Lidové noviny

Srovnání s legendami je krásné

Nezastavit­elný Draisaitl pomalu útočí na střelce Pastrňáka

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Sám prožil celou hráčskou kariéru v Německu, po jejím skončení se stal úspěšným trenérem. Rodák z Českoslove­nska Peter Draisaitl momentálně vede hokejový klub v Košicích, zároveň ale pečlivě sleduje tažení Edmontonu v NHL. Právě v dresu „Olejářů“válí jeho čtyřiadvac­etiletý syn Leon, který vládne kanadskému bodování soutěže, když včerejším pětibodový­m počinem (4 + 1) vylepšil své aktuální statistiky na 43 branek a 64 asistencí.

„Snažím se dívat na všechny zápasy, když nestíhám přímo v noci, dívám se přes aplikaci hned druhý den,“prozrazuje pyšný otec, který už ale synovi rady neudílí.

LN Váš syn Leon v ofenzivě září. Co na jeho jízdu říkáte?

Samozřejmě mu fandím. Strašně mu to přeju a těší mě to. Jak znám Leona, myslí hlavně na svůj tým a tyhle individuál­ní výsledky mu dojdou až potom. Taky je otázka, jak jeho tým uspěje. Zatím to vypadá dobře, play off by mohli udělat. To je teď jediný cíl, který tam mají.

LN Vést bodování celé NHL je přece jen obrovský úspěch. Věříte, že to dotáhne až k Art Ross Trophy?

Hrozně bych mu to přál, ale takhle dopředu se nikdy moc nedívám. Já mu hlavně přeju, ať zůstane zdravý.

LN Může se dokonce stát prvním Němcem, který vyhraje tuto prestižní cenu. A mluví se i o Hart Trophy pro nejužitečn­ějšího hráče sezony. Jaké jsou na něj v jeho vlasti ohlasy?

Nějaký rozruch okolo něj v Německu je a jeho jméno se tam samozřejmě probírá. Bohužel tam ale hokej stále nemá takový ohlas jako třeba v Česku. A mrzí mě to nejen kvůli Leonovi, ale obecně.

Už dlouhých dvanáct let se nestalo, aby měly prestižní ceny pro nejlepšího střelce (Maurice Richard Trophy) a nejprodukt­ivnějšího hráče NHL (Art Ross Trophy) stejného majitele. Letos má k napodobení kousku ruského snajpra Alexe Ovečkina z Washington­u stále blíže Němec Leon Draisaitl. Rodák z Kolína nad Rýnem včera proti Nashvillu zaznamenal při triumfu 8:3 poprvé letos hattrick, když zapsal rovnou čtyři góly a jednu nahrávku. Krom toho, že si pojistil suverénní vedení v kanadském bodování soutěže (ke 3. březnu vedl o třináct bodů před spoluhráče­m Connorem McDavidem), přiblížil se na čtyři trefy lídru tabulky střelců, českému esu Bostonu Bruins Davidu Pastrňákov­i. Do konce základní části zbývalo včera oběma shodně šestnáct zápasů. Draisaitl má od začátku února fantastick­ou formu, v patnácti zápasech nasbíral 14 branek a 14 asistencí, v obou statistiká­ch jasně vládne, oproti Pastrňákov­i má o čtyři branky navíc. Zároveň se zlepšuje ve sledované +/- statistice, v posledních pěti duelech je na čísle +4... anv

LN A co vy sám? Věřil jste, když začínal, že se zvládne takhle prosadit?

Vůbec jsem v takových rovinách nepřemýšle­l. Když se rozhodl dát na hokej, snažil jsem se mu spíš maximálně pomáhat. Nikdy jsem ale nepřemýšle­l nad tím, kdy a kam by se mohl dostat. Kvůli tomu jsme to nedělali.

LN Sledujete všechny zápasy?

Podle toho, jak stíhám. Neviděl jsem úplně všechny, ale mám aplikaci od NHL a odpoledne, když mám čas a práci dodělanou, se podívám. Je to tam bez reklam, takže to během hodinky zpětně zkouknu. Dělám to pravidelně, ale všechny zápasy jsem nestihl.

LN Rozebíráte ještě spolu jeho zápasy třeba po telefonu?

Už vůbec ne. Probírali jsme je, když byl mladý, v nějakých jeho sedmnácti osmnácti letech. Postupně toho ale bylo čím dál tím méně a teď už si řeší vše sám. Celkově mu do hraní už vůbec nemluvím, na to tam má vlastní trenéry, kteří mají peněz dost a jsou dobře placení, tak je to na nich.

LN Váš syn zářil ve dvojici s Connorem McDavidem, než je kouč Edmontonu rozdělil, dokonce je přirovnáva­li k legendární­mu duu Gretzky–Messier...

Jsou to veliká jména, s kterými já jsem vyrůstal. Byli to pro mě idolové. Tehdy ještě nebyly sociální sítě a zpráv z NHL sem zas tolik nepřišlo, ale o těchto slyšel snad každý. Když pak syna s nimi srovnávají, poslouchá se to samozřejmě hodně dobře. Když se ale jako trenér podívám na ten tým jako celek, docela rád je vidím od sebe. Neměli tolik hráčů, aby je mohli postavit na stranu, takhle to vypadá lépe. Uvidíme, jak to půjde dál. Já si hlavně myslím, že Leon je a vždycky byl hlavně centr.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Německý útočník Leon Draisaitl ničí soupeře za soupeřem a tlačí Edmonton do play off
FOTO ČTK/AP Německý útočník Leon Draisaitl ničí soupeře za soupeřem a tlačí Edmonton do play off

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia