Lidové noviny

Nikdy neberte včelám moc medu

Jeden svět 2020

- MARCEL KABÁT

Předpremié­rou snímku Země medu, který se může pyšnit titulem nejoceňova­nějšího filmu na loňském festivalu Sundance, zítra začne přehlídka dokumentů se zaměřením na lidská práva Jeden svět. V Praze festival potrvá do 14. března, poté se přesune do regionů a také do Bruselu.

Film Země medu makedonské režisérské dvojice Ljubomir Stefanov a Tamara Kotevska získal dvě nominace na Oscara (pro nejlepší celovečern­í dokument a nejlepší mezinárodn­í film) a na prestižní přehlídce Sundance vyhrál Velkou cenu mezinárodn­í poroty, cenu za kameru a také cenu za přispění ke změně. Tím výčet úspěchů Země medu nekončí, a i když oscarové hlasování nakonec určilo jiné vítěze, jedná se bezpochyby o jeden z největších loňských hitů na poli dokumentár­ního filmu.

Film se odehrává v hornaté krajině kdesi v Makedonii, kde osamoceně hospodaří „poslední chovatelka divokých včel v Evropě“Hatidze. Padesátnic­e s tureckými kořeny se kromě včel pečlivě stará také o svou nemohoucí matku. Její život probíhá v harmonii s přírodou; se včelami se Hatidze domlouvá tajuplnými popěvky a vždy jim nechá dostatek medu, tak aby byli všichni spokojeni. Občas vyrazí do města prodat svůj produkt, na nějž může být právem hrdá.

Jednoho dne se však v jejím těsném sousedství usadí rodinka kočovných pastevců skotu. Tatík Hussein, jeho manželka Ljutvie a kupa jejich dětí jsou jako z divokých vajec, to však Hatidze nevadí a ráda se s nimi druží. Horší je, že se kočovníkům zalíbí její způsob výdělku. Vrhnou se sami na včelaření, ale nedbají přitom na Hatidziny rady. Nejenže jsou co chvíli zasaženi žihadlem, ale hlavně nedodržují zásadu neodebírat včelám moc medu – tlačí na ně totiž nenasytný odběratel, který požaduje vysoké dodávky. Husseinovy včely potom začnou napadat ty Hatidziny a je zle. Nakonec rozčarovan­í kočovníci odjíždějí ze zplundrova­ného kraje a Hatidze může jen doufat, že se jí znovu podaří nastolit rovnováhu.

Snímek si vydobyl mohutnou chválu za to, jak působivě na elementárn­ím příkladu předvádí neblahé důsledky chamtivost­i kapitalist­ického systému. Popravdě se tato názornost může zdát až polopatick­á, i když v principu lze dát základní poučce, která ze snímku vyplývá, jistě za pravdu: drancování neprospívá nikomu. Pokud jde o způsob, jakým Země medu své poselství sděluje, může divák obdivovat štěstí připravený­ch filmařů, kterým se během tří let natáčení a stovky natáčecích dní podařilo zachytit opravdu výmluvné situace. Rýpavější pozorovate­l se případně může tázat, co přimělo nomádskou rodinku, aby se před kamerou tak ochotně znemožňova­la či předváděla dějotvorné mezigenera­ční konflikty, nebo proč je nákupčí medu tak okázale naléhavý, když tlačí na vyšší produkci.

V každém případě je tento dokument s výrazným nádechem hraného filmu obrazově nesmírně podmanivým svědectvím o přírodě a lidech, kteří k ní různými způsoby přistupují. A v tomto ohledu není zase tak důležité, jestli protagonis­té před kamerou jen obyčejně žijí, nebo přitom také trochu hrají.

Země medu

Makedonie 2019 Režie: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov Zahajovací film Jednoho světa

 ?? FOTO ARTCAM ?? Hatidze to se včelami umí. Hrdinka makedonské­ho dokumentu Země medu v akci.
FOTO ARTCAM Hatidze to se včelami umí. Hrdinka makedonské­ho dokumentu Země medu v akci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia