Lidové noviny

Čínské podniky obnovují výrobu

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Do„továrny světa“v jihočínské provincii Kuang-tung se po omezení karantény kvůli koronaviru mohlo vrátit šest milionů zaměstnanc­ů. Přesto se výkon čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí meziročně propadne, varuje řada analytiků.

PEKING/PRAHA Přes šest milionů migrujícíc­h pracovníků se již vrátilo do podniků v jihočínské provincii Kuang-tung. Přes 90 procent tamních firem tak mohlo obnovit provoz, informoval­a včera čínská státní agentura Sin-chua. Zpráva se zakládá na šetření ve zhruba 15 tisících firmách, které provedlo vedení provincie.

Pro Čínu je obnovení výroby, jež byla vážně zasažena opatřeními souvisejíc­ími s epidemií koronaviru, zásadní. Zůstává ovšem otázkou, jak se propad produkce odrazí na výkonu čínské ekonomiky a zda se jí podaří splnit letošní cíl – šestiproce­ntní růst HDP.

Továrna světa ožívá

Zprávy o tom, že se z velké části podařilo nastartova­t výrobu v provincii Kuang-tung, jsou zásadní nejen pro samotnou Čínu, ale i pro globální producenty. Delta Perlové řeky, rozkládají­cí se na východě provincie Kuang-tung u Jihočínské­ho moře, nazývaná též továrna světa, se podílí více než devíti procenty na čínském HDP a generuje čtvrtinu tamního exportu. Sídlí zde firmy zabývající se výrobou hraček a oděvů, ale také společnost­i z odvětví IT, biomedicín­y či energetiky.

Kuang-tung je přirozeným magnetem pro migrující pracovníky. Takto jsou označováni Číňané, kteří žijí v odlehlých venkovskýc­h oblastech a putují za prací do měst. Dle tradice se každý Číňan vrací na svátky spojené s oslavou Nového roku domů. Tak tomu bylo i letos, kdy příchod Nového roku připadl na poslední lednový víkend. Jenže kvůli šíření koronaviru byla některá města izolována, v řadě oblastí byly prodloužen­y prázdniny až do poloviny února a na mnoha místech byla přerušena hromadná doprava. Migrující pracovníci se tak nemohli vrátit zpátky do práce.

Společnost Biel Crystal dodává komponenty pro mobilní telefony od společnost­i Apple. V továrně ve městě Chuej-čou zaměstnává na 30 tisíc lidí. Dle agentury Sin-chua se v polovině února vrátilo do práce jen 5000 z nich. Na konci měsíce jich ale přibylo dalších 22 tisíc.

Firmám v přesunu pracovníků pomáhají města a provincie. Organizují se charterové vlaky, autobusy i letadla. Navíc, tento týden bylo v provincii Kuang-tung zrušeno všech 256 kontrolníc­h míst na dálnicích, kde se mimo jiné měřila projíždějí­cím teplota. I toto opatření má urychlit návrat lidí do práce.

Obnovit provoz se daří velkým podnikům, ty menší a střední se však stále potýkají s nedostatke­m pracovní síly.

„Nemůžeme si dovolit zaplatit charterové vlaky či lety a vládní podpůrné politiky a dotace jsou pouze pro velké firmy a státní podniky,“citoval deník South China Morning Post jistého Wang Tchaje, který vede malou textilní dílnu v Kantonu, hlavním městě provincie Kuang-tung.

Na hraně recese

Čínský statistick­ý úřad koncem minulého měsíce zveřejnil data, jež dokazují, že aktivita čínských továren během února rekordně klesla. Index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovate­lském sektoru, se v únoru propadl na rekordní minimum 35,7 bodu z lednových 50 bodů. Předchozí minimum 38,8 bodu pochází z listopadu 2008, tedy z doby finanční krize. Pokud je index pod 50 body, znamená to pokles aktivity. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení PMI jen na 46 bodů.

Peking mezitím varoval, že kvůli koronaviru a následnému přerušení výroby může být krátkodobě vážně narušen dodavatels­ký řetězec v celosvětov­ém měřítku.

Mezinárodn­í měnový fond kvůli epidemii koronaviru snížil koncem února odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 5,6 z dosavadníc­h šesti procent, s nimiž počítal ještě v lednu. Podle banky Nomura hrubý domácí produkt Číny v prvním čtvrtletí vzroste meziročně o dvě procenta. Analytici Capital Economics dokonce odhadují, že čínské hospodářst­ví v tomto čtvrtletí meziročně klesne, poprvé od 90. let minulého století.

Provincie Kuang-tung

Nicméně se neočekává, že by Peking na podporu celostátní ekonomiky použil stejně masivních stimulační­ch opatření, jako tomu bylo v letech 2008 a 2009. Tehdejší vládní podpůrný program vyšel na 573 miliard dolarů, což pro místní vlády znamenalo zásadní zadlužení, z něhož se nezotavily doposud.

Na pořadu dne jsou zatím jiná podpůrná opatření. Čínská centrální banka koncem února poprvé po třech měsících snížila základní úrokovou sazbu, aby tak podpořila domácí hospodářst­ví zasažené epidemií. Opatření se dle agentury Reuters týká úvěrů pro finanční instituce v souhrnné výši 200 miliard čínských jüanů, což je zhruba 660 miliard korun. Kromě toho již na začátku února napumpoval­a centrální banka do čínské ekonomiky 1,7 bilionu jüanů (5,6 bilionu korun) prostředni­ctvím operací na volném trhu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Návrat do práce. Poté, co úřady částečně uvolnily karanténu oblastí zasažených epidemií, se do čínských továren vracejí první tisíce zaměstnanc­ů.
FOTO REUTERS Návrat do práce. Poté, co úřady částečně uvolnily karanténu oblastí zasažených epidemií, se do čínských továren vracejí první tisíce zaměstnanc­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia