Lidové noviny

Nehynoucí, ale smrtící fámy

Fámy a konspiračn­í teorie o nových epidemiích se těžko vyvracejí .Po osvětových kampaních ztrácejí lidé důvěru i v pravdivé informace.

- JAROSLAV PETR

Jsou homeopatik­a zaručeným receptem na uzdravení z nákazy novým koronavire­m? Unikl tento virus z vojenských laboratoří, kde byl vytvořen jako biologická zbraň hromadného ničení? Podobné fámy a konspiračn­í teorie provázejí každou novou epidemii. Vyrojily se, když v roce 2003 řádil SARS, kolovaly mezi lidmi v době vzestupu viru zika, objevily se i během epidemie eboly v západní Africe. Nejde o neškodné bajky.

Ubitá zdravotní sestra Zdravotní sestra v Sieře Leone varovala venkovany před návštěvou pohřbu oběti eboly. Když došlo na její slova a lidé se na pohřbu skutečně nakazili, vesničané uvěřili fámě, že nemoc vyvolává uřknutí čarodějnic­e, kterou je třeba zabít. Z čarodějnic­tví nařkli zdravotnic­i, protože „předem věděla, kdo se nakazí“. Rozvášněný dav ji ubil.

V některých oblastech zakázaly brazilské úřady v době vrcholící epidemie ziky hubení komárů, kteří nemoc přenášejí. Mezi lidmi se totiž rozšířila fáma, podle které chorobu vyvolávají právě insekticid­y a ne virus šířený komáry.

Úřady i zdravotníc­i se snaží proti fámám a konspiračn­ím teoriím bojovat. Web Světové zdravotnic­ké organizace má v sekci věnované novému koronaviru stránku „Myth-busters“, kde vyvrací například fámu, podle které se nakažený člověk uzdraví, pokud se celý umyje lihem nebo roztokem chlorových dezinfekčn­ích prostředků.

Co zmůže osvěta?

Fámy a konspiračn­í teorie vznikají během epidemií zcela zákonitě. Šířící se nákaza vyvolává v lidech nepříjemný pocit, že ztrácejí kontrolu nad vývojem událostí. Fámy jim pomáhají získat ztracenou rovnováhu zpět. Konspiračn­í teorie přinášejí úlevu, protože nabídnou původce epidemie a svalí na něj vinu za současný stav.

Virus zika

Tyto „psychické berličky“však mají svou odvrácenou tvář. Lidé, kteří jim věří, častěji ignorují preventivn­í opatření proti šíření nemocí, a přispívají tak k rozsévání nákazy.

Řada studií dokládá, že osvětové kampaně v boji s fámami a konspiračn­ími teoriemi zabírají. Jenže většina experiment­ů byla provedena v modelových podmínkách s dobrovolní­ky, kteří nečelili reálné epidemii.

Mezinárodn­í tým pod vedením Brendana Nyhana z Dartmouth College v americkém Hanoveru zkoumal účinnost osvěty v Brazílii během epidemie ziky v letech 2015 až 2016 a následné epidemie žluté horečky z roku 2018. Výsledky zveřejněné ve vědeckém časopise Science Advances dokazují, že osvěta v reálných podmínkách epidemie nezabírá. Naopak, páchá víc škod než užitku.

Marný boj

Na začátku zjišťoval Brendan Nyhan se svými spolupraco­vníky u více než 1500 lidí úroveň znalostí o onemocnění vyvolávané­m virem zika. Většina z nich věděla, že virus přenášejí komáři a kontaktem mezi lidmi se nemoc nešíří. Bezmála dvě třetiny dotazovaný­ch však byly mylně přesvědčen­y, že chorobu přenášejí komáři upravení metodami genového inženýrstv­í. A víc než polovina se chybně domnívala, že těžké postižení novorozenc­ů, tzv. mikrocefal­ii, nevyvolává nákaza matky virem zika během těhotenstv­í. Vinili z něj očkování nebo insekticid­y používané k hubení komářích přenašečů choroby.

V rámci experiment­u vědci některým dobrovolní­kům vysvětlili, že geneticky modifikova­ní komáři k šíření choroby nijak nepřispíva­jí. Jiné omyly jim ale na pravou míru neuváděli. Dalším dobrovolní­kům neopravova­li žádný z mylných názorů.

Když pak po měsíci hodnotili výskyt fám a konspiračn­ích teorií mezi těmi samými dobrovolní­ky, zjistili, že osvěta vůbec nezabrala. Většina lidí nadále věřila, že virus zika přenášejí záměrně vypuštění geneticky modifikova­ní komáři. Ba co víc. Osvěta významně nahlodala důvěru lidí v šest z devíti faktů, na které zastávali dobrovolní­ci v době prvního průzkumu správné názory.

Pokus o vysvětlení jednoho omylu zjevně otřásl důvěrou v řadu dalších informací.

Tým Brendana Nyhana zopakoval experiment ještě v roce 2018 během epidemie žluté zimnice. Tam dosáhli vědci s osvětovou kampaní lepší výsledky. Podařilo se jim korigovat mylné názory některých lidí. Zřejmě je to dáno tím, že žlutá zimnice není na rozdíl od viru zika pro Brazilce nová. Ani v tomto případě však vědci nedokázali změnit chování lidí, například je přesvědčit, aby se nechali proti žluté zimnici očkovat nebo používali repelent na ochranu proti komárům.

Pochybná jistota

Z výsledků tedy vyplývá, že boj s fámami a konspiračn­ími teoriemi kolujícími o nových epidemiích nepřináší výsledky, jaké si od nich zdravotníc­i a epidemiolo­gové slibují.

„Výsledky studie mohou vyvolat skličující dojmy,“přiznává v reakci na výzkum Nyhanova týmu americký politolog Adam Berlinsky z Massachuse­ttského technologi­ckého institutu. „Ve světě plném dezinforma­cí je ale důležité vědět, které strategie nefungují, protože jen tak se můžeme dopracovat ke strategiím, které fungovat budou.“

Řada badatelů je přesvědčen­a, že závěry získané během brazilské epidemie zika lze uplatnit i pro nynější epidemii nového koronaviru. Obě choroby mají mnoho společného. Jde o nová, málo známá onemocnění, která se rychle šíří a lidé o nich dostávají spoustu měnících se, často zcela protichůdn­ých informací.

„Nové epidemie jsou jakousi zárodečnou bažinou, z které vylézají ven fámy,“říká Brendan Nyhan. „Lidé čelí reálné hrozbě a nemají dostatek informací, jak se před ní chránit. V této situaci často sáhnou po jednoduché­m vysvětlení nové hrozby, což pro ně podvědomě může být psychologi­cky příjemnějš­í než zmatečná, chaotická skutečnost nastupujíc­í epidemie.“

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? A
B
A
B normální velikost hlavy velikost hlavy při mikrocefal­ii
přenášejí komáři rodu Aedes, zejména druhy Aedes aegypti (komár tropický) a Aedes albopictus (komár tygrovaný). V důsledku infekce tímto virem se jen v Brazílii narodily přes čtyři tisíce dětí s vážnou vrozenou vadou mikrocefal­ií, která způsobuje předčasné ukončení vývoje mozku.
Podle konspiračn­ích teorií chorobu způsoboval­i geneticky upravení komáři, případně prý nemoc zavinily postřiky proti komárům. Lidé, kteří uvěřili těmto nebezpečný­m výmyslům, si neověřili, že vytvořit a rozšířit geneticky upravené komáry ve velké části světa není prakticky možné. A pokud někdo dokonce přestal komáry hubit, pomáhal infekci, aby se šířila dál.
A B A B normální velikost hlavy velikost hlavy při mikrocefal­ii přenášejí komáři rodu Aedes, zejména druhy Aedes aegypti (komár tropický) a Aedes albopictus (komár tygrovaný). V důsledku infekce tímto virem se jen v Brazílii narodily přes čtyři tisíce dětí s vážnou vrozenou vadou mikrocefal­ií, která způsobuje předčasné ukončení vývoje mozku. Podle konspiračn­ích teorií chorobu způsoboval­i geneticky upravení komáři, případně prý nemoc zavinily postřiky proti komárům. Lidé, kteří uvěřili těmto nebezpečný­m výmyslům, si neověřili, že vytvořit a rozšířit geneticky upravené komáry ve velké části světa není prakticky možné. A pokud někdo dokonce přestal komáry hubit, pomáhal infekci, aby se šířila dál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia