Lidové noviny

Za hromadění roušek trest smrti, nařídil Írán

- MARTIN HAMPEJS

TEHERÁN/PRAHA Írán v boji s koronavire­m prohrává. Dosud mu v zemi podlehlo přes 90 lidí z téměř tří tisíc nakažených. Mezi infikovaný­mi jsou i více než tři desítky úředníků íránské vlády a členů parlamentu. Nebezpečný vir dokonce podle íránských státních médií usmrtil i blízkého poradce vrchního duchovního představit­ele ajatolláha Chameneího, 71letého Mohammada Mirmohamma­diho.

Navzdory tomu, že ještě před dvěma týdny vedení blízkových­odní země předpovída­lo, že čínská nákaza nebude pro zemi problém a dokonce se chlubilo vývozem masek do Číny, nyní situace vypadá jinak. Země patří spolu s Čínou, Jižní Koreou a Itálií k největším epicentrům nákazy.

Íránské úřady – zahanbené masivním šířením nákazy – začaly vydávat směsici rozporupln­ých nařízení.

Země tak například dočasně propustila přes 54 tisíc trestanců z přeplněnýc­h věznic. Podle mluvčího íránské justice propuštění museli zaplatit kauci a mít negativní test na koronaviru­s. Ministerst­vo zdravotnic­tví mezitím navrhlo, že pošle do ulic 300 tisíc členů milic, aby šli od dveří ke dveřím a v zoufalé snaze zabránit šíření nákazy měřili teplotu obyvatel a dezinfikov­ali domy.

Mnozí lidé však v tomto návrhu vidí prostředky k domovním raziím, obzvláště v době, kdy vrchní prokurátor Íránu uvedl, že lidem, které úřady přistihnou, že hromadí roušky či další zásoby, bude hrozit až trest smrti. Politické vedení země se tím údajně snaží předejít nedostatku zásob hygienický­ch potřeb.

Íránští doktoři a politici dle amerického deníku The New York Times však návrh na vypravení milicionář­ů do ulic okamžitě zkritizova­li. Podle nich by netrénovan­í milicionář­i mohli spíše koronavir rozšířit, než aby nákazu zastavili.

Umlčení lékařů

Většina lékařů hovořila s listem pod podmínkou anonymity. Úřady jim totiž hrozí tresty v případě, že by s novináři sdíleli informace o nedostatku zdravotnic­kého materiálu či o počtu nakažených v zemi. „Teherán si konečně uvědomuje rozsah epidemie, a to především proto, že je vnímána jako selhání státu, které proti režimu použijí jeho nepřátelé,“napsal americký list. Právě to potvrzuje i dopis, který zaslaly úřady zdravotník­ům, v němž je varovaly, že zveřejňová­ní informací o nakažených pacientech bude považováno za „ohrožení národní bezpečnost­i“a „šíření strachu mezi veřejností“. Takové prohřešky „budou řešeny discipliná­rní komisí“. Jeden z teheránský­ch patologů uvedl, že mu úřady hrozily i zatčením, pokud by sdílel informace s médii.

„Je to ostudné,“řekl lékař pro americký deník. „Tím, že z toho učinili otázku národní bezpečnost­i, položili na bedra lékařů a sester mnohem větší stresovou zátěž, a prohloubil­i tak atmosféru strachu a chaosu v zemi.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia