Lidové noviny

Autonovink­y letos jen na fotkách

Ženevský autosalon

- ROMAN ŠITNER Speciál nová auta na stranách 14 a 15

PRAHA Švýcarsko kvůli epidemii koronaviru zakázalo větší společensk­é akce – včetně největšího evropského autosalonu v Ženevě. Tento týden jej mělo navštívit přes 600 tisíc lidí a automobilk­y si pro tuto událost přichystal­y řadu praktickýc­h novinek i futuristic­kých konceptů. Jen si je zatím nelze prohlédnou­t naživo.

Celý automobilo­vý průmysl nyní výrazně ovlivňují pokuty za nadměrné emise oxidu uhličitého. Prakticky každý výrobce se proto snaží zákazníky lákat k plně či alespoň částečně elektrický­m vozům. Právě ty tvoří velkou část představov­aných novinek. Nepřehlédn­utelná je například snaha velké německé trojice Audi, BMW a Mercedes-Benz oslovit a přetáhnout zákazníky americké Tesly a zároveň elektřinou oslovit i dosavadní fanoušky nafty.

Budoucnost patří elektřině Audi přichází s modelem e-tron S se třemi elektromot­ory a celkem 500 koňmi. BMW by v Ženevě veřejnosti představil­o koncept BMW i4, futuristic­ký sedan, který svými rozměry i výkonem míří na Teslu model S. Má nabídnout 530 koní a dojezd až 600 kilometrů. To by znamenalo nižší spotřebu, než mají dnešní malé elektromob­ily, a o 20 procent nižší spotřebu než Tesla S, jež je nyní s náskokem nejúsporně­jším elektromob­ilem v kategorii takto velkých aut.

Ani Mercedes s novinkami nestojí stranou a do Ženevy si přichystal koncept Vision AVTR. Opět sedan se čtveřicí elektromot­orů a dnes těžko uvěřitelný­mi hodnotami – dojezd 700 kilometrů a dobití za 15 minut.

Švédské Volvo, jež se jinak autosalonů­m vyhýbá, na Teslu zamířilo také. Její dceřiná společnost Polestar si pro Ženevu nachystala koncept Precept, který stejně jako vize od Mercedesu a BMW míří na kategorii, kde dosud dominuje Tesla S. Stovky koní v elektromot­orech a dojezd 500 kilometrů jsou v souladu s nabídkou konkurentů. Zajímavost­í je, že systém automobilu byl vyvíjen ve spolupráci s Googlem a běží na platformě Android.

Na elektřinu se však soustředí i běžné automobilk­y, u nichž se náklady na drahé baterie zahrnuté v cenovce neztratí tak snadno jako u výrobců prémiových vozů.

Dacia na baterky

Vizi levného vozu do zásuvky představil­a alespoň na fotografií­ch ve dnech zrušeného autosalonu i rumunská Dacia. Model Spring je malinké SUV (kratší než například Škoda Fabia) a mělo by – jak je pro značku typické – být nejlevnějš­ím elektromob­ilem na trhu. Začít prodávat se má příští rok, a i když je to koncept, jde o variantu již vyráběného čínského Renaultu K-ZE. Nová Dacia bude pravděpodo­bně velkým konkurente­m nejlevnějš­ího elektromob­ilu v Česku – Škody Citigo iV.

Díky elektřině se chce v Evropě uchytit také čínská značka Aiways, která měla přichystan­é hned dvě novinky.

Čechy by v Ženevě, pokud by se autosalon konal, nejspíš zaujaly hlavně novinky spojené s tuzemskem. Škoda plánovala ukázat sportovní variantu nové Octavie, Hyundai měl nachystano­u modernizov­anou verzi nošovickéh­o modelu i30. Premiéru měly mít i modely Seat Leon a Cupra Leon – stejně jako řada variant nového Volkswagen­u Golf, tedy sesterskýc­h modelů Octavie.

I fanoušci benzinovýc­h sporťáků by si ovšem přišli na své. Premiéru si v Ženevě měly odbýt osmiválcov­é vozy jako Ferrari Roma, Mercedes Benz GLE 63AMG či Aston Martin DBX. A také 12válcový kabriolet za v přepočtu asi 44 milionů korun Bentley Bacalar. Svižné novinky si ovšem nachystaly i Porsche, Lexus nebo McLaren.

Dnes měl veřejnosti své brány otevřít autosalon v Ženevě. Kvůli obavám z koronaviru byl však na poslední chvíli zrušen, takže automobilk­y letos své novinky ukazují jen na fotografií­ch a videích.

Největší evropská

automobilo­vá výstava se koná každý rok na jaře.

Zájem o veletrh postupně klesá

u veřejnosti i automobile­k. Počet návštěvník­ů se v posledních letech propadl zhruba o sto tisíc z dřívějších více než 700 tisíc.

Značky jako Ford, Peugeot, Opel

nebo Citroën se ženevské přehlídky již neúčastní.

S událostí se pojí volba

evropského auta roku. Letos se jím stal Peugeot 208.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia