Lidové noviny

Woody Allen vydává paměti

- NEW YORK

Americké nakladatel­ství Grand Central Publishing se 7. dubna chystá vydat paměti režiséra Woodyho Allena, nazvané Apropos of Nothing (Co se týče ničeho). Souběžně kniha vyjde například v Kanadě, Itálii, Francii, Německu a Španělsku. „Je to vyčerpávaj­ící výčet osobního i profesioná­lního života. Popis jeho práce ve filmu, divadle, televizi, klubech i v tisku. Allen také píše o svých vztazích s rodinou, přáteli a životními láskami,“charakteri­zovalo nakladatel­ství připravova­ný titul.

Titul předtím odmítlo několik nakladatel­ských domů kvůli Allenovu obvinění ze zneužití adoptivní dcery Dylan. Jeho syn Ronan Farrow oznámil, že na protest opouští nakladatel­skou skupinu Hachette, k níž Grand Central Publishing patří a u níž loni vydal knihu o aféře hollywoods­kého producenta Weinsteina.

Allenova dcera Dylan začátkem roku 2018 své obvinění obnovila. K chystanému zveřejnění Allenovy knihy uvedla, že ji to osobně hluboce zraňuje a že to považuje za zradu na bratrovi, který dal svou prací, publikovan­ou u Hachette, hlas mnoha lidem, již zažili sexuální násilí. Dylan také uvedla, že ji nikdo nekontakto­val, aby ověřil informace, které obsahuje Allenova kniha. Hnutí MeToo, jež vzniklo kvůli skandálu kolem Weinsteina, ovlivnilo i Allenovu kariéru. Jeho loňský film Deštivý den v New Yorku americká kina neuváděla.

K vydání memoárů se vyjádřil také Ronan Farrow, podle něj nakladatel­ství profesioná­lně pochybilo a nemá dostatek etických zásad a soucitu s oběťmi sexuálního násilí. Loni v říjnu vyšla v Little, Brown and Company, což je další pobočka Hachette, jeho kniha Catch and Kill, která odhaluje pozadí Ronanovy práce při odhalování případů obvinění ze sexuálního násilí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia