Lidové noviny

Čekání na levnější volání

- ELIŠKA NOVÁ

Kdyby si Češi nechávali narůst knír tak dlouho, jak je jim slibováno levnější volání, měli by ho už delší než Salvador Dalí. U stejných firem volají lidé v Polsku, Itálii, Turecku i Slovensku výrazně levněji – české ceny za volání a data patří k nejdražším v EU. Změnu by měl přislíbit čtvrtý operátor. Jeho příchod na trh se ale oddaluje.

Aukce kmitočtů sítě 5G se v Česku připravova­la poslední dva roky.Těsně před jejím vyhlášením – letos v lednu – ji však ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zrušil. Důvod? Mínil, že to, jak byla aukce nastavená, by k vyšší konkurenci a tím pádem i toužebným nižším cenám nevedlo. Naopak výsledkem by bylo uzavření trhu. „Potřebujem­e změnu prostředí a k tomu máme jen jeden 'výstřel', který nechceme pokazit,“řekl k tomu Havlíček.

I když by měl Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) představit základní principy nové aukce už během letošního března, Češi stále čekají na to, kdy se mezi operátory strhne skutečný konkurenčn­í boj, na kterém v konečném tažení vydělá právě zákazník.

Naposledy měl vítr na trhu způsobit U:Fon, dnes Nordic Telecom. Naděje se v lidech zvedly před 4 679 dny. Marně. U:Fon poskytoval služby na jiné technologi­i než klasickém GSM, což vedlo k tomu, že byl operátor nekompatib­ilní s většinou mobilních telefonů. A bylo to.

Ještě větší naději vzbudila aukce ČTÚ z podzimu 2012. Tehdy se soutěžilo o frekvenci kmitočtů pro vysokorych­lostní připojení LTE. Aukci však v březnu následujíc­ího roku zrušil předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák. Z vyvolávací ceny 7,4 miliardy korun se tehdy nabídky operátorů vyšplhaly na více než dvacet miliard.

Podle úřadu však byla výše nabídek ekonomicky nereálná a znamenala by nasazení vysokých cen služeb a zpoždění při budování mobilních sítí. Do výběrového řízení se tehdy přihlásily Telefónica, T-Mobile a Vodafone a také společnost PPF Mobile Services, která se chtěla stát čtvrtým mobilním operátorem. Nakonec ale PPF koupila od španělské Telefóniky rovnou O2 a v Česku naděje na dalšího operátora zase na čas pohasla.

Ceny se nakonec přeci jen trochu pohly. A to loni v květnu, kdy začalo platit nařízení Evropské komise, které stanovilo maximální ceny volání a SMS do jiného státu evropské sedmadvací­tky. Nově je tak nejvyšší cena volání ze země EU do země EU necelých šest korun za minutu volání a dvě koruny za zprávu. Velkou trojku, tedy T-mobile, O2 a Vodafone to donutilo snížit ceny zhruba o polovinu.

Na další zlevnění našinec stále čeká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia