Lidové noviny

Trhům zasaženým virem ordinují finanční injekce

- IVANA PEČINKOVÁ

WASHINGTON/TOKIO/PRAHA Na světových akciových trzích včera přetrvával­a uklidněná nálada, kterou vyvolala svým úterním překvapivý­m snížením úrokových sazeb americká centrální banka Fed. „Nejistota kvůli koronaviru sice stále trvá, ale je vidět, že volatilita trhů (velký rozkmit cen – pozn. red.), která je indikátore­m nervozity investorů, se snížila,“řekl včera LN ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Uklidnění je podle něj důsledkem kroku Fedu i důvěry trhů v rétoriku mezinárodn­ích finančních institucí, jako třeba Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF), že jsou připraveny v případě potřeby přikročit k podpůrným opatřením.

Evropské akciové trhy včera podle Brožky rostly o jedno až tři procenta a růstem zahájily své obchodován­í i americké burzy. Nepatrně, o 0,08 procentníh­o bodu, přidal i japonský akciový index Nikkei 225, reprezentu­jící klíčové japonské podniky. Index hongkongsk­é burzy sice klesl, ale nepatrně o 0,24 procenta.

Očekávání trhů, že krok Fedu budou následovat další centrální banky, se začíná naplňovat. Včera se k největší ekonomice světa připojila Kanada, pro niž jsou Spojené státy nejvýznamn­ějším obchodním partnerem. Kanadská centrální banka – poprvé za téměř pět let – snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentníh­o bodu na 1,25 procenta.

Záchranné lano své ekonomice hodila také Jižní Korea, po Číně druhá koronavire­m nejvíce zasažená země. Ta podpoří svou ekonomiku částkou 11,7 bilionu wonů (asi 225 miliard korun). Peníze by měly jít na zdravotnic­tví, na podporu rodin s nízkými příjmy, ale i na zalepení výpadku daňových příjmů státu. K tomu by vybraní exportéři měli dostat zvýhodněné půjčky.

Čínská centrální banka na podporu ekonomiky zasažené koronavire­m snížila svůj základní úrok v únoru, a to o 0,1 procentníh­o bodu v únoru. Její sazba však zůstává na poměrně vysokých 4,05 procenta. Tamější trhy však už po oznámení snížení podle Reuters začaly počítat s dalším snížením.

Podpora se čeká i od Evropské centrální banky (ECB), jejíž měnové zasedání se koná 12. března. Vedení ECB se ale sešlo už v úterý večer po oznámení Fedu. Podle agentury Reuters si bankéři vyměnili informace o tom, že finanční systémy eurozóny nevykazují žádné potíže typu vyšších výběrů hotovosti či nedostatku likvidity. Diskutoval­i ale o tom, jak postupovat, pokud by taková situace nastala. Hlavním tématem však nakonec bylo, jak případně poskytnout dodatečnou likviditu malým a středním podnikům.

Světové instituce dále přehodnocu­jí své předpovědi dopadu epidemie na ekonomiku. Na připravova­nou novou prognózu včera upozornila výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievov­á. MMF a Světová banka navíc přesunuly své pravidelné jarní zasedání ve Washington­u do virtuální reality.

„Nejistota kvůli koronaviru sice stále trvá, ale je vidět, že volatilita trhů, která je indikátore­m nervozity investorů, se snížila.“

MICHAL BROŽKA ekonom Komerční banky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia