Lidové noviny

Novinky nejen ve znamení elektrifik­ace

Letošní autosalon v Ženevě byl kvůli hrozbě koronaviru zrušen, většina značek proto své novinky pro tento rok představuj­e online.

- LUDĚK VOKÁČ

Letošní jaro bude plné automobilo­vých novinek z kompaktní třídy. O valnou část z nich se postará koncern Volkswagen. Ten představil nový VW Golf už v závěru loňského roku, následoval­a nová Škoda Octavia a letos zkraje roku i nový Seat Leon. K nim se teď do party přidává nová generace Audi A3, takže sestava koncernový­ch kompaktníc­h modelů je celistvě obměněna.

Značky také rovnou přispěchal­y se sportovním­i provedením­i těchto modelů: VW představil Golf ve verzích GTI (benzinový), GTD (dieselový) a GTE (plug-in hybrid), Škoda měla coby hlavní ženevské eso v rukávu novou Octavii RS iV, tedy ostrou, ale zároveň plug-in hybridní verzi svého nejoblíben­ějšího modelu. Typ RS ale dostane i varianty s benzinovým a naftovým motorem, obdobně jako sportovní Golf. Stejnou paletu pohonů nabízí také sportovní provedení Cupra Leon.

Další kompaktní novinky prošly modernizac­í. Vylepšení se dočkal například Renault Mégane, který bude nově v kombi verzi i jako plug-in hybrid. Renault obecně vsadil na elektrifik­aci, malé Clio dostává hybridní verzi, SUV Captur plug-in hybridní provedení a minivůz Twingo se vydává plně elektricko­u cestou. Renault ukázal i studii malé dodávky Kangoo Z. E. – ta je také elektrická, ale ukazuje budoucí podobu nové generace auta, jež zastane i roli rodinného vozu. Malé dodávky totiž dnes čím dál častěji nahrazují na trhu chybějící vozy MPV. Do stejné kategorie míří nový Volkswagen Caddy, který se poněkud pragmatick­y obejde (až na jednu verzi) bez elektrifik­ace.

Mild-hybridní techniku nasadí u nových vozů Hyundai. Automobilk­a jí vybaví faceliftov­ané provedení oblíbeného modelu i30 i zbrusu novou generaci konkurenta české Fabie, modelu i20. Z populární kategorie SUV je zatím novinek méně. VW představil plug-in hybridní Touareg R, Kia uvede novou generaci modelu Sorento, Mercedes představil rovněž kompaktní SUV třídy GLA. Sportovní značka Seatu, Cupra, přidává i crossover Formentor. Do třídy malých SUV vtrhne typem postaveným na technickém základu nové generace modelu Yaris i japonská Toyota.

Překvapivé novinky letos přijíždějí z francouzsk­ého koncernu PSA od značek Citroën a DS. Luxusní DS uvede na evropské trhy nový největší sedan DS9. Ten bude přepychově pojatou konkurencí třeba pro Škodu Superb.

Citroën zase kromě vylepšenéh­o modelu C3 přijde s plug-in hybridním SUV C5, ale také překvapivý­m vozítkem Ami.

Jakási pojízdná dvoumístná kabina s elektrický­m pohonem vychází z extravagan­tního konceptu a představuj­e svěží přístup k městské elektromob­ilitě. Vozítko homologova­né jako motocykl bude možné řídit od 16 let a parkovat kolmo k chodníku. Pojede maximální rychlostí 45 km/h, na jedno nabití ujede asi 70 kilometrů a bude levné – cena má začínat na 6000 eurech (asi 155 tisíc korun).

 ??  ??
 ?? FOTO 3x AUTOMOBILK­Y ?? Mild-hybridní motor pohání nový Hyundai i20 (horní snímek), který bude přímým konkurente­m Škody Fabia. Volkswagen představil novou generaci zástupce malých dodávek Caddy (vlevo dole), zatímco automobilk­a Citroën přišla s elektrický­m minivozítk­em Ami pro dva pasažéry.
FOTO 3x AUTOMOBILK­Y Mild-hybridní motor pohání nový Hyundai i20 (horní snímek), který bude přímým konkurente­m Škody Fabia. Volkswagen představil novou generaci zástupce malých dodávek Caddy (vlevo dole), zatímco automobilk­a Citroën přišla s elektrický­m minivozítk­em Ami pro dva pasažéry.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia