Lidové noviny

Dva týdny pospolu? To bychom nedali

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA „Manželka mi zatrhla chodit na větší nákupy, abych prý nevyvolal paniku a neplašil lidi, že skupuji zásoby a vím něco víc, než všichni ostatní. Tak místo mě nakupuje syn,“směje se dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. Dolní komora včera zahájila první schůzi poté, co se potvrdilo, že v Česku jsou lidé nakažení koronavire­m. A strašák byl ve sněmovně znát, jen se tam místo virů šířily úlevné žerty o něm.

„Kolegové za mnou chodí s různými vtípky. Třeba s tím, co by nastalo, kdyby někdo začal kašlat a pozdravil by nás italsky Buon giorno – jestli bychom to tady celé zavřeli,“hlásil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Že je něco jinak, bylo patrné hned u vstupu do sídla dolní komory. Hlavně podle toho, že až do odvolání tam nikdo kromě zaměstnanc­ů, politiků a novinářů vůbec nesmí. Tedy ani školní exkurze či veřejnost, jak bývá běžné. Zástupcům médií doporučila kancelář sněmovny, aby nechodili v příliš hojných počtech.

Ukázalo se, že žurnalisti jsou svéhlaví. „No, sice jsme apelovali, aby sem dorazilo co nejméně novinářů a ejhle, je jich tu snad nejvíc v celé historii,“ukazoval k velké skupině píšících redaktorů jeden z mužů ostrahy. „Koronaviru­s holt vládne světem,“smál se jeho kolega.

Existence zvláštních opatření plyne hlavně z přítomnost­i barelů s dezinfekcí; po chodbách sněmovny pak místo obligátníc­h dam s tácy plnými obložených chlebíčků včera projížděly tytéž dámy s vozíčky plnými hygienický­ch prostředků včetně jednorázov­ých papírových ubrousků. Štouravý novinář by pak mohl namítnout, že na dámské toalety zvýšená hygiena nedoputova­la – žádné mýdlo ani papírové ubrousky, o dezinfekci nemluvě.

Ať už skupováním učinil z roušek a respirátor­ů silně nedostatko­vé zboží v Česku kdokoli, na ochranu zákonodárc­ů to nebylo – žádné tu k dispozici nejsou. „Zájem o roušky tady ještě nezazněl. I když … možná za tu fotku by to stálo,“zamýšlel se včera Vondráček.

Ukazuje se, že lékem, který poslanci v boji proti virové panice nasazují, je humor – ostatně typicky český nástroj ke zdolání strázní. „Opatření tu asi jsou, příliš jsem toho však nepostřehl. Co jsem ale viděl jako první, jsou ty zábrany před vchodem. A to fakt nevím, k čemu jsou dobré, jestli brání koronaviru, nebo jestli tam něco stavějí? To jsem nepochopil,“vyprávěl Benda.

Do chodu sněmovny se panika nepromítla, jen se koronaviru­s přidává do množiny témat, jež chce opozice od vlády vysvětlit, respektive jí za ně spílat. Nákaza se stala jedním z hlavních námětů, a aniž by někdo zpochybňov­al cenu lidského zdraví či nutnost důsledné prevence, i poslanci si potřeboval­i od panického transu mimo pultík ulevit.

Mimo záznam politici dodávali, že nejhorší by bylo, kdyby spolu museli trávit čtrnáctide­nní karanténu – shoda panuje na tom, že by to mělo devastační psychické účinky. Ale zase by se toho hodně udělalo, jak uvedl Benda: „Ono by nás to přinutilo. Zažil jsem, jak nás tu před lety David Rath školil na předloze o stavebním spoření. Seděli jsme tu čtyři dny v kuse, já jsem spal v křesle u sebe v kanceláři. To bylo něco.“

Ukazuje se, že lékem, který poslanci v boji proti virové panice nasazují, je humor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia