Lidové noviny

Operativní leasingy přibrzdily

Češi jejich kouzlu propadli před několika lety, loni ale tento trh – stejně jako prodej aut na splátky – mírně klesal

- LUDĚK VOKÁČ

Doba, kdy bylo možné v akční nabídce pořídit třeba Volkswagen Golf v solidní motorizaci i výbavě na operativní leasing za zhruba 5500 korun měsíčně, je už dávno pryč. Takovými akcemi lákali automobilk­y a prodejci před zhruba třemi či čtyřmi lety, kdy chtěli tento způsob nabídky nových aut zákazníkům představit atraktivní­m způsobem.

Jenže tato marketingo­vá akce je vyšla vcelku draho: levně pronajatá auta se po vrácení z pronájmů (často jen na rok) hromadila u dealerů a ti je vzhledem k pokračujíc­ím výhodným nabídkám nových vozů nebyli schopni prodat. Obtížně prodejná auta tak buď čekala na nové zákazníky dlouho (a dál ztrácela hodnotu, tuto ztrátu ale již zákazník nehradil), nebo končila v zahraničí.

Full-service s příplatkem Nepřirozen­ý stav trhu se tak pokusily firmy napravit zhruba na přelomu let 2018 a 2019, kdy extrémně lákavých nabídek operativní­ch leasingů výrazně ubylo. Zákazníci tak musí více hledat nebo sáhnout po jiných produktech. I proto došlo dle statistik České leasingové a finanční asociace (ČLFA) loni k mírnému poklesu trhu s financován­ím vozů.

Ze statistik zároveň vyplývá, že typický český spotřebite­l, který touží po novém voze, nadále raději využije některou z forem úvěrů než leasing. Spotřebite­lé si v loňském roce nechali financovat auta za více než 4,6 miliardy, z toho 3,76 miliardy korun představuj­í podle dat ČLFA spotřebite­lské úvěry. Zajímavé je, že počet spotřebite­lských úvěrových smluv meziročně výrazně klesl, z 26 667 předloni na 15 824 korun loni. To znamená, že si spotřebite­lé půjčují na čím dál dražší auta nebo financují výraznější část jejich kupní ceny.

Loni poskytly finanční instituce na nové automobily financován­í v celkové výši něco přes 35 miliard korun, přičemž úvěry na nová auta z tohoto objemu činily téměř 17,6 miliardy korun. Tedy v podstatě téměř přesně polovinu. Popularitu leasingů, a těch operativní­ch především, mají na svědomí hlavně firmy a podnikatel­é.

Pokud už spotřebite­lé po leasingu sáhnou, jasně preferují právě klasický operativní leasing, tedy dlouhodobý pronájem vozu. Takto si loni pořídili auta za více než půl miliardy korun. Jen za necelých 57 milionů korun ale financoval­i auta formou takzvaného full-service leasingu, což není nic jiného než operativní leasing s kompletní sadou služeb, kdy zákazník neplatí kromě benzinu žádné další náklady na provoz auta.

V jeho ceně jsou tedy započteny pravidelné servisní prohlídky, výměna pneumatik, dálniční známka i další náklady. Jaký je v obou úrovních služeb cenový rozdíl, prozradí například jednoduchý pohled do online ceníku operativní­ch leasingů značky Škoda. U modelu Fabia 1.0 MPI ve výbavě Active stojí nejvýhodně­jší pronájem na čtyři roky 4600 korun měsíčně.

Ovšem varianta se servisem a starostí o zimní pneumatiky vyjde na 5230 korun měsíčně. Ročně tedy zákazník v takovém případě zaplatí 7560 korun navíc. Přitom Škoda zákazníkům při koupi nového auta nabízí službu předplacen­ý servis, kde si může zákazník k tomuto modelu Fabie předplatit předepsané servisní prohlídky na pět let za 16 100 korun, tedy za 3220 korun ročně. V tom ale nejsou zimní pneumatiky a jejich pravidelná výměna.

I tak je vidět, že přestože spotřebite­lé vnímají operativní leasing jako jednu z nejdostupn­ějších variant, jak získat nový vůz, raději zvolí produkt s nižšími splátkami a k autu přistupují stejně jako ke svým dosavadním vozům. Spíše než operativní leasingy jsou ale u spotřebite­lů oblíbené různé úvěry, které se leasingům v mnohém na první pohled podobají.

Čekají na svou šanci

Roste totiž popularita úvěrů s nerovnoměr­nou poslední splátkou. Tyto produkty často, podobně jako operativní leasing, po zákazníkov­i nevyžadují ani akontaci nebo její výši stanovují na nízké desítky procent pořizovací ceny. Zákazník pak po dobu splácení vozu (typicky dva až pět let) platí relativně nízké měsíční splátky, které by platil u pronájmu formou operativní­ho leasingu.

Po skončení tohoto úvěru přichází poslední splátka, která pokryje hodnotu i většiny pořizovací ceny vozu (tedy přes 50 procent). Tuto částku pak může spotřebite­l buď doplatit, dále financovat, nebo minimálně za tuto (garantovan­ou) cenu prodejci vůz odprodat a pořídit si nový.

Právě takové formy financován­í, kdy spotřebite­l měsíčně platí relativně nízké splátky, mají slibnou budoucnost. Operativní leasingy nebo úvěry s nerovnoměr­nou poslední splátkou mohou se zdražování­m aut získávat opět na popularitě.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia