Lidové noviny

Biden překvapil masivní podporou

- EDUARD FREISLER dopisovate­l LN v USA

WASHINGTON My jsme jeho raketové palivo, řekla v předvečer takzvaného volebního superúterý poslankyně Terri Sewellová. Ta zastupuje proslulý sedmý obvod v Alabamě, kam patří ikonická města jako Selma, která byla epicentrem boje černochů za rovnoprávn­ost v 60. letech.

Poslankyně hovořila o bývalém viceprezid­entovi Joeu Bidenovi a jeho podpoře u afroameric­kých voličů. Ti Bidenovi zajistili triumf ve všech jižanských státech, kde jsou černošští voliči soustředěn­i.

Volební noc si ale přichystal­a obrovská překvapení. Biden totiž vyhrál v Minnesotě a Massachuse­tts, dvou státech s převahou bělošských liberálů. Zde byl původně jasným favoritem vermontský senátor Bernie Sanders.

Biden tak psal „emocionáln­í příběh“volebního superúterý. Nezaostal ani v technické fázi těchto klíčových voleb – při procesu získávání delegátů. K nominaci na sjezdu Demokratic­ké strany je jich zapotřebí 1991. Pozornost byla v této souvislost­i především upřena na Texas a Kalifornii – na státy, které dohromady nabízely 643 delegátů. Sanders doufal, že mu tyto státy zajistí takový počet delegátů, že ho žádný z rivalů nebude moci předstihno­ut.

Biden mu ale Texas uzmul a získá zde o několik delegátů více než Sanders. Kalifornie se tak stala pro vermontské­ho senátora poslední baštou. Díky proporcion­álnímu systému demokratic­kých primárek ale Biden stejně tak jako Michael

Bloomberg a Elizabeth Warrenová zde pro sebe část delegátů ukořistí. Všichni tři totiž překročili 15procentn­í hranici v rámci celého státu či v jednotlivý­ch senátních obvodech.

Hlavní hvězdou noci byl každopádně Biden. Byl to totiž kandidát, jehož kampaň ještě před pár dny stála před bankrotem, s mizivou podporou v prvních dvou státech nominačníh­o procesu. V Iowě a v New Hampshire, kde se volilo v únoru, Biden obsadil čtvrté a páté místo a mnozí experti ho odepsali.

Ve většině států v superúterý se tak Biden stal „neviditeln­ým“, disponoval totiž jen 2,2 milionu dolarů a do mnoha míst nemohl vyslat dobrovolní­ky, neotvíral kanceláře a nemohl si ani dovolit platit televizní reklamní spoty. Výše uvedené Massachuse­tts „švorcový“Biden ani jednou nenavštívi­l, přesto tu včera nad Sandersem vedl o sedm a nad Elizabeth Warrenovou (která odsud pochází) dokonce o dvanáct procent.

Voliči oceňovali umírněnost Několik voličů, které Lidové noviny oslovily ve Virginii, ukazují na důvody této nečekané masivní volební podpory. Američané se „vrátili“k Bidenovi coby lídrovi, který vyzařuje normálnost. Naproti tomu Bernie Sanders v rámci své revoluce nadále slibuje, že současný systém rozloží, což mnohé obyvatele Virginie odradilo.

„Joe mě svým nedávným projevem v Jižní Karolíně tak trochu zbavil úzkosti. On buduje velkou koalici včetně umírněných Republikán­ů a má tak šanci porazit Trumpa. Bernie nás rozděluje a obávám se, že by řada demokratů k volbám v listopadu ani nešla, pokud by nominaci získal on,“řekl Cliff Seabrook, který se rozhodl Bidena podpořit v posledních 72 hodinách. Podle svých slov „čekal“na to, zda se Biden odrazí ode dna v Jižní Karolíně, která byla posledními primárkami před samotným superúterý. Závratných 49 procent voličů ve Virginii se rozhodlo jen pár dnů před tímto hlasováním a většina z nich podpořila Bidena. Pro Cliffa Seabrooka byl druhou volbou Michael Bloomberg. Tento miliardář a bývalý starosta New Yorku ale propadal i přesto, že do své kampaně investoval přes 500 milionů dolarů (!). Odnesl si však jediné vítězství, a to v teritoriu Americká Samoa.

Bloomberg včera oznámil, že z boje o prezidenta odstupuje a vzápětí podpořil Joea Bidena. O ukončení své kampaně měla včera uvažovat i senátorka Elizabeth Warrenová, která dosud nevyhrála ani jediný stát a disponoval­a jen malým počtem delegátů. Renomovaný statistik Nate Silver v den superúterý předpovída­l, že požadovaný počet delegátů nezíská ani jeden z dvojice Biden a Sanders. Toho totiž drží Kalifornie, kterou vermontský senátor vyhrál. Zlatý stát nabízí 415 delegátů, a Sanders tak mohl vyrovnat počet delegátů Joea Bidena, který jich měl včera večer na své straně o pár desítek více.

Volební superúterý zažilo triumf Joea Bidena. Ten vyhrál v deseti ze čtrnácti států. Bernie Sanders tak spoléhal na delegáty z Kalifornie, kteří ho mohou stále držet ve hře. Bidena vzápětí podpořil miliardář Michael Bloomberg, který ukončil vlastní kampaň.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jsem opět ve hře! Bývalý viceprezid­ent Joe Biden se nečekaně vyhoupl na pozici favorita klání o prezidents­kou nominaci za demokraty.
FOTO ČTK/AP Jsem opět ve hře! Bývalý viceprezid­ent Joe Biden se nečekaně vyhoupl na pozici favorita klání o prezidents­kou nominaci za demokraty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia