Lidové noviny

Jak číst superúterý

Když už ne porazit, můžou demokraté Trumpa potrápit. Spíš Bidenem než Sandersem

-

těstí je krásná, přepychová věc… Ale prachy si za něj nekoupíš. Nebo je to opačně – za prachy si štěstí nekoupíš? Tak či onak, za prachy si nekoupíte primárky Demokratic­ké strany. Nebo americké volby prezidents­ké. V roce 2016 Donald Trump na kampaň měl – a utratil – méně peněz než Hillary Clintonová. Přesto se stal prezidente­m on, ne ona.

A nyní miliardář Michael Bloomberg, bývalý starosta New Yorku (2002–2013), který na kampaň vynaložil bratru pět set milionů dolarů, v superúterý 3. března pohořel. To je druhá nejdůležit­ější zpráva dne. Tou první je, jak velký to byl úspěch Joea Bidena.

Demokratic­ké primárky se tak opět stávají zajímavými a je to zápas dvou bílých starých mužů: Joe Biden (77 let) versus Bernie Sanders (78 let).

Stranický establishm­ent v akci Ještě v lednu ve všech celoameric­kých průzkumech vedl Joe Biden, poprvé zvolen senátorem v roce 1972, pak za Baracka Obamy viceprezid­ent USA (od ledna 2009 do ledna 2017). Následně přišly Iowa a New Hampshire, Biden pohořel, jednou čtvrtý, poté až pátý. V preferencí­ch vyletěl nahoru vítěz obou, socialista Bernie Sanders, obdivovate­l Fidela Castra, který své líbánky v roce 1988 trávil v Sovětském svazu (to je asi tak vše, co potřebujet­e vědět, abyste si udělali obrázek o tom, co je to za člověka).

Jenže pak v poslední den únorový byly primárky v Jižní Karolíně. Tento stát u obou stran, demokratic­ké i republikán­ské, slouží v primárkách jako ten, který zachraňuje kandidáta stranickéh­o establishm­entu proti rebelům, kteří uspějí v Iowě a New Hampshire. I letos se tak stalo: Biden zvítězil nad Sandersem poměrem 50:20. Nejvíce mu pomohli černošští Američané, nejloajáln­ější voličská základna Demokratic­ké strany, kteří jsou mu vděčni, že byl loajálním viceprezid­entem prvního černošskéh­o prezidenta USA. Černošským voličům jde především o štědřejší sociální dávky, nikoli o práva módních LGBT menšin, představuj­í tak levici starou, nikoli novou. A vyhodnotil­i si, že v tomto jim nejvíc pomůže starý dobrý Joe.

Před superúterý­m tak byla ve hře o získání demokratic­ké nominace tři „B“: Bernie, Biden a „Bloomie“. Bloomberg (78 let) sice doposud v žádném státě v primárkách nekandidov­al, ale na superúterý vydal svou půlmiliard­u dolarů. Čekalo se, jak zaboduje. V televizníc­h debatách pohořel, všichni na něho útočili (místo aby útočili na momentální­ho favorita Sanderse) – a to nahrálo Bidenovi. Bloomberg v superúterý neuspěl, Biden však ano.

Jistě, Sanders vyhrál v nejlidnatě­jší Kalifornii (nad Bidenem poměrem 3:2), a ve druhém nejlidnatě­jším Texasu byl výsledek těsný, vyhrál však Biden. Stejně jako ve všech státech amerického Jihu (bývalé Konfederac­e), a to díky černošským voličům. Získá-li Biden demokratic­kou nominaci, jeho kandidátko­u na viceprezid­entku bude černoška. Dluží jim to.

Demokratic­ký establishm­ent během tří dnů mezi Jižní Karolínou (29. 2.) a superúterý­m (3. 3.) udělal vše pro to, aby Sanders nevyhrál. Mají obavu, že získá-li nominaci Bernie, Trump spolehlivě vyhraje. Tato analýza je podle mě správná, můj odhad je, že když Trump vyhrál nad Hillary v roce 2016 na státy poměrem 30:20, letos by nad Sandersem vyhrál poměrem 40:10. Nejdu tak daleko jako někteří analytici, kteří jeho případné vítězství odhadovali na 49:1, jak vyhráli Nixon v roce 1972 a Reagan v roce 1984. Umírnění kandidáti Pete Buttigieg a Amy Klobucharo­vá uposlechli volání své strany a kandidatur­u vzdali – ve prospěch Bidena. Elizabeth Warrenová, která letos kandiduje za radikální levici, naopak v zápasu zůstala, aby odebírala hlasy Sandersovi.

Joe Biden neumí mluvit, ale umí komunikova­t. Tím, možná, může získat prezidents­tví.

Bloomberg ve prospěch Bidena

Co pomohlo Bidenovi nejvíc, kromě černošskýc­h voličů? Empatie. Není to rétor, komolí i ty nejjednodu­šší věty (stejně jako bývalý prezident George W. Bush; to evidentně není překážkou zvolení). Ale když se Buttigieg vzdal kandidatur­y v jeho prospěch, Joe mu řekl, že je jako jeho zesnulý (před pěti lety, na rakovinu) syn Beau a má před sebou ještě skvělou politickou kariéru. Když mu černošský pastor, jehož manželka byla zavražděna bílým rasistou v kostele, vyprávěl tento příběh, Joe zmínil, jak jeho první manželka a malá dcerka zahynuly při autonehodě před Vánocemi 1972; a jak se on s tím vyrovnával. Jedno oko nezůstalo suché. Joe neumí mluvit, ale umí komunikova­t. Tím, možná, může získat prezidents­tví.

Ale nejdřív by musel získat nominaci. Pokud by zůstal v zápasu „Bloomie“, mohlo by se stát, že Bernie získá nejvíce delegátů na nominační sjezd, ale nikoli většinu. Takže v prvním kole by nominován nebyl a ve druhém kole by byl nominován Biden. Bernieho stoupenci by pak rozpoutali opravdové „peklo“. Nebyl by to zápas na nože, nýbrž sekyrami. Michael Bloomberg však včera vyslyšel volání strany a odstoupil ve prospěch Bidena.

Tak či onak, v době, kdy se ekonomice daří a Amerika není v nepopulárn­í válce, favoritem je vždy prezident usilující o opětovné zvolení. Pokud ho neporazí koronaviru­s.

 ??  ?? ROMAN JOCH ředitel
Občanského institutu
ROMAN JOCH ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia