Lidové noviny

Oblibě SUV už podlehli i Češi

-

Vroce 2019 se v Česku prodal necelý čtvrtmilio­n nových aut, což je zhruba o 11,5 tisíce méně než v roce předchozím. Spíš než neveselá ekonomická situace jsou důvodem změny na trhu souvisejíc­í s novými emisními pravidly. Nicméně vozy kategorie SUV už v Česku tvoří třetinu trhu.

Nejprodáva­nějším novým autem na českém trhu nadále zůstává Škoda Octavia, jíž si zákazníci vloni pořídili 21 663 kusů. Předloni to ale bylo 25 834 kusů, takže Octavia ztratila více než procentní bod ze svého podílu, jenž vloni činil 8,67 procenta trhu. Důvodem výpadku Octavie je ovšem nejspíš generační obměna, kvůli očekávané premiéře nové generace v závěru loňského roku pravděpodo­bně řada zákazníků nákup odložila. A vzhledem k náběhu výroby nového typu nebude pro Octavii rekordně silný ani letošek.

Sedm škodovek v desítce nejprodáva­nějších modelů

To celá značka Škoda může loňský rok na českém trhu brát jako extrémně úspěšný. Automobilc­e se totiž navzdory poklesu trhu podařilo navýšit prodeje (na 85 895 aut) a svým podílem se vrátila nad hranici jedné třetiny. V desítce nejprodáva­nějších modelů má Škoda sedm zástupců (Octavia, Fabia, Karoq, Rapid, Kodiaq, Scala, Superb). Naopak špatný rok zažil Volkswagen, který byl výrazně postižen výpadky dostupnost­i některých modelů v rámci změny homologace kvůli emisním předpisům. Nejprodáva­nějším autem značky už není Golf, jehož prodeje se propadly z 5529 aut předloni na loňských 3515, čímž vypadl z desítky nejprodáva­nějších modelů; také to může být způsobeno čekáním na novou generaci. Každopádně role nejúspěšně­jšího VW nově připadla SUV Tiguan. S celkovým výsledkem 20 869 aut se VW ocitá na dosah konkurenčn­ího Hyundai (19 302 kusů), které sice také klesalo, ale jen mírně.

Největší propad z předních automobile­k ale zaznamenal Ford, který zásluhou 9739 prodaných vozů (předloni 12 893) klesl z páté na osmou příčku mezi značkami. Mírný ústup z pozic zaznamenal­a i Kia, naopak zlepšení hlásí Peugeot, Renault nebo Toyota (která boduje svými hybridními modely).

Prodejně se dařilo většině modelů SUV, Dacia Duster už je díky 5922 prodaným vozům devátým nejprodáva­nějším autem v ČR. Výrazný růst zaznamenal Hyundai Tucson a výborný výsledek (1748 kusů) má Kamiq, který vloni teprve přicházel na trh. Ten se letos nejspíš probojuje do první desítky modelů, kde nahradí typ Rapid, jehož výroba skončila. Zajímavé bude pozorovat interní souboj Kamiqu s modelem Scala, nástupcem Rapidu. Obě auta jsou blízce příbuzná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia