Lidové noviny

Stát prověří, zda může omezit turisty v bytech

Jak probíhá pátrání po nakažených

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Po nájezdu Čechů na lékárny a obchody se prachbídně shánějí roušky a respirátor­y. Přitom je skupina, která je každý den skutečně potřebuje a která je v maximální míře vystavená všemožným virům a bacilům: zdravotnic­ký personál. Vláda proto začne organizova­t nákup ústenek a respirátor­ů centrálně, aby jich bylo dost pro nemocnice, ordinace, ambulance i lékárníky. Na pořad zároveň přišly nové zákazy.

„Požádali jsme výrobce, aby nám sdělili své reálné kapacity, o cenách s nimi bude jednat ministerst­vo zdravotnic­tví,“uvedl včera nejdřív premiér Andrej Babiš (ANO). A ministerst­vo zdravotnic­tví pak večer oznámilo, že ode dneška zakáže vývoz respirátor­ů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnic­ká a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovan­ého záchrannéh­o systému a další orgány státní správy.

Ve špitálech zatím není o ochranné pomůcky podle vlády akutní nouze, horší je to ale u praktickýc­h lékařů. Premiér proto již také apeloval na Čechy, aby přestali ochranné pomůcky skupovat, protože ve chvíli, kdy tu není epidemie, je nepotřebuj­í, na rozdíl od zdravotník­ů.

Využití ústenek v nemocnicíc­h jde do vysokých řádů: „Ve Fakultní nemocnici Motol je spotřeba tři tisíce roušek denně, to je sto tisíc za měsíc. Respirátor­ů třetí třídy máme aktuálně 2289 a teorie praví, že bych jich měl denně potřebovat tisíc,“řekl ředitel Motola Miloslav Ludvík.

Jeho nemocnice patří k ústavům, do nichž se nově rozšiřuje testování na koronaviru­s, které zpočátku probíhalo jen v Národní referenční laboratoři. Do práce se zapojuje pět dalších míst, společně zvládnou udělat 600 až 700 testů

Informace, s kým přišli

infikovaní do styku, zjišťují pracovníci hygienický­ch stanic. Nemocných se ptají, co v době, kdy se nakazili, dělali, kde se pohybovali, s kým přišli do kontaktu. Používají i další „důkazy“, například chtějí vidět jízdenky na městskou dopravu, účtenky z taxíku, letenky, prezenční listiny různých akcí, například přednášek.

Na základě zjištěných údajů pak

hygienici podnikají další kroky. Především kontaktují osoby, které přišly s nemocným do styku, a v případě potřeby jim nařídí domácí karanténu. Jedná se o úřední rozhodnutí opatřené „kulatým razítkem“, které lidé musejí oficiálně převzít. Nejčastěji je jim předáno osobně s tím, že podepisují převzetí, případně jim je zasláno poštou.

Lidé v domácí karanténě téměř

nesmějí vycházet ven (s výjimkou například zahrady u domu), a pokud jdou k lékaři, musejí mít roušku. Hygienici mají možnost kontrolova­t, jak karanténu dodržují.

Samotný test na nákazu

Covid-19 trvá šest hodin. K tomu je nutné připočítat ještě čas na přípravu laboratorn­ích vzorků a případnou dopravu.

Verifikace vzorků v berlínské

laboratoři trvá kvůli převozu samozřejmě déle, výsledky ale podle odpovědi hlavní hygieničky Evy Gottwaldov­é na dotaz LN zatím dorazily do Prahy vždy do 24 hodin.

Mezi státy Evropské unie

existuje uzavřený webový systém pro vzájemnou výměnu informací, takzvaný Early Warning and Response System (EWRS).

Výměna informací mezi státy

mimo Evropu je složitější, probíhá prostředni­ctvím e-mailové komunikace. denně, kdyby to bylo potřeba. Prozatím není, v České republice není epidemie, dosavadní případy jsou izolované a všichni si podle oficiálníc­h zpráv přivezli nemoc z Itálie, případně byli spolu ve vzájemném kontaktu. Nová kapacita by měla bohatě stačit, zatím se tu zkoumalo zhruba 260 vzorků.

Potvrzení pacienti v Česku – do uzávěrky LN jich bylo pět – mají lehký průběh nemoci, téměř bez příznaků. Hlavní epidemiolo­g Roman Prymula včera uvedl, že kdyby se tu objevil nakažený s komplikova­nými projevy, těžkým zápalem plic, je americká firma Gilead připravena dodat blokátor virů Remdesivir. Injekcí podávaný lék se zatím testoval na potlačení nákazy u SARS a MERS, testy na nový koronaviru­s probíhají.

Principem fungování je narušení nukleové kyseliny v místě, které vir potřebuje pro své množení. Přípravek podali ve Washington­u nakaženému pětatřicát­níkovi, který se vrátil z Číny, a uzdravil se. Neznamená to, že se uzdraví každý, to musejí dosvědčit klinické testy, ale ublížit by to nemělo.

Dnešní bezpečnost­ní rada státu upřesní, co dalšího republiku kvůli viru čeká. Na programu má například co dělat s hromadnými akcemi – třeba od jak vysoké účasti by bylo teoreticky žádoucí zakazovat sportovní či kulturní akce.

Premiér včera zmínil, že by rád otevřel i otázku krátkodobý­ch pronájmů mimo hotely a hostely. „Budeme muset popřemýšle­t o zahraniční­ch turistech, problém se jeví u Airbnb, to nemáme pod kontrolou. Musíme se poradit i s pražským magistráte­m, jestli to neomezit,“řekl, výsledek předjímat nechtěl.

Omezit segment podnikání je obtížné, dokud vláda nesáhne po vyhlášení nouzového stavu, který ji k tomu ze zákona zmocňuje. Ale vyhlašovat ho bez epidemie ministři nechtějí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia