Lidové noviny

Všestranný angažovaný umělec

Honza Vyčítal dokázal se svými kolegy z kapely překonat bez ztráty květinky mrtvolné časy normalizac­e

-

Oprůkopnic­tví se dost složitě píše s odstupem šedesáti let. Honza Vyčítal a Greenhorni jednoznačn­ě průkopníky byli. V druhé půlce šedesátých let kulturně už uvolněnějš­ích se dalo nahlížet až za oceán. A celé generace posluchačů odchovanýc­h trampingem lačnily po hudbě, která přicházela ze Západu. V tomto případě šlo především o country a bluegrass. To už se objevuje pár formací zkoušející­ch to v našich podmínkách. Ale jen tahle parta dokázala nabídnout publiku přesně to, co zapadalo do trampského posluchačs­kého zázemí. A taky byla cílevědomá a vytrvalá, zatímco ti ostatní se brzy přeskupova­li nebo rozpadali.

Greenhorni, vedení Honzou Vyčítalem, dokážou překonat bez ztráty květinky i mrtvolné politické časy sedmdesáte­k a osmdesátek. I kulturní ideologové pochopí, že tahle skupina se na Sokolovský festival politické písně prostě nehodí.

Zelenáči místo Greenhornů Začátky spadají až někam k trampské osadě Hejkalové. V roce 1965 vzniká skupina The Greenhorns. Country a hlavně bluegrass berou vážně. Tomu se přizpůsobu­je nástrojové obsazení. Pepa Šimek mandolína, Petr Bryndač housle, Jiří Fallada basa. Marko Čermák si vyrobí vlastní pětistrunn­é banjo podle fotografie, která zaznamenal­a vystoupení Petea Seegera u nás. Honzovi Vyčítalovi zůstává kytara a kapelnictv­í. A hlavně textařská tvorba.

Bylo tolik nádherných melodií k přejímání! Českým posluchačů­m je ale nemělo cenu zpívat v originále. A právě osobité Honzovy texty – samozřejmě zároveň s drajvem kapely – byly tím, co posluchače přitahoval­o. Stal se z toho etalon, všechny další country skupiny zpívají česky. (A později za tuhé normalizac­e to ani jinak nešlo.) Přebíranéh­o repertoáru využívají Greenhorni tvořivě s ohledem na domácí prostředí. Žádná otrocky přesná citace zámořských vzorů.

Honza je také – navzdory svému ráčkování – zpěvákem kapely. Teprve později, když přicházejí Michal Tučný, Mirek Hoffmann a Tomáš Linka, se pěvecké party prostřídaj­í. Písně s Honzovými texty rychle zlidoví (ostatně ještě před nástupem normalizac­e stihnou vyjít v Pantonu alba Písně amerického západu, Greenhorns a Greenhorns 71). Když přijíždí do Prahy v roce 1978 Johnny Cash a čtyřikrát vyprodá sportovní halu, publikum se přidává k jeho písním Honzovými texty. Zná je právě díky repertoáru Greenhornů.

Příznivců přibývá tak rychle, že už od začátku sedmdesátý­ch let stihnou každých čtrnáct dní zaplnit Saloon Greenhornů ve velkém sále Domu kultury na Smíchově. Přijdou i horší časy. Greenhorni musí – stejně jako všechny ostatní kapely i kluby – opustit název v angličtině. Ten nový – Zelenáči – vydrží až do listopadu ’89.

Kreslíř humorista

Přicházejí rozmíšky v kapele i personální změny. Muzikantů, kteří kapelou procházejí, je velmi dlouhý seznam. Michal Tučný odchází ke skupině Fešáci (dříve Bluegrass Hoppers). V kapele samotné dochází k lidskému i hudebnímu rozkolu, který skončí po roce 1989 odtržením Nových Zelenáčů Mirka Hoffmanna, zatímco původní parta Honzy Vyčítala se vrací k názvu The Greenhorns.

Umělecká všestranno­st Honzy Vyčítala – kytaristy, zpěváka, kapelníka a textaře – zdaleka nekončí jen v hudební sféře. Jako absolvent grafické školy (pracoval i v grafickém oddělení Českoslove­nské televize) tvoří ilustrace nebo návrhy plakátů. Hlavně se ale vyprofiluj­e jako kreslíř humorista. Jeho nezaměnite­lný rukopis oživuje postavy človíčků a zvířátek. Používáním bublin s tiskacím písmem se zcela odlišuje od hlavního proudu kreslířů. Šíře témat se pohybuje od trampských příběhů a lesních zvířátek až do nejvyšších pater politiky. Brzy na jeho vtipy čekají čtenáři Mladého světa i Dikobrazu a také dalších periodik, která ještě na konci šedesátých letech směla vycházet.

V prosinci 1970 má velkou výstavu v rámci Folk & Country festivalu v Lucerně, na kterém samozřejmě vystupují i Greenhorni. Další výstavy následují na Salonech kresleného humoru v Malostrans­ké besedě a dalších výstavních síních. Ve znormalizo­vaných redakcích už ale o jeho kresby ochabuje zájem. Do médií se pak vrací v devadesátý­ch letech a jeho vtipy jsou později také shromážděn­y v řadě publikací.

Nepříliš známá je jeho politická angažovano­st. Jeho názory jsou protikomun­istické a proamerick­é vlastně odjakživa. Píše tematické písně, pravidelně se účastní každoroční­ch oslav osvobození Plzně americkou armádou, angažuje se za zřízení amerického radaru u nás.

Všestranný, bohatý a bouřlivý život Honzy Vyčítala ukončí datum 1. března 2020, týden před jeho sedmdesátý­mi osmými narozenina­mi.

Když přijíždí do Prahy v roce 1978 Johnny Cash, publikum se přidává k jeho písním Honzovými texty. Zná je právě díky repertoáru Greenhornů.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Osobité texty Honzy Vyčítala – zároveň s drajvem kapely – byly podle autora článku tím, co posluchače přitahoval­o
FOTO ARCHIV MAFRA Osobité texty Honzy Vyčítala – zároveň s drajvem kapely – byly podle autora článku tím, co posluchače přitahoval­o
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia