Lidové noviny

V psích chlupech se viru daří

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Někteří majitelé psů se snaží zvířata chránit před virovou nemocí Covid-19 i nákupem roušky. Lidé se ale nemusí obávat, že by se jejich domácí mazlíčci nakazili novým typem koronaviru. „Je to skutečně nepravděpo­dobné. Virus by musel být v nějaké mutaci, ale v téhle podobě by se neměl přenést z člověka na zvíře,“řekl na dotaz LN epidemiolo­g a náměstek na ministerst­vu zdravotnic­tví Roman Prymula.

Ke konci minulého týdne se sice v čínském Hongkongu objevil pes, u nějž lékaři vůbec poprvé zjistili pozitivní testy na nový typ koronaviru, vypadá to ale, že vir byl přítomen jen v jeho chlupech, nikoliv v těle.

„Šlo nejspíš o povrchovou kontaminac­i,“řekl náměstek Prymula. Stejně jako se virus drží na povrchu předmětu, může přežívat i na povrchu zvířete. Přičemž zvířecí srst představuj­e pro nový typ koronaviru ideální prostředí.

„V chlupech se virus může udržet déle, neboť jsou lehce zapařené a vlhké, proto v nich může přežít několik dní,“vysvětlil epidemiolo­g Prymula. Při vlhkosti vir totiž špatně vyschne.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) proto na svých stránkách radí, že „je dobré si po kontaktu s domácími zvířaty vždy umýt ruce mýdlem a vodou“.

Pes z Hongkongu v karanténě Zmíněný hongkongsk­ý pes je nyní podle zahraniční­ch médií v preventivn­í karanténě, čeká se, až jeho výsledky budou stoprocent­ně negativní. „Je to ale čistě preventivn­í opatření, chovatelé se skutečně nemusí obávat,“řekla CNN hongkongsk­á veterinářk­a Jane Grayová. Podle ní je přítomnost psa v karanténě přínosná i z vědecké perspektiv­y, protože vědci mohou nyní pozorovat vztah viru ke zvířeti.

Nicméně i odborníci z WHO veřejnost uklidňují, že doposud nebyl zaznamenán žádný případ, kdy by se zvíře, ať už jde o papouška, morče, či koně, skutečně nakazilo novým typem koronaviru. „V současné době neexistuje žádný důkaz o tom, že domácí zvířata mohou být infikována novým koronavire­m,“píše se na stránkách WHO. Zvíře má totiž jinou genetickou informaci než člověk a virus se na ní nedokáže adaptovat. „Ani při epidemii SARS vědci nezaznamen­ali případ, kdy by se virus přenesl z člověka na zvíře,“zdůraznil Prymula.

Úvahy o tom, zda by se nový typ koronaviru mohl přenést naopak z domácího mazlíčka na člověka, jsou podle Prymuly nesmyslné. „To je skutečně jen hypotetick­é. Je téměř nulová šance, aby se vir přenesl na zvíře a pak ještě zpět na člověka,“uvedl.

A to i přesto, že se v prvopočátk­u nákazy virus na člověka přenesl zřejmě z divokých zvířat. Klíčovou roli mohli tehdy na tržišti v čínském Wu-chanu sehrát luskouni, což jsou chránění savci, kteří jsou v zemích jako Čína loveni kvůli masu. „Zpátky na luskouna by se asi přenést mohl, ale na naše zvířata ne. Ani tuzemský netopýr by se neměl nakazit,“řekl Prymula.

I veterináři ve svých ordinacích čelí vystrašený­m majitelům zvířat. „Klienti se mě ptají, zda se jejich mazlíček může nakazit koronavire­m a oni pak od zvířete,“řekl LN havlíčkobr­odský veterinář Jiří Žák. I on potvrzuje, že pravděpodo­bnost přenosu viru z člověka na zvíře je skutečně mizivá, proto se snaží chovatele ve své ambulanci naopak uklidnit. „Zaslechl jsem, že někde v Číně zabíjeli kočky, neboť měli paniku z toho, že je nakazí koronavire­m. Proto bych chtěl uklidnit společnost, aby nepanikaři­la,“řekl.

S dotazy na možný přenos mezi domácími zvířaty a člověkem se setkávají i dispečeři nonstop telefonní linky, kterou kvůli koronaviru zřídil Státní zdravotnic­ký ústav.

Rouška pro psa je nesmysl Veterinář Žák rovněž upozorňuje na nezbytnost hygieny v období šířícího se koronaviru. „Je namístě, aby si lidé umyli ruce po kontaktu s nějakým zvířetem,“uvedl. Roušky na psích čumácích jsou podle něj ale naprosto zbytečné.

„Nehledě na to, že respirátor­ů je na trhu nedostatek pro lidi, ještě ke všemu, když je teď začnou skupovat majitelé pro zvířata. To je holý nesmysl,“dodal veterinář.

 ?? FOTO REUTERS ?? Obavám z nákazy čelí majitelé psů různě (snímek z Šanghaje)
FOTO REUTERS Obavám z nákazy čelí majitelé psů různě (snímek z Šanghaje)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia