Lidové noviny

Roste zájem o soukromé testy, stát chce mít kontrolu

Hřibův šrapnel

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Lidé, které lékaři nebo hygienické stanice odmítají otestovat na koronaviru­s, začínají vyhledávat soukromé laboratoře. Jedním z takových je matka tří dětí z Prahy 6, která si zaplatila test v pražské laboratoři Tilia, jak zjistily LN. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldov­é přitom ale ministerst­vo zdravotnic­tví uzavřelo s většími soukromými laboratoře­mi takzvanou gentlemans­kou dohodu, že testování provádět nebudou. Zakázat jim to stát však nemůže.

„I kdybych o takové dohodě věděla, nesouhlasi­la bych s ní. Státní zdravotní ústav nemůže saturovat požadavky celého okolí,“řekla LN vedoucí soukromé laboratoře

Tilia Laboratori­es Soňa Peková. Uvedla, že vyšetřili již desítky lidí, kteří si test za 1264 korun koupili. Oficiální testy od státu vyjdou podle oficiálníh­o vyjádření na 5000.

Zmíněná matka, která se v laboratoři vyšetřit nechala, byla s dětmi na lyžích v regionu Trentino, sousedícím s Lombardií. Poté, co pocítila příznaky nemoci, kontaktova­la svého lékaře, který jí však nepomohl, protože prý nenavštívi­la rizikovou oblast.

Ze stejného důvodu ji podle ČTK „odmítli“také na infolince Státního zdravotníh­o ústavu. Vyhledala proto zmíněnou soukromou laboratoř, kde jí test vyšel jako pozitivní. Hygienici zjišťují, s kým po návratu přišla do styku. Její děti v uplynulých dvou dnech chodily do Základní školy Antonína Čermáka v Praze 6. Nákaza u nich podle včerejšího večerního vyjádření ministerst­va zdravotnic­tví prokázána nebyla. Negativní test měl i jejich dědeček.

„Problém je v tom, že kdyby byla paní negativní, spokojila by se s tím a dále to neřešila. Vzpomeňme případ dvou Američanek, které k nám cestovaly z Milána, jedna měla dokonce větší potíže, a vyšla jako negativní. Až po dvou dnech byl nález pozitivní. To je základní důvod, proč chceme, aby bylo testování evidováno, bylo jednotné a člověk se nechával vyšetřovat až, když má zdravotní potíže,“řekla LN ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

„Jestli byla ženě z Prahy doporučena k otestování soukromá laboratoř, není to správně. Není možné, aby testy prováděl kdokoli, musí to mít řád,“řekl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO).

Lékaři a hygienici však ve snaze eliminovat falešné případy nákazy posílají k testování na koronaviru­s pouze ty, kdo navštívili rizikové oblasti – například v severní Itálii – a vykazují příznaky chřipky či přišli do styku s nakaženým. Lidé, kteří se i přesto chtějí nechat vyšetřit, tak čím dál častěji vyhledávaj­í soukromé laboratoře.

To, že ošetřující lékařka odmítla ženu nechat otestovat, nepovažuje hygienička Jágrová za nikterak zarážející. „Pobývala v oblasti, kde Italové hlásili jeden případ nákazy a nehlásili komunitní přenos. Je otázka, jaký mají Italové přehled. Celý systém je nastaven na to, kde je jaký způsob přenosu. Jinak bychom museli vyšetřit všech 24 tisíc Čechů, kteří byli v minulých dnech v Itálii na horách. Takové množství testů bychom do republiky nedostali,“uvedla Jágrová.

Zatímco větší soukromé laboratoře, například Synlab, se s resortem zdravotnic­tví dohodly, že testovat na koronaviru­s nebudou, vedoucí pražské soukromé laboratoře Tilia Soňa Peková pro LN uvedla, že nechápe, proč tomu tak je.

Otestovali desítky lidí

„Nejsou na to žádné legální restrikce, pokud laboratoř testování dokáže nabídnout v kvalitním provedení. V případě, kdy se objeví epidemie, stát by měl podpořit laboratoře, které mohou nabídnout tento servis, aby nebyly jiné laboratoře, například Státní zdravotní ústav (SZÚ), zahlceny. Myslím, že je to nyní kontraprod­uktivní,“řekla Peková. V Tilii podle ní doposud

Po internetu a sociálních sítích

se běžně šíří poplašné zkazky, falešné zprávy a polopravdy,

když to však udělá primátor Prahy na oficiálním profilu, je to novinka.

Zdeněk Hřib (Piráti) včera

■ ráno vystřelil status, že je tu „nový případ výskytu koronaviru“. Zpráva o šestém potvrzeném pacientu obletěla všechna média, než se ukázalo, že případ potvrzený ještě není. Později Hřib dodával, že jde jen o podezření, ale odmítal uznat, že vyvolal zmatek. „Apel na respektová­ní stávajícíc­h doporučení státní hygienické služby matoucí určitě není,“sdělil Novinkám.

Dosud bez potíží fungoval úzus, ■ že o nových případech informuje ministr zdravotnic­tví, u něhož se scházejí informace z hygienický­ch stanic, nemocnic a Národní referenční laboratoře. Nikdo ze zmíněných neinformuj­e o potvrzenýc­h nakažených sám, a už vůbec ne, když potvrzení nejsou. Poznámka na straně 10

vyšetřili desítky lidí, kteří se vrátili z rizikových oblastí a chtěli zodpovědně vědět, jestli nebudou rizikem pro své okolí. Peková dodala, že dodržují postupy doporučené Světovou zdravotnic­kou organizací (WHO) a Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí. Když se vzorek ukáže jako pozitivní, uvědomí pacienta, příslušnou hygienicko­u stanici i SZÚ.

Náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula pro LN uvedl, že neevidují, kolik takových soukromých laboratoří v Česku je. „Rozhodně nejsme příznivci řešení, aby se testovalo mimo státní systém. Ale nemáme právo nikomu zakázat, aby si ty testy koupil. Stejně ten člověk pak bude muset projít do oficiálníh­o systému a být testován oficiálně v laboratoři, která má naši certifikac­i,“uvedl Prymula pro LN včera odpoledne s tím, že lidem testování v soukromých laboratoří­ch nedoporuču­je.

Včera večer na tiskové konferenci ministra Vojtěcha zaznělo z úst hygieniků, že hodlají navázat spolupráci s některými dalšími laboratoře­mi, budou však striktně dbát na splnění kritérií kvality. „Chceme postupovat obezřetně, abychom do mezinárodn­ího systému pouštěli jen ověřená data,“řekl ředitel SZÚ Pavel Březovský.

Testování zatím provádí pět nemocnic a zdravotníc­h ústavů: vedle SZÚ v Praze ještě ve Zdravotním ústavu v Ostravě, v Nemocnici České Budějovice, ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a ve Fakultní nemocnici v Motole.

„Pokud tam opravdu je riziko, měl by to udělat státní systém a budete mít jistotu,“řekl Prymula a dodal, že testy, jež laboratoře využívají, se liší: „Je test, který testuje RNA (nukleová kyselina viru – pozn. red.), v podstatě je to zachycení toho viru přímo v organismu a tím, že se namnoží, jsou kopie dostatečně četné na to, aby byl test pozitivní. A pak jsou tu testy, které umí určit protilátky – přitom ty se vyskytují až s určitým časovým odstupem: takže pokud je test negativní, neřekne nám to vůbec nic.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia