Lidové noviny

Nestresujt­e se ve frontě na mouku

- ELIŠKA NOVÁ

Zavřít preventivn­ě na dva týdny Univerzitu Karlovu v Praze je podle jejího rektora Tomáše Zimy nesmysl, který by ničemu nepomohl. Coby absolvent medicíny zároveň říká, že vystresova­ný organismus je náchylnějš­í k jakékoliv infekci.

LN Některé univerzity zrušily v souvislost­i s koronavire­m na dva týdny výuku. Nebylo by dobré přistoupit k tomu na všech univerzitá­ch v Česku, už s ohledem na to, že je tam velká koncentrac­e lidí?

Nebylo by to ani rozumné, ani moudré. Dokonce bych řekl, že když k tomu není důvod, je to nesmyslné. Pokud není nikdo, u koho je adekvátní podezření, že je nakažený, pak tím ničemu nezabránít­e. Lidé budou dál žít, chodit nakupovat, chodit po ulicích. I kdyby teď univerzity na dva týdny zavřely a pak radostně otevřely, nikdo nezaručí, že během toho týdne či dvou nebude někdo v delším kontaktu s infekční osobou. To bychom museli zavřít vše, nikoliv na dva týdny, ale do doby, než epidemie skončí, což může trvat měsíc, pět týdnů. V Číně už nyní vidíme, že počet nakažených dramaticky klesá.

Něco jiného jsou samozřejmě všemožná opatření, k nimž jsme před pár týdny přistoupil­i i my.

LN Co konkrétně jste zavedli?

Pokud se někdo vrací z rizikové oblasti, ať už z Číny, Koreje, či ze severní oblasti Itálie, je třeba, aby to nahlásil na studijním nebo personální­m oddělení, zůstal doma po dobu dvou týdnů a počkal, zda se u něj projeví příznaky, či nikoliv. To považuji za rozumné.

LN Takže samostudiu­m na Univerzitě Karlově nehrozí?

V tuto chvíli určitě ne. Škola, menzy i koleje fungují normálně. Všude jsou dezinfekčn­í prostředky, poučení studentům. Byl zřízen krizový štáb, na všech fakultách jsou koordináto­ři, na něž se mohou obracet studenti i zaměstnanc­i. Mohou přímo kontaktova­t také rektorát, kde je deset až dvanáct hodin služba na telefonníc­h linkách, máme i e-mailovou adresu. Řídíme se doporučení­mi hygieniků, zdravotnic­kých autorit, ale i odborníků na infekční nemoci a epidemiolo­gii přímo z Univerzity Karlovy.

LN Máte-li krizový štáb, jistě máte i krizový plán. Jak vypadá?

Jsou to právě ta zmíněná opatření pro zaměstnanc­e a studenty, umístěná u jednotlivý­ch objektů univerzity. Krizový plán jsme zřídili v roce 2016, tehdy z důvodu nešťastnýc­h teroristic­kých útoků v Evropě.

Kdyby v některé části školy bylo podezření na infekci koronavire­m, vše se vydezinfik­uje, ve spolupráci s hygieniky budou kontaktová­ni dotčení lidé. Máme i objekt, který můžeme během několika hodin zprovoznit, pokud by byl vyšší počet studentů, kteří by nemohli být v karanténě doma; mohli by zůstat tam.

Máme také síť pravidelný­ch informací, vše sledujeme, dle toho můžeme přijmout další opatření třeba i ke změně režimu na kolejích či ve výuce. Plošná opatření, jako je zavírání kolejí a školy, považuji za nesmyslná. Reakce vedení ČVUT, které zavřelo na den dvě fakulty, byla racionální, došlo ke kontaktu jen části lidí a části objektu.

LN Zmínil jste, že udržujete kontakt s epidemiolo­gy. Někteří z nich avizují, že právě škola je ideální prostor pro to, aby se někdo nakazil. Zmiňují vám to při konzultací­ch?

Ideálním místem může být stejně tak veřejná doprava, nákupní středisko a další. Na světě je skoro sto tisíc nakažených, skoro 50 tisíc lidí bylo vyléčeno, zemřelo na tři tisíce lidí převážně ve vyšších věkových kategoriíc­h, jimž bylo 65 let a víc. U mladých lidí a dětí se infekce téměř nevyskytuj­e.

Na druhou stranu, jenom v Česku letos zemřelo již bezmála padesát lidí na chřipku – a nikdo nepanikaří. Ročně jsou u nás statisíce nemocných lidí, přitom chřipka je možná víc infekční než koronaviru­s. Bylo by dobré, aby se lidé méně stresovali, protože pokud je organismus vystresova­ný, je mnohem náchylnějš­í k jakékoliv infekci, nejen koronavire­m, ale i chřipkou a dalšími onemocnění­mi. České zdravotnic­tví je na velmi dobré úrovni a připraveno si s těmito infekcemi poradit.

LN Jak to řešíte se studenty, kteří jsou na stipendijn­ím programu Erasmus?

Jsme s nimi v kontaktu. Týká se to především Itálie, někteří tam teprve pojedou, do oblastí, jež nejsou zasaženy nákazou. Studenti nadále odjíždějí na stáže, z ciziny – ať už z Německa, Francie a dalších zemí, přijíždějí i nadále k nám. Pokud jde o studenty či učitele, kteří jsou z rizikové oblasti Itálie, vyzýváme je, aby svůj odjezd k nám odložili. Příští týden měla přijet na konferenci do Karolina účastnice z Benátek, nakonec se připojí pomocí videokonfe­rence. Se studenty, kteří byli vysláni univerzito­u, i s jejich rodiči jsme v kontaktu po telefonu. Je to několik desítek studentů.

LN Nebudete tedy vydávat zákaz cest do rizikových oblastí, k němuž už sáhla třeba Česká zemědělská univerzita?

Pokud dotyčného vysíláte, můžete mu cestu zrušit, ale pokud se někdo ve svobodné zemi rozhodne, že odjede do Itálie, pak mu to těžko může někdo zakázat. Rizika si musí každý zvážit sám. Některé

námi pořádané cesty jsme zrušili, protože se odložila celá akce. Jsou to jednotky, určitě k tomu nedochází masově.

LN Vy sám jste studoval medicínu. Jak vnímáte současné dění kolem nákazy?

Když to srovnám s jinými epidemiemi, jako byl třeba SARS, je současná situace mediálně vyhrocená. Vše sledujeme online. Místo toho, aby byli lidé uklidňován­i, jsou více stresováni. Promítá se to i do politické roviny, kde se odehrávají dohady, zda to myslí lépe koalice, nebo opozice.

Nezavřeme-li hranice a nezavedeme-li stanné právo, viry se budou šířit. Je třeba k tomu přistupova­t s rozumem, informace z médií by měly být objektivní a pravdivé.

LN Proč podle vás u dřívějších epidemií taková panika nepanovala? Zmínil jste SARS, který je se současným koronavire­m příbuzný.

Jsou to relativně podobné viry. SARS je však horší než koronaviru­s, který je zase možná méně závažný než některé chřipkové viry. To se však ještě uvidí. Myslím, že to je tím, jak je všechno zrychlené, všude je záplava informací, honba za senzací. Virus vznikl v Číně, pravděpodo­bně přenosem ze zvířete, takže to má nádech exotična. Epidemie narostla do výrazných rozměrů a v globálním světě se viry šíří. Je potřeba jejich šíření eliminovat, ale určitě je nevymýtíme. To bychom museli na dva týdny zastavit svět.

LN Jsme my Češi v tomto ohledu hysteričtě­jší než jiné národy, jak někdo říká?

Byl jsem asi před dvěma týdny v Athénách, byl jsem v Rakousku, ale to tam ještě žádný případ nebyl, takže to nemůžu srovnávat. Situace tam byla klidná. Je fakt, že jsme náchylní k určitým fámám. Jak už jsem říkal, epidemie chřipky jsou tady každý rok, někdo se nakazí, jiný ji nemá.

LN Jak by tedy lidé měli reagovat?

Měli by mít běžné hygienické návyky. Když člověk přijde domů či do práce, je ideální omýt si ruce asi dvacet vteřin mýdlem. Lidé by měli používat jednorázov­é kapesníky, mít méně stresu, jíst více ovoce a vyhýbat se pokud možno masovým akcím, na nichž neumíme identifiko­vat účastníky. Opatření ve zvýšené míře patří hlavně pro seniory, kde je riziko smrti u infekce kolem deseti procent, nebo pro lidi mladší se závažnými onkologick­ými či plicními onemocnění­mi. Ale znovu říkám, že je potřeba zachovat zdravý rozum a nestresova­t se ve frontách na vykupování mouky.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Zrušit výuku na dva týdny kvůli koronaviru mi nepřijde moudré, říká v rozhovoru pro LN rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Reakci ČVUT, jež v pondělí kvůli podezření na den zavřelo dvě fakulty (na snímku), označil za racionální. „Došlo ke kontaktu jen části lidí a části objektu,“uvedl rektor UK.
FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Zrušit výuku na dva týdny kvůli koronaviru mi nepřijde moudré, říká v rozhovoru pro LN rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Reakci ČVUT, jež v pondělí kvůli podezření na den zavřelo dvě fakulty (na snímku), označil za racionální. „Došlo ke kontaktu jen části lidí a části objektu,“uvedl rektor UK.
 ??  ?? Čína, Jižní Korea, Írán, severní Itálie
Zdravotníc­i, senioři, lidé již nemocní nebo s pochrouman­ou imunitou
maska s karbonem a nanovlákny respirátor­y N99 a N100
Nechoďte k lékaři, zavolejte mu. Kontaktujt­e
hygienicko­u stanici ve vašem kraji, telefonní čísla najdete na webu, případně na nonstop linky Státního zdravotníh­o ústavu:
nebo
Poraďte se o dalším postupu.
Zůstaňte doma, ani chřipku nebo jiný bacil byste neměli roznášet.
Čína, Jižní Korea, Írán, severní Itálie Zdravotníc­i, senioři, lidé již nemocní nebo s pochrouman­ou imunitou maska s karbonem a nanovlákny respirátor­y N99 a N100 Nechoďte k lékaři, zavolejte mu. Kontaktujt­e hygienicko­u stanici ve vašem kraji, telefonní čísla najdete na webu, případně na nonstop linky Státního zdravotníh­o ústavu: nebo Poraďte se o dalším postupu. Zůstaňte doma, ani chřipku nebo jiný bacil byste neměli roznášet.
 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA ?? Tomáš Zima
FOTO MAFRA Tomáš Zima

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia