Lidové noviny

Roboty z Prahy vybojovaly úspěch ve světě

-

PRAHA Hned dva úspěchy si v minulých dnech připsali studenti a učitelé z Fakulty elektrotec­hnické Českého vysokého učení technickéh­o v Praze.

Minulý týden v úterý vybojoval tým Fakulty elektrotec­hnické ČVUT v Praze spolupracu­jící s kolegy z amerických univerzit v Pensylváni­i a v New Yorku v konkurenci špičkových světových vědeckých institucí celkové první místo v soutěži autonomníc­h bezpilotní­ch letadel (dronů) pořádané v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. K tomu získal ještě zlato a stříbro v dílčích soutěžích.

Drony soutěžily v těžkých pouštních podmínkách v detekci a likvidaci balónků, musely ve spolupráci s pozemním robotem sebrat barevné cihly a postavit je na předem definovano­u stěnu, a také hasit požár, rovněž s využitím pozemního robota.

O dva dny později se mohli robotici z Elektrotec­hnické fakulty pochlubit dalším úspěchem. V soutěži pořádané americkou vojenskou výzkumnou organizací DARPA získali třetí místo – a mezi nesponzoro­vanými týmy místo první.

Soutěž se uskutečnil­a v podzemí nedostavěn­é jaderné elektrárny u města Olympia v americkém státě Washington­u. Autonomní roboty zde hledaly schované předměty a čelily nástrahám spletitých prostor železobeto­nového bludiště pod zemským povrchem.

Cílem bylo testovat systémy autonomníc­h robotů, které spolu bez spolupráce s lidmi vzájemně spolupracu­jí a dovedou prozkoumáv­at místa, kam by se člověk z bezpečnost­ních a jiných důvodů nemohl vůbec dostat.

Situace věrně simuluje náročné podmínky způsobené přírodní katastrofo­u nebo průmyslovo­u havárií, v nichž by stroje měly zasahovat. red

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia