Lidové noviny

Lavina v Rakousku zabila pět Čechů

Pády lavin a Češi

- ONDŘEJ HUDEC

GMUNDEN/PRAHA Při sesuvu velké laviny na severní straně horského masivu Dachstein v rakouských Alpách zahynulo včera dopoledne pět lidí. Rakouská policie potvrdila, že oběti jsou čeští občané. Všichni byli z jedné skupiny. ČTK to včera řekl Michal Dudáš z ministerst­va zahraničí.

Skupina byla v Rakousku zřejmě na dovolené. Případ řeší český konzul. Těla obětí byla podle mluvčí hornorakou­ské policie převezena k identifika­ci do Hallstattu.

Sněhová masa se utrhla kolem 9.30 SEČ ve výšce 2800 metrů, upřesnil šéf zemské horské záchranné služby Christoph Preimesber­ger.

„Bylo tam několik očitých svědků, kteří zalarmoval­i záchranné složky,“řekl agentuře APA. Lavina byla podle něj široká zhruba 150 až 200 metrů a dlouhá kolem 400 metrů.

V dané oblasti v minulých dnech silně sněžilo a vanul vítr, což bylo zřejmě příčinou utržení laviny, dodal Preimesber­ger. Sníh zasypal celou skupinu v době, kdy stoupala na sněžnicích poblíž horské útulny Seethalerh­ütte. Podle policejní mluvčí v ní byly tři ženy ve věku 27, 30 a 37 let a dva muži ve věku 28 a 46 let. Turisté s sebou neměli lavinový vyhledávač. Na místo neštěstí byly vyslány posádky horských záchranářů a policistů i několik vrtulníků. Podle člena rakouského Alpského spolku Thomase Poltury, který hovořil s agenturou APA, mohli Češi situaci podcenit. Na Dachsteinu podle něj platil zvýšený, třetí stupeň lavinového nebezpečí.

„Nepočítáme s tím, že bychom objevili další zasypané, pro jistotu ale toto místo prohledává­me,“prohlásil

17. ledna 2004 – Dva čeští

■ reprezenta­nti ve sjezdu na divoké vodě zahynuli v lavině v dolině Parichvost v Západních Tatrách.

2. května 2009 – Lavina zavalila ■ skupinu alpinistů, pět Čechů a jednoho Slováka pod horou Schalfkoge­l v Ötztalskýc­h Alpách.

7. února 2016 – Rozsáhlá lavina

■ ve Wattenberg­u v Rakousku zasypala celkem 17 lyžařů z České republiky, pět z nich nepřežilo. Preimesber­ger. V slunečný den se podle něj pro výstup na Dachstein rozhodlo mnoho lidí.

Lavinový preventist­a české horské služby Pavel Cingr uvedl pro Českou televizi, že je před výstupem na horský masiv nutné se seznámit se stupněm lavinového nebezpečí, který vyhlásila tamní horská služba. „Kdo se chce pohybovat ve volném horském terénu, měl by vědět, jak se tam pohybovat, a mít příslušnou lavinovou výbavu,“uvedl Cingr.

Výbava se podle Cingra nejčastěji skládá ze tří částí – lavinového přístroje, sondy a lopaty. Výstroj může být obohacena o lavinový batoh, který člověka v případě sesuvu laviny pomůže vynést na úroveň jejího povrchu.

Cingr zároveň pro Českou televizi dodal, že pokud taková situace nastane, je dobré ujet po svahu k boku řítící se laviny nebo se zbavit co nejvíce věcí, které by člověku mohly překážet v pohybu. Například batohu, lyží či lyžařských hůlek.

Poté je potřeba udržet se na povrchu laviny plovacími pohyby rukou, popřípadě si vytvořit okolo hrudníku a hlavy prostor pro dýchání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia