Lidové noviny

V Česku chybí roušky, posílají se do Číny

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Zásoby se tenčí, nedostatko­vým zbožím se ukazují zejména roušky, respirátor­y, dezinfekce a jiné hygienické potřeby. I přes značný nedostatek zásob Česko vyslalo v neděli z vojenského letiště Praha Kbely další armádní speciál s humanitárn­í pomocí do Pekingu. „Vláda v tomto směru schválila zajištění leteckého vládního speciálu, aby potřebné věci k humanitárn­í pomoci byly dopraveny do Číny. Zásoby ale zajistily kraje, města i soukromé firmy, jež tyto prostředky koupily na trhu,“řekl LN ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Na palubě byl podle ministerst­va náklad s pěti tunami věcí včetně 43 tisíc roušek a respirátor­ů či 6800 ochranných oděvů. Že by to byl krok, který ještě zvětšil díru na českém trhu, Petříček odmítá.

„Nemyslím, že by to oslabovalo český trh. Musíme dostat pod kontrolu situaci v Číně, kde je rozsah nákazy největší. Do značné míry je to symbolické gesto,“řekl. Ze strany Česka se jedná v uplynulých dnech již o druhou humanitárn­í pomoc Číně, předešlá byla schválena vládou, byť premiér Andrej Babiš (ANO) byl zpočátku proti.

„Nechtěl jsem posílat zásoby, které jsou prioritně určené pro české občany. Nakonec přišel ministr Petříček a vyčlenil ze svých rezerv na ministerst­vu deset milionů korun,“reagoval pro LN Babiš. „Část šla jako finanční pomoc prostředni­ctvím Světové zdravotnic­ké organizace, zbytek byl v materiální­ch věcech,“obhajoval ministr Petříček.

Aktuální nedostatek roušek a dezinfekcí však Petříček připustil a potvrdil, že přijímají opatření, jak posílit zásoby hygienický­ch potřeb v Česku. Jedním z nich je podpora posílení produkce českých firem, v úterý navíc ministerst­vo zdravotnic­tví vydalo rozhodnutí o zákazu vývozu dezinfekce a také filtračníc­h respirátor­ů třídy FFP3 do zahraničí.

Rovněž se také omezí prodej respirátor­ů mimo zdravotnic­ká a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví a další orgány státní správy. I přes zmíněná a další opatření ostravští městští zastupitel­é včera rozhodli, že pošlou materiální humanitárn­í pomoc partnerské­mu městu Su-čou v Číně. Půjde o 400 zdravotnic­kých sad za zhruba 300 tisíc korun.

Záměr sice vyvolal kritiku některých zastupitel­ů, kteří poukazoval­i na to, že městské instituce nemají samy dost ochranných pracovních prostředků, nicméně pomoc nakonec schválena byla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia