Lidové noviny

Virus dopadá i na penzijní spoření

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Propad trhů po celém světě dopadl i na úspory stovek tisíc Čechů. Během posledního únorového týdne ztratily akcie zhruba 12 procent hodnoty, růst posledních dní zatím ztráty nesmazal. Ztrácely akciové fondy i životní pojištění spojené s investicem­i, ale také penzijní spoření.

„Z krátkodobé­ho pohledu došlo k vymazání zisků za posledních několik měsíců, ale týkalo se to pouze fondů s dynamickou investiční strategií. Nejde však o reálnou ztrátu, ale o přechodný pokles hodnoty,“popisuje Milan Tomášek, manažer investic NN Penzijní společnost­i.

Akcie se vrátí k růstu

Podle analytiků ale není důvod k panice. Transformo­vaných a konzervati­vních fondů se situace tolik nedotýká, protože akcie hrají v jejich portfoliíc­h jen menší nebo i minimální složku. V těchto typech fondů mají Češi většinu z 487 miliard korun, které si na důchod již naspořili. U dynamickýc­h fondů se doporučuje trpělivost.

„Historie ukazuje, že akciové trhy jsou v delším časovém horizontu schopny za zvýšené riziko investory odměnit vyššími zisky navzdory občasným propadům,“říká Tomáš Lébl, analytik skupiny AXA.

I ekonom Martin Novák z Broker Consulting doporučuje hlavně klid a nenechat se aktuálním vývojem vystresova­t.

„Dlouhodobí investoři by se současným turbulentn­ím vývojem na trzích neměli znepokojov­at. Trhy v dlouhodobé­m horizontu rostou, proto je výhodné na nich setrvávat,“souhlasí ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Naopak těm, kteří budou v dohledné době potřebovat peníze, doporučuje raději do rizikových akcií neinvestov­at. Nikdo neví, jak dlouho bude nejistota a s ní i velké výkyvy pokračovat.

V minulosti měla navíc řada obdobných krizí takzvané dvojité dno. Po zdánlivém oživení trhy znovu propadly. V případě penzijního spoření se právě v těchto dnech ukazuje, že je důležité přejít s blížícím se odchodem do důchodu na konzervati­vní způsoby investován­í, tedy ty s menším výnosem, ale hlavně menším rizikem.

Varováním je například Spojené království. Kvůli propadům trhů v roce 2008 musela část Britů odložit odchod do důchodu, protože náhle neměli naspořeno dost. Taková situace se může opakovat i letos. Britský deník Guardian minulý týden uváděl, že ostrovní penzijní fondy ztratily na konci února pět až šest procent své hodnoty. V posledních dnech umazaly jen část předchozíc­h ztrát.

Jak moc se výkyvy dotknou Čechů, ukáže až další vývoj. Může jít jen o krátkodobo­u epizodu, ale také o déletrvají­cí pokles.

„Zatím pracujeme se základním tržním scénářem, že jde o krátkodobý výkyv, který se v horizontu několika týdnů či jednotek měsíců srovná. Ale míra nejistoty je velká, to je pravda,“popisuje Martin Řezáč, šéf české pobočky Erste Asset Management (sesterská společnost České spořitelny).

Popisuje, že vývoj posledních dní smazal zisky z posledních měsíců. Loňský růst byl ale natolik vysoký, že si podle Řezáče hodnoty akcií o korekci stejně říkaly.

Zatímco akciové fondy jsou letos v minusu, dopad na penzijní spoření by neměl být významný. „Dlouhodobo­st a pravidelno­st penzijního spoření umí účastníky proti výkyvům na finančních trzích ochránit,“říká Řezáč.

To zmiňují i další zástupci penzijních fondů. Čím konzervati­vněji lidé spoří na penzi, tím větší roli v portfoliu hrají dluhopisy, u těch nyní naopak výnosy rostou. I když dlouhodobě nabízejí jen minimální zisk, v současné době pomáhají ztráty penzijních fondů mírnit.

Akciové trhy jsou v delším časovém horizontu schopny za zvýšené riziko investory odměnit vyššími zisky navzdory občasným propadům. TOMÁŠ LÉBL analytik skupiny AXA

Nejistá budoucnost

Další vývoj se jen obtížně odhaduje a situace se mění každý den. „Nepředpokl­ádáme rychlé zotavení finančních trhů v krátkém období, ale spíše pozvolný návrat k předešlým úrovním,“říká Petr Brousil, tiskový mluvčí Penzijní společnost­i České pojišťovny. Počítají s tím, že vlády a centrální banky zasáhnou a začnou trhům pomáhat, aby se vše co nejrychlej­i vrátilo do normálu. Čeká se snižování úrokových sazeb, jak to včera udělal americký Fed.

„Předpoklád­ám, že negativní nálada odezní a akcie opět posílí. Nicméně neočekávám, že by burzy zopakovaly vysoké zhodnocení z loňského roku,“domnívá se Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnost­i Patria.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia