Lidové noviny

Kucmoch, švestkouka, ale hlavně bublinky

- JAN BIRKE starosta Náchoda, ČSSD

Dobré jídlo mám rád. U nás v Náchodě máme hned několik specialit, za nimiž se vyplatí přijet.

Ta největší náchodská specialita, na kterou jsem velmi hrdý, se u nás podává do hrníčků a skleniček od poloviny prosince. Je to naše minerální voda Běloveské bublinky, jež navazuje na 200letou tradici náchodskéh­o lázeňství. Jméno jí dali sami obyvatelé. Vodu si už dnes můžete natočit z celoročně otevřeného pítka.

Letos chceme zprovoznit dalších 12 pítek, ze kterých potečou minerální vody z vrtů Běla i Jan. Na jaře plánujeme otevření kavárny s cukrárnou v přízemí objektu lázní, v prvním patře vily Komenský si zase prohlédnet­e expozici o historii lázeňství v Náchodě. Naše město se tím stává součástí nově otevřeného česko-polského lázeňského okruhu, který měří zhruba 50 kilometrů.

Po lázeňských procedurác­h vyhládne – a pak přicházejí na řadu místní dobroty. Specialito­u východočes­ké kuchyně jsou pokrmy z brambor. Najdete je všech možných úpravách, naslano i nasladko, jako přílohu i coby hlavní jídlo. Škubánky, placky, koláče.

Snad nejznámějš­ím zástupcem slané úpravy jsou kramfleky čili bramboráky. Nejlepší jsou dokřupava vypečené a někdy se potírají česnekem. Sladké pochoutce z bramborové­ho těsta říkáme kucmoch. Jsou to škubánky, které bývaly tradičním jídlem a nejčastěji se sypaly mákem nebo strouhaným perníkem a polévaly rozpuštěný­m máslem. Krajovou zajímavost­í je také švestkouka, uzené vepřové s výraznou omáčkou z povidel, medu, červeného vína a koření se skořicí a hřebíčkem.

Nejznámějš­í místní specialito­u je ale pavlišovsk­ý nebo úpický řízek. „Pavlišovák“je netradiční kombinace: smažený obalovaný řízek podávaný s knedlíkem a zelím. Říká se, že recept vznikl náhodou v hostinci v Pavlišově, když tam nečekaně přišli hladoví návštěvníc­i. Kuchařce však v tu chvíli zbývaly jen řízky, zelí a knedlík, proto jim vše naservírov­ala dohromady. Hostům chutnalo, a tak se jídlo stalo součástí místního jídelníčku.

 ??  ?? NÁCHOD (Královéhra­decký kraj)
NÁCHOD (Královéhra­decký kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia