Lidové noviny

Místo noční Prahy do izolace

- MICHAL BERNÁTH

Sotva si ještě mohla dát v domovských Spojených státech pivo. Nyní je jedenadvac­etiletá Američanka spolu se svou stejně starou kamarádkou z Ekvádoru hospitaliz­ována v Praze kvůli pozitivním testům na koronaviru­s.

Nenakazily se však pravděpodo­bně v Čechách, onemocnění si přivezly z Milána, kde studují na univerzitě. Sever Itálie je v současnost­i hlavním evropským epicentrem šíření koronaviru. Cesta studentek do české metropole ale vedla i přes dvě další.

Evropský výlet

Ze severoital­ského města obě mladé ženy vyrazily letadlem v pondělí 24. února směrem do Rakouska. Tam pobyly dva dny až do středy. S kolika lidmi mohly v rakouské metropoli přijít do kontaktu, zatím není jasné, ale tamní hygienici už pátrají.

Výlet studentek po krásách střední Evropy ve středu 26. února pokračoval, když nastoupily ve Vídni do autobusu a vydaly se do Budapešti, kde strávily další dva dny. Maďarské hlavní město opustily dívky z obou amerických kontinentů v pátek 28. února. Mířily do Brna.

V největším městě Moravy se nezdržely dlouho, ostatně Američance už tou dobou nebylo moc dobře. Z úschovny si dívky vyzvedly klíče od bytu pronajatéh­o přes Airbnb, s majitelem se nepotkaly. Noc strávily tam, v ústraní, třebaže Brno stihla opanovat fáma, že si vyrazily do tanečního klubu. Detektivní pátrání hygieniků po stopách nakažených studentek to vyvrátilo.

Ráno pokračoval­y mladé ženy autobusem Student Agency do Prahy. „Pražská hygiena zjistila, že s dvěma dívkami přicestova­la ještě třetí, která žádné symptomy neudávala,“uvedl mluvčí pražských hygieniků Zdeněk Boublík. Zmíněná slečna má zatím negativní výsledky a dlí v izolaci. Stejně jako ostatních osmnáct cestujícíc­h z autobusu, dva pražští taxikáři a číšník z restaurace, kde obědvaly.

V bytě pronajatém rovněž přes Airbnb už kamarádky ani nepřespaly, Američance bylo čím dál hůř, a tak si zavolaly taxikáře, který je odvezl do motolské nemocnice. Odtamtud už je čekal jen jeden přesun, tentokrát v infekční sanitce, na izolaci na Bulovce.

Američance bylo čím dál hůř, a tak si zavolaly taxikáře, který je odvezl do nemocnice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia