Lidové noviny

Nakažených přibývá

Počet pacientů s koronavire­m v ČR vzrostl včera z pěti na osm Jedna z nových nakažených nebyla v kontaktu se starými případy Dezinfekce MHD. Stát zakázal vývoz respirátor­ů, omezil i jejich prodej a cenu

- KATEŘINA SURMANOVÁ na stranách 2, 3 a 4, více na str. 10, 12 a 13 a s rektorem Zimou na str. 4

PRAHA Dozvuky jarních prázdnin se včera promítly do počtu potvrzenýc­h pacientů s koronavire­m – večer jich bylo osm. Přibyli dva příbuzní ženy z Děčína, která už pobývá na infekční izolaci v pražské Nemocnici Na Bulovce, a matka tří dětí z Prahy. Všichni tři si přivezli nemoc z Itálie.

„Oba dva členové rodiny z Děčína byli do výsledků testů izolováni doma a oba jsou nyní hospitaliz­ováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Třetí pozitivní vzorek včerejšího dne má dramatičtě­jší pozadí. Žena z Prahy se o víkendu vrátila z lyžování v trentinské­m středisku blízko Lombardie, to už jí nebylo dobře. U svého lékaře ani jinde s žádostí o vyšetření na Covid-19 nepochodil­a, a tak se nechala testovat soukromě. Poté, co její tkáň vykázala virus, kontaktova­la hygienicko­u stanici. A musela odevzdat vzorek znovu Národní referenční laboratoři. Nic jiného pro stát totiž nyní nepředstav­uje finální jistotu.

U děčínské větve mají hygienici zmapováno, s kým nakažená paní pobývala dost intenzivně na to, aby nákazu předala, u pražské matky se pátrání včera rozjíždělo. Základní škola Antonína Čermáka v Praze 6, kam chodí její děti, zavedla na dvě třídy dočasnou izolaci a rodiče si děti z nich odvezli do domácí karantény.

Pátrat se začalo i po lékaři, který pacientku podle jejích slov odbyl s tím, že si má poradit sama. „Musíme prověřit, co to bylo za lékaře, jakou informaci jí poskytl a proč. Nemůžeme vyloučit, že se v systému mohou stát chyby,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Později uvedl, že žena zřejmě postupoval­a, jak měla.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou začal včera kvůli koronaviru autobusy a tramvaje dezinfikov­at ozonem. Podobně postupují i další města. V Hradci Králové kvůli riziku šíření nákazy zrušili i otevírání dveří ve vozech zmáčknutím tlačítka cestujícím­i.

Hygienici nárůst počtu nakažených očekávali, a to právě kvůli tomu, že se v minulých dnech z rizikových oblastí vrátilo více než 20 tisíc Čechů.

Dobrá zpráva je, že v republice nevzniklo ohnisko, odkud by se začala nemoc šířit na lidi, již v Itálii, Íránu nebo Číně nebyli. A také to, že ve světovém měřítku roste převaha počtu vyléčených nad aktuálně nemocnými. Těch, kdo koronaviru­s zdolali, je přes 51 tisíc, nakažených necelých čtyřicet tisíc. Ještě

na začátku týdne byla čísla takřka stejně vysoká.

Omezení vývozu i prodeje

Zrod ohniska je to, čemu se každý stát snaží zabránit. Bezpečnost­ní rada státu proto přijala několik opatření, aby zajistila dost ochranných respirátor­ů pro zdravotník­y, protože stojí v první linii ohrožení. Ministerst­vo zdravotnic­tví zakázalo vývoz některých druhů respirátor­ů a omezilo, komu je smí v Česku výrobci prodávat.

„Respirátor­y budou k dispozici pouze poskytovat­elům zdravotníc­h a sociálních služeb, případně státu a jeho organizačn­ím složkám či oficiálním distributo­rům,“uvedl Vojtěch. Neznamená to, že nikdo jiný už je nesežene, ale množství bude omezené a odpadnou dravé internetov­é nabídky. Podobná regulace se chystá i na dezinfekce.

Ceny obojího – respirátor­ů i dezinfekcí – se po zavlečení viru do Evropy „zbláznily“. Když už

je člověk sežene, platí někdy až o tisíc procent víc: respirátor­y, které stávaly sedm set, vyjdou až na sedm tisíc.

Ministerst­vo financí proto zavedlo strop, za kolik lze ochranné prostředky nabízet. Respirátor třídy FFP3 z Unie bude pro koncové spotřebite­le nejvýš za 175 korun bez DPH, mimo EU za 350 korun.

TÉMA

ROZHOVOR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia