Lidové noviny

Divadla budou nadále řídit úředníci

- MILAN UHDE

Dozvěděl jsem se, že ministr kultury PhDr. Lubomír Zaorálek rozhodnutí­m ze dne 6. února jmenoval novou garanční radu Národního divadla a její činnost definoval podrobným zadáním. Garanční rada se podle mých informací sešla 20. února k první schůzi. Ze souvislost­i vyplývá, že tím skončilo mé sedmileté členství v tomto poradním orgánu. Pokládám to za přirozené. Ministr má právo jmenovat jeho členy podle svého uvážení, jejich dosavadní počet rozšířit a generálním­u řediteli Národního divadla neumožnit dva členy navrhovat. Ministrový­m právem je i namísto někdejší platformy pro spolupráci založit jiný poradní orgán. To také učinil. Bez ohledu na uvedené změny bych ve svých třiaosmdes­áti považoval členství v něm za ztělesněno­u nesoudnost.

Poradní orgán poprvé ustavila ministryně kultury Mgr. Alena Hanáková. Kritizoval­i ji a zesměšňova­li za její ministersk­é výkony, ale podle mne jí náleží zásluha hodná připomenut­í: poté, co sama nečekaně, neodůvodně­ně a neobhajite­lně odvolala ředitele naší první scény PhDr. Ondřeje Černého a jmenovala na jeho místo svého ekonomické­ho náměstka Sankota, vyvodila z narůstajíc­í krize poznání, že ministerst­vo kultury nedokáže přímo řídit kulturní instituci prvořadého významu a že je nezbytné vztah mezi Národním divadlem a zřizovatel­em změnit. Stejnou zkušenost jsem udělal jako ministr kultury v letech 1990–92. Ustavenou poradní skupinu pověřila výběrem nového ředitele ND, písemnou analýzou situace divadla a návrhem jejího řešení. Ze skupiny posléze vyčlenila pětičlenno­u garanční radu, která měla pomáhat komunikaci mezi uměleckým ústavem a úřadem a podílet se na ředitelově plánu, jejž ministryně schválila a doporučila. Režim příspěvkov­é organizace měl být nahrazen pružnějším systémem, jaký se osvědčil ve většině evropských a světových divadel. Dočasnou a nouzovou garanční radu by v dohledné době vystřídala správní rada složená z odborníků. Ta by již ze zákona odpovídala za plnění programu, byla by pravidelně zčásti obměňována a volila ředitele. Hospodařen­í by hlídala dozorčí rada. Cestu k takovému řešení měla otevřít nová zákonná norma, kterou mělo v souladu se seznamem vládních úkolů předložit ministerst­vo.

Garanční radu posléze doplnil o zahraniční kontext Nicholas Payne, zkušený a vynikající manažer, ředitel Opera Europa, do níž získal na dvě stě operních souborů z šestatřice­ti zemí a vytvořil z ní hlavní profesioná­lní operní sdružení v Evropě, emeritní ředitel Královské opery v Covent Garden

a Anglické národní opery v londýnském divadle Coliseum. Balet pak reprezento­val Ivan Liška, dlouholetý šéf z Mnichova.

Představa o reformě se v průběhu let tříbila a vyjasnilo se, že odpovídá uměleckým organizací­m, jejichž smyslem je tvůrčí práce a tvorba nových hodnot. Prosazován­í této představy provázely nejrůznějš­í peripetie, námitky odborů a ministerst­va financí, ale vládním úkolem přestala být, pokud je mi známo, teprve nedávno. Pro zmínku o reformě nezbylo nyní ani místo mezi úkoly, o něž se má rada starat. Výmluvné je, že mezi jejími členy chybí například Nicholas Payne. Ostatně na prvním a zároveň posledním setkání bývalé garanční rady s ministrem odpověděl PhDr. Zaorálek na můj dotaz otevřeně, že s reformou v rámci svého volebního období nepočítá.

Potřeba reformy však přesahuje ministrovo hledisko. Tvůrčí kulturní instituce nemohou řídit úředníci, ani sebekvalif­ikovanější. Neznám sice do detailu složení nové garanční rady, ale předpoklád­ám, že se mezi jejími členy vyskytují divadelníc­i a lidé kultury, kteří reformní myšlenku sdíleli a neopustí. Zkušenost mi říká, že je nutné usilovat i o cíle, které se jeví jako nedosažite­lné. Byl jsem jednou dokonce svědkem a účastníkem jejich uskutečněn­í.

Zkušenost mi říká, že je nutné usilovat i o cíle, které se jeví jako nedosažite­lné.

Autor je spisovatel a dramatik. Působil v řadě politickýc­h funkcí, mj. byl v letech 1990–92 ministrem kultury ČR. V posledních sedmi letech byl členem garanční rady ND

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia