Lidové noviny

ČNB teď žádné kroky nechystá

Rozhodnutí Fedu je preventivn­í a signální krok, říká v rozhovoru pro LN viceguvern­ér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

- IVANA PEČINKOVÁ

LN Jaký dopad by podle vás mohl mít koronaviru­s na českou ekonomiku?

Já si stále myslím, že alarmismus okolo koronaviru je trochu přehnaný. Bude záležet na tom, jak dlouho nejistota spojená s epidemií potrvá. Podle mne jsme stále v období, že kdyby do týdne, do čtrnácti dnů například někdo přišel s tím, že má vakcínu, situace by se uklidnila a nemuselo by to mít tak velký dlouhodobý dopad. Že by to sice způsobilo dočasné ekonomické zpomalení, ale s poměrně rychlým návratem ekonomiky k jejímu původnímu růstu. Pokud ale medicínská nejistota bude trvat dlouho, nejen že důsledkem budou například zavřená města, nefungujíc­í doprava, firmy a obchody, ale hlavně to bude mít značně negativní dopad na náladu investorů i spotřebite­lů. Pokud by tohle trvalo dlouho, pak by dopad do ekonomiky mohl být hluboký.

LN Fed oznámil snížení své úrokové sazby. Co tomu říkáte? Myslím, že je to především signál, že Fed vyhodnotil situaci po konzultaci v G7 už jako vážnou. Zároveň si myslím, že jde v tuto chvíli hlavně o preventivn­í a signální krok, který má zejména uklidnit situaci na finančních trzích.

LN Co ČNB na apel OECD, aby centrální banky pomohly ekonomice?

Zatím jsme ve stavu vyhodnocov­ání situace. Žádné konkrétní kroky v tuto chvíli nechystáme. Prostor pro případné snížení sazeb máme.

LN ČNB v únoru zvýšila svou repo sazbu kvůli akcelerují­cí inflaci. Co je pro ČNB větší nepřítel? Inflace, nebo koronaviru­s? Naším primárním cílem je cenová stabilita. Pokud by ale došlo k nějakému stagflační­mu vývoji, tedy nárůstu cen z důvodu přerušení dodávek, nabídky, kvůli zastavení výroby v podnicích, zavření obchodů a podobně, to by krátkodobě mohlo vést k nárůstu cen. Ale já osobně bych v takové situaci rozhodně pro zvýšení sazeb nehlasoval. Takový nárůst cen, to by byl krátkodobý šok, přes který by se centrální banka měla přenést. Navíc bych takový krok považoval i v globálním kontextu, kdy velké centrální banky indikují připraveno­st měnovou politiku uvolňovat, za kontraprod­uktivní. Myslím, že bychom měli reagovat až na středně- a dlouhodobé poptávkové šoky. A to záleží na tom, jak dlouho ta situace či krize kolem koronaviru bude trvat.

LN A kdyby se v ČNB nyní hlasovalo o snížení sazeb, byl byste pro?

To vám v tuto chvíli neřeknu. To bychom museli vyhodnotit situaci jako kritickou. Ale nezapomeňm­e, že naší ekonomice v tuto chvíli pomáhá kurz koruny, který spíše oslabuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia