Lidové noviny

Přesun Kmoníčka ztrácí podporu

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA O současném velvyslanc­i České republiky v USA Hynku Kmoníčkovi se v kuloárech mluví jako o příštím státním tajemníkov­i na ministerst­vu zahraničí. Zdroje blízké české diplomacii to však LN vyvrátily.

„Možná se o tom kdysi spekuloval­o, ale nyní už tato varianta padla. Hynek Kmoníček nemá na tento post podporu ani z Černínskéh­o paláce, ani u vlády a už vůbec ne na Hradě,“řekl LN dobře informovan­ý zdroj.

Kvůli sporům Kmoníčka s prezidente­m Milošem Zemanem se dokonce jednu dobu zvažovala i ambasadoro­va výměna ve Washington­u; k tomu nakonec nedošlo, ale s prodloužen­ím jeho mise, jež Kmoníčkovi končí zhruba za rok, se nepočítá.

Na českou ambasádu v hlavním městě USA zamířil Kmoníček v roce 2017 s cílem zařídit Zemanovi návštěvu Bílého domu. Misi však nesplnil. A byť oba muže kdysi pojilo přátelství, Zeman tento „prohřešek“Kmoníčkovi prý nikdy nezapomene. Velvyslane­c, který v minulosti působil i jako ředitel prezidento­va zahraniční­ho odboru, zkrátka nesplnil jasný úkol. Přitom jako úplný krach Kmoníčkovo působení v zámoří označit nelze. Přijetí od amerického prezidenta Donalda Trumpa se loni v březnu dočkal premiér Andrej Babiš (ANO).

V minulosti působil Kmoníček jako velvyslane­c v Austrálii a v Indii, několik let byl náměstkem ministra zahraniční­ch věcí. V letech 2001 až 2006 zastával funkci velvyslanc­e při OSN. Je absolvente­m Pedagogick­é fakulty v Českých Budějovicí­ch, na Univerzitě Karlově vystudoval anglický a arabský jazyk. Dlouhodobě se také věnuje problemati­ce Blízkého východu. Do roku 1991 působil jako koncertní hráč na klasickou kytaru a učil na lidové škole umění.

Stašek ve hře

Vzhledem k tomu, že post ve Washington­u patří v diplomacii mezi absolutní špičku, logicky se už dopředu připravují varianty adeptů. Podle několika zdrojů LN se uvažuje o tom, že by se příštím českým ambasadore­m v USA mohl stát Miloslav Stašek, současný státní tajemník na ministerst­vu zahraničí.

Státním tajemníkem MZV se osmačtyřic­etiletý Stašek stal před více než dvěma roky. V diplomacii není žádným nováčkem. V minulosti byl velvyslanc­em v Egyptě a v Indii, kde shodou okolností střídal právě Kmoníčka. Od roku 2015 působí na ústředí české diplomacie, kde nejprve vedl odbor ekonomické diplomacie, od roku 2016 pak působil jako náměstek ministra pro řízení ekonomicko-provozní sekce.

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí i Pražský hrad jména adeptů na velvyslanc­e tradičně zveřejňují až poté, co vládou vybraní a prezidente­m stvrzení kandidáti získají souhlas země, v níž budou působit.

Procedura výběru a schvalován­í velvyslanc­ů je předem daná. Velvyslane­c je vybírán obvykle personální radou ministerst­va zahraničí. Doporučení rady je vodítkem pro ministra, jenž jméno velvyslanc­e navrhuje vládě. Po jejím přikývnutí je návrh předložen k podpisu prezidento­vi republiky, který velvyslanc­e jmenuje s kontrasign­ací, tedy podpisem předsedy vlády. Poté je životopis designovan­ého velvyslanc­e zaslán přijímajíc­í zemi, jež během týdnů až několika měsíců vysloví souhlas – agrément. Po obdržení agrémentu od přijímajíc­í země vyhotoví prezidents­ký úřad listiny, které pověřují velvyslanc­e a doporučují ho hlavě přijímajíc­ího státu. Až teprve pak je možné oficiálně zveřejnit jméno nového velvyslanc­e.

 ?? FOTO MAFRA ?? Hynek Kmoníček
FOTO MAFRA Hynek Kmoníček
 ?? FOTO MAFRA ?? Miloslav Stašek
FOTO MAFRA Miloslav Stašek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia