Lidové noviny

Čínské aktivity jsou menší riziko.

Šéf BIS s britským výcvikem

- MARTIN SHABU

Co ho zlákalo ke službě u zpravodajc­ů? Proč dostal cenu George Teneta v CIA? A jaká jsou současná rizika v oblasti terorismu, špionáže, migrace, ale i korupce, řekl LN v unikátním rozhovoru Michal Koudelka, ředitel Bezpečnost­ní informační služby.

LN V únoru jste oslavili 30 let existence. Jak se za tu dobu změnila BIS?

BIS se za těch 30 let změnila výrazně. Na začátku jsme byli službou, která vznikla na zelené louce. Potýkali jsme se s řadou problémů a chyb daných naší nezkušenos­tí. Za tu dobu jsme se ale vyvinuli ve službu, která je moderní, silná, respektova­ná a velmi efektivní. Jsem na to nesmírně pyšný, protože jsem se na tom mohl částečně podílet.

Za ty roky prošla služba obrovským personální­m vývojem. Samozřejmě, že technické prostředky, které používáme dnes, nelze srovnávat s tím, co jsme měli tehdy. Hodně se změnilo i vnitřní cítění lidí. Důstojníci jsou mnohem více sebevědomí a hrdí na službu. Mnohem lépe vědí, proč tu práci dělají.

Jediné, co se nezměnilo, je obsahem prvního názvu služby těsně po revoluci – pro ochranu ústavy a demokracie (na začátku roku 1990 vznikl Úřad pro ochranu ústavy a demokracie, z nějž se vyvinula BIS – pozn. red.). Této oblasti věnujeme maximální pozornost stále. Nemysleli jsme si původně, že to bude i po třiceti letech stále vážná věc. My to tak ale vnímáme.

LN Co byly pro BIS zlomové momenty?

Zlomový moment je vždy nástup nového ředitele. Každý z nich BIS nějakým způsobem ovlivnil. Všichni se zapsali do její historie. Zlomovým okamžikem bylo i rozdělení Českoslove­nska, kdy se BIS stala službou České republiky. V každém případě bylo zlomem také udělení velmi prestižní Tenetovy ceny.

Jako důstojník a ředitel kontrašpio­náže jsem měl zlomové momenty spojené s konkrétním­i případy a jejich úspěšným završením. Dnes, z pohledu ředitele BIS, jsou to i případy jiných pracovišť, které jsou dovedeny do zdárného konce. Bývám v takových chvílích nadšený. Každý takový případ je zlomem a bodem, na který se nedá zapomenout. Ovlivňuje další kroky služby.

LN Zemřeli nějací důstojníci BIS při výkonu služby?

Ve službě zemřelo několik důstojníků. Všechny jsem je znal osobně. Pracoval jsem s nimi a strávil s nimi nějaký čas. Nezapomene na ně nikdy celá služba ani já. Jsou to lidé, kteří položili životy v akci za tuto zemi a její bezpečnost. To by si měl každý uvědomit.

LN Bylo to v Česku?

Všechny případy byly na našem území, kde máme působnost.

LN Můžete to nějak přiblížit, kdy se taková tragická událost stala naposledy?

Zaplať pánbůh se to naposledy stalo před relativně delší dobou. V takto tragických případech je to ale vždy, jako by to bylo včera.

LN Padli v boji s nepřáteli Česka?

Ti lidé zemřeli při akci a to je vše, co k tomu mohu říci.

LN Aktuálně světem i Českem hýbe šíření koronaviru. Vyplývají z rozšíření nákazy nějaké úkoly i pro BIS?

BIS se řídí tím, co říká Bezpečnost­ní rada státu. Mám tu čest být účasten na všech jejích zasedáních. Postupujem­e podle jejích doporučení. Snažíme se, aby důstojníci služby byli co nejlépe chráněni. Není ale důvod propadat panice. Vidím, že se dělá vše pro to, aby se země před virem ochránila.

LN Předpoklád­ám, že se staráte i o bezpečnost ústavních činitelů. Jak se díváte na skutečnost, že nejbližší spolupraco­vníci prezidenta republiky odcestoval­i do Číny a po návratu ekonomický poradce hlavy státu Martin Nejedlý nedodržel karanténu?

K tomu se nemohu vyjadřovat, protože nejsem lékař ani hygienik. Obecně mohu říci, že BIS předává informace oprávněným adresátům. Je mi úplně jedno, o kom tyto informace jsou. Jakmile je pro tuto zemi nějaký člověk problém, informuji toho, komu ta informace patří. Jako občan této země musím říci, že by se měl každý chovat zodpovědně, slušně a měl by dodržovat zásady, které platí pro každého z nás.

Kritika od hlupáků

LN BIS minulý týden získala anticenu Big Brother za návrh zákona, který prý umožní nekontrolo­vané využití technologi­e na rozpoznává­ní obličejů. Jak vnímáte tuto kritiku?

Je to spíš projev neznalosti a hlouposti nebo naivity od těch, kteří cenu udělují. V odůvodnění se mluví o novele zákona o zpravodajs­kých službách, která se týká možnosti vytvářet digitální databáze fotografií. Už podle názvu zákona by ale měl každý poznat, že se to netýká jen BIS, nýbrž celé zpravodajs­ké komunity a všech služeb. Možnost vytvářet digitální databázi fotografií znamená, že to bude databáze fotografií těch nejhorších zločinců, kteří ohrožují bezpečnost každého z nás. Týká se to teroristů, převaděčů, nelegálníc­h obchodníků se zbraněmi, vrahů a těch, kdo mají za úkol zabíjet naše lidi. Takovou databázi chceme vytvářet, protože chceme tuto zemi chránit.

Každý by si měl také uvědomit, že zahraniční zpravodajs­ké služby v rámci mezinárodn­í spolupráce neposkytno­u informace policii. Poskytnou je jen zpravodajs­ké službě. Bez této zákonné možnosti bychom tedy nemohli získávat informace od našich partnerů. To znamená, neměli bychom digitální fotografie zločinců. Nemohli bychom efektivně zemi chránit. Jestli jsme kritizován­í za toto, pak nás kritizují hlupáci.

LN Jak moc jsou pro službu důležité informace a digitální fotografie vozů, které měl umožnit schraňovat systém na elektronic­ké dálniční známky? I za to se na BIS snesla kritika.

BIS chtěla, podotýkám naprosto v souladu se zákonem, získávat informace o pohybu konkrétníh­o vozidla v případě, že bude existovat riziko teroristic­kého útoku či jiného vážného zločinu. Kampaň, která byla kvůli tomu proti nám vedená, byla velmi zlá a neuvěřitel­ně lživá. Dovídali jsme se z médií, že na kamerovém systému má být nasazen systém na rozpoznává­ní obličejů. Že chceme monitorova­t posádky uvnitř vozidel a další nesmysly. To ale nebyla pravda. Jediný požadavek, který jsme měli na technické rozlišení, se týkal státní poznávací značky vozu. To nám stejně nebylo umožněno. Chtěli jsme to proto, aby služba nebyla slepá. Abychom mohli sledovat pohyb konkrétníh­o vozidla po dálnici. Berte v úvahu, že Česká republika je poměrně malá. Když k nám někdo přiletí, dopraví se vozem za pár hodin na druhou stranu země či do Německa. Musíme být schopní reagovat rychle. Proto jsme chtěli systém využívat.

LN Jak hodnotíte vystupován­í exministra dopravy Vladimíra Kremlíka a kritiků, kteří naznačují, že jste nekonal dostatečně razantně, když vám oznámil údajnou snahu ho korumpovat?

Co se týká pana Kremlíka a celého případu, o kterém mluvíte, k tomu se nemohu vyjadřovat, protože se jím zabývají orgány činné v trestním řízení. Mohu říci jen to, že BIS postupoval­a zcela podle zákona. Udělala kroky, které byly v danou chvíli potřebné. Jak jsme uvedli společně s Národní centrálou proti organizova­nému zločinu (NCOZ), předali jsme informaci policii.

LN Je pravda, že jste panu Kremlíkovi nabídl, že BIS jeho schůzku s advokátem Martinem Janouškem, kde měla korupční nabídka zaznít, zmonitoruj­e?

O tom už nebudu mluvit.

LN Loni jste v USA získal medaili George Teneta od ředitelky CIA Giny Haspelové. To se hned tak někomu nepoštěstí. Jak probíhal ceremoniál udílení?

Byli jsme tomu přítomni já, pan premiér, ředitelka CIA a její zástupce. A předali mi cenu.

LN Co bylo důvodem, proč jste cenu dostal?

Důvodem ceny bylo, že BIS je kvalitní a silnou službou, která velmi tvrdě a jasně hájí demokratic­ké principy a stojí na straně práva. A výsledky naší práce jsou takové, že si to naši partneři uvědomují. Je to obrovské ocenění, protože jsme byli teprve druhou službou ve světě, která ocenění získala. I když je na ní napsané moje jméno, jde o ocenění celé služby. Bez všech mých kolegů bychom ji nedostali.

LN Souviselo to s nadcházejí­cí schůzkou českého premiéra s Donaldem Trumpem v Bílém domě loni v březnu?

To já vlastně ani nevím, protože udělení ceny nebylo předem nijak připravova­né. Já jsem s tím byl konfrontov­án až na místě. Předem jsem o tom vůbec nevěděl. Bylo mi ctí cenu získat i to, že u toho byl premiér.

LN Rok a půl po nástupu do funkce jste se dostal do vážného sporu s prezidente­m Milošem Zemanem kvůli kauze novičok. Prezident vás později označil za čučkaře a i přes opakované žádosti vlády o vaše povýšení do generálské hodnosti se k tomu Hrad nemá. Posunul se váš vztah s prezidente­m? Viděli jste se od té doby osobně?

Neviděli jsme se od té doby. Já k tomu ale nemám co říci. Jsem rád, že v dobách, kdy se jedná o generálské­m povýšení, se k tomu vláda jednoznačn­ě vyjádří. To je jasná podpora. Všechno ostatní má v rukou prezident.

LN Jak s Hradem komunikuje­te, když klíčoví spolupraco­vníci včetně kancléře Vratislava Mynáře a pověřeného ředitele odboru bezpečnost­i Jana Nováka nemají bezpečnost­ní prověrku?

Komunikaci s prezidente­m republiky nám ukládá zákon. Podle něj se řídíme. To je všechno.

LN Myslíte si, že za otravou Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury stály ruské tajné služby?

Jednoznačn­ě. Dnes už nemůže nikdo pochybovat, že za pokusem o vraždu Sergeje Skripala stáli Rusové. Od té doby se objevilo více případů, kde se hovoří o přímé ruské účasti.

LN Nebyla to ale z profesioná­lního hlediska vlastně zpackaná akce, když se přišlo na strůjce otravy, našel se i flakonek od „parfému“, kde byl jed umístěn, a Skripal útok přežil?

I když Rusům akce nevyšla, určitě nešlo o zpackanou operaci. Ruské služby jsou vysoce profesioná­lní. Nikdo z nás neví, co se odehrávalo na tom místě. Nikdo z nás si neumí představit, co zažívali důstojníci, kteří tu akci šli spáchat. Říci, že ji zpackali, že to neuměli udělat, to je velmi zjednodušu­jící a já si to nemyslím. Rusové jsou ve svém oboru špičky. Práci, kterou dělají, umí velmi dobře.

LN Skripal i jeho vrazi pobývali nějaký čas v Praze. Byli ve vašem hledáčku?

K tomu nebudu říkat vůbec nic.

Mrtvé schránky i verbování

LN Na působení ruských tajných služeb v Česku a Evropě dlouhodobě upozorňuje­te ve svých výročních zprávách. V minulosti se několikrát opakoval scénář s vyhošťován­ím zpravodajc­ů, kteří využívali diplomatic­ké krytí ruské ambasády v Praze. Klesl podle vás za poslední roky počet ruských diplomatů na ambasádě?

Ruská zpravodajs­ká přítomnost v Česku je vysoká. Rusové jsou velmi aktivní. Kromě lidské síly používají velmi kvalitní

Michal Koudelka (* 1965) vystudoval

Stavební fakultu na pražském ČVUT. Po základním vojenském výcviku nastoupil v roce 1992 do Federální bezpečnost­ní informační služby.

Ke zpravodajc­ům ho zlákal zájem

sloužit v nově budované tajné službě i snaha zažít dobrodružs­tví.

První dva roky pracoval v odboru

terorismu. Sledoval však s obavami vzrůstajíc­í aktivity Moskvy. Proto požádal o přeřazení.

Mezi lety 1994 a 2016 pracoval v odboru

kontrašpio­náže. Podílel se na odhalování cizích špionů, kteří působí na našem území. Posledních deset let pak takzvanou kontru vedl.

V polovině srpna 2016 tehdejší premiér

Bohuslav Sobotka (ČSSD) jmenoval Koudelku ředitelem Bezpečnost­ní informační služby.

Z Koudelkova oficiálníh­o životopisu

vyplývá, že prodělal zpravodajs­ký výcvik ve Velké Británii a v Kanadě.

Je držitelem bezpečnost­ní prověrky na stupeň přísně tajné. Hovoří anglicky a rusky.

S manželkou má dvě děti.

Loni Koudelka získal prestižní cenu

George Teneta (bývalého ředitele CIA). Předala mu ji šéfka CIA Gina Haspelová.

techniku. Jak jsem už zmínil, ruská špionáž je jedna z nejlepších na světě. Přítomnost u nás je daná sovětským a dnes ruským pojetím špionáže, které je jiné než na Západě.

Dnešní svět se navíc změnil. To, co bylo tajné před čtyřiceti lety, je dnes veřejně dostupné. Mnoho z těchto informací je velmi dobře využitelný­ch každou zpravodajs­kou službou. Rusové mnoho takových informací získávají běžnou komunikací s politiky, novináři a byznysmeny. Lidé jim říkají informace, které nejsou utajované. To znamená, že nejsou postižitel­ní trestně. Rusům tím přitom pomáhají vytvořit si mozaiku dění v Česku s minimálním­i náklady a nulovým riziky. Čím více jich u nás je, tím lepší přehled mají.

LN Zkusil byste to přiblížit? Co má zpravodajs­ká služba z toho, když mluví s novinářem nebo politikem o věcech, které nejsou tajné?

Aby bylo jasno, Rusové a jiní u nás dělají tajné operace, jak je známe z románů. Používají mrtvé schránky, tajná spojení a agenty. Kromě toho získávají také informace, které popisují určitý jev, a tím jejich zpravodajs­ké služby získávají přehled o dané zemi. Umožňuje jim to také získat informace o konkrétníc­h osobách, které sice nejsou utajované, ale pomůže jim to k přiblížení a potažmo i k získání daného člověka ke spolupráci.

Když bude soubor informací o vaší osobě takový, že bude služba vědět, jaký typ žen se vám líbí, jestli máte finanční problémy a jestli máte rád určitý druh psa, tak je docela jednoduché se k vám přiblížit. Když budu vědět, že se vám líbí blondýny, tak za vámi nepošlu zrzku. Každá služba, dříve než na takový kontakt jde, si vytváří seznam informací o dané osobě.

LN Varovala někdy BIS politiky před rizikovými kontakty, které na první pohled nemusely vypadat nijak problemati­cky?

BIS dělá různé typy školení pro diplomaty, státní správu, akademicko­u obec a pro soukromé i polostátní firmy. Každý program je trochu odlišný. Z tohoto varování to vždy vychází. Chceme, aby ti lidé věděli, jakým rizikům mohou čelit. Chceme také, aby věděli, na koho se mají obrátit v případě potřeby. Myslet si, že si poradím sám, je dosti naivní. Pokud získáme informace ke konkrétní osobě, pak jdeme za ní a informujem­e ji. Dostane informaci i varování.

LN Kdo je lepší? Ženské, nebo mužské typy zpravodajc­ů?

To se podle mne nedá říci. Ve službě máme velké procento žen. Některé z nich jsou špičkové důstojnice. Měl jsem tu čest s některými z nich spolupraco­vat v kontrašpio­náži. Jde o velké profesioná­lky, které dělají svoji práci naprosto excelentně. To samé mohu ale říci i o mužích, s kterými jsem spolupraco­val.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Známka kvality. Loni v březnu odcestoval ředitel BIS Michal Koudelka na pracovní jednání do USA. Vrátil se s prestižním oceněním od CIA pojmenovan­ým po jejím bývalém řediteli Georgovi Tenetovi.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Známka kvality. Loni v březnu odcestoval ředitel BIS Michal Koudelka na pracovní jednání do USA. Vrátil se s prestižním oceněním od CIA pojmenovan­ým po jejím bývalém řediteli Georgovi Tenetovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia