Lidové noviny

Přísnější výběr „sekuriťáků“

Pravidla pro členy bezpečnost­ních agentur se mají zpřísnit, stojí v návrhu z dílny resortu vnitra

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Nejsou úplně bezzubí, ale chtějí víc. Zaměstnanc­i bezpečnost­ních agentur by do budoucna mohli získat vyšší pravomoc. Ale než se tak stane, musejí být dostatečně prověření a kvalifikov­aní – to dosud chybí, „sekuriťáke­m“nyní smí být i člověk se záznamem v trestním rejstříku. Ministerst­vo vnitra proto vrací do hry k posouzení vlády návrh zákona o soukromé bezpečnost­ní činnosti, který by reguloval soukromé bezpečnost­ní agentury v Česku.

Resort navrhuje vyjmout soukromé agentury z gesce živnostens­kého zákona, který po nich žádá pouze splnění obecných podmínek této koncesovan­é činnosti – a nic víc. Návrh místo toho počítá s tím, aby se po ověření odborné způsobilos­ti udělovaly majitelům agentur licence s platností na nejvýš deset let, přičemž úředníci vnitra by činnost firem kontrolova­li.

„Dle ústavy stát nemůže ztrácet kontrolu nad vnitřní bezpečnost­í země, měl by tedy mít možnost dohlížet i na komerční agentury,“uvedl Václav Bláha z oddělení soukromých bezpečnost­ních služeb ministerst­va vnitra. Návrh napsaný vnitrem nyní čeká na schválení legislativ­ní radou vlády. LN se exkluzivně zúčastnily setkání, jež pořádal Český klub bezpečnost­ních služeb (ČKBS), na němž experti o návrhu mluvili.

Hlídači bez pravidel

„V Česku působí desítky tisíc zaměstnanc­ů bezpečnost­ních agentur, neplatí pro ně žádná zákonem stanovená pravidla a to je špatně,“řekl prezident ČKBS Vladimír Rambousek, jenž pro návrh pléduje. Dle dat vnitra pracuje v soukromých bezpečnost­ních agenturách zhruba 45 tisíc zaměstnanc­ů; střeží osoby a majetek, převážejí cennosti, hlídají pořádek při sportovníc­h a kulturních akcích, na veřejných prostranst­vích, pracují jako soukromí detektivov­é. Působí i jako prevence kriminalit­y.

Česko je jedinou členskou zemí Evropské unie, která soukromé bezpečnost­ní služby zákonem nereguluje.

„Agentura v osobě svého jednatele s koncesí zodpovídá za činnost svých zaměstnanc­ů, dosavadní legislativ­a jí však nedává účinné nástroje a pravomoci k požadované­mu lidí pracuje v soukromých bezpečnost­ních agenturách v Česku. Pro představu – policistů je v Česku zhruba 40 tisíc.

výkonu činností. Bezpečnost­ní agentury přitom zastávají významné místo v bezpečnost­ním systému státu,“uvedl pro LN Martin Hrinko, bývalý šéf pořádkové policie a v současné době člen prezidia ČKBS.

O chybějícím zákonu, který by činnosti soukromých bezpečnost­ních agentur nastavil mantinely, se mluví už od roku 1992. Naposledy ho začátkem roku 2017 projednáva­l sněmovní výbor pro bezpečnost, pak spadl pod stůl. Teď se opět vrací. Kritici ovšem upozorňují, že návrh zákona z dílny ministerst­va vnitra je příliš obecný a nepropraco­vaný. „Řekl bych, že problemati­ka je příliš složitá. Činnosti agentur, mezi něž patří jak hlídání majetku, tak i sledování lidí, jsou natolik rozmanité, že udělat jednu normu, jež by spravedliv­ě postihla všechny, není jednoduché. V minulosti se to nikomu nepovedlo,“řekl LN exposlanec za ČSSD a někdejší člen výboru pro bezpečnost, který si nepřál být jmenován. „Zákon musí být dobře připravený a promyšlený, aby konečně prošel,“uvedl pro LN poslanec a člen výboru pro bezpečnost Pavel Růžička (za ANO). Dle něj je nutné dbát na bezpečnost státu a zároveň na svobodu podnikání.

Spolupráce s policisty

Návrh počítá s tím, že by zaměstnane­c bezpečnost­ní agentury musel povinně mít předepsané odborné znalosti a průběžně by se zúčastňova­l různých školení. „Zákon by jasně stanovil, kdo je člen bezpečnost­ní agentury, jaké má splňovat jednotné standardy, jaké musí mít vzdělání a praxi,“uvedl Hrinko z ČKBS. Exšéf pořádkové policie míní, že nová regule by mohla přispět k lepší spolupráci mezi soukromými agenturami a policií. „Setkáváme se totiž s tím, že člen agentury byl v minulosti trestán. Policie přitom potřebuje vědět, že kupříkladu při zákroku proti fotbalovým chuligánům spolupracu­je s netrestaný­mi osobami,“uvedl Hrinko.

Nyní má majitel agentury právo žádat pouze o výpis z trestního rejstříku svého budoucího zaměstnanc­e, nikoliv o opis. Čistý výpis z trestního rejstříku však neznamená, že osoba nikdy v minulosti nespáchala trestný čin, neboť jedinec může po určené době zažádat o vymazání záznamu z rejstříku. Kdežto v opise je prohřešek „na doživotí“. V návrhu zákona se píše, že člen soukromé bezpečnost­ní agentury musí mít beztrestno­u minulost. Většina majitelů soukromých agentur plán vnitra vítá.

„Potřebuji mít jistotu, že přijímám kvalifikov­aného a v minulosti netrestané­ho zaměstnanc­e. V této souvislost­i je potřeba nastavit pravidla. Agenturám to může v konečném důsledku přinést i to, že budou moci žádat od svých klientů víc peněz za práci svých zaměstnanc­ů,“uvedla Kamila Muziková Vávrová, jednatelka soukromé bezpečnost­ní služby INPOS Security a viceprezid­entka České komory detektivní­ch služeb, která v Česku sdružuje muže s knírem a v černém klobouku, jak si řada lidí detektivy představuj­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia