Lidové noviny

Ekonomická nákaza

Kvůli epidemii koronaviru ekonomika zpomalí, pomůže centrální banka, nebo vláda?

-

Epidemie koronaviru má a bude mít silné ekonomické dopady. Některým zemím virus způsobí recesi, v jiných výrazně zpomalí ekonomický růst. Jasný je i dopad na odvětví jako turistika, hotelové služby a letecká přeprava. Otázkou však je, jaká má být rozumná odpověď centrálníc­h bank a vlád.

I monetární injekce může pomoct Začněme u centrálníc­h bank. Ta nejvlivněj­ší – Americké centrální banka (Fed) – už snížila úrokovou sazbu a ohlásila, že bude i dále aktivně bránit negativním­u vlivu paniky. Další důležité centrální banky světa se už buď přidaly, nebo signalizov­aly, že se přidají brzy.

Ovšem k tomu, co mohou nyní banky dělat, panuje mezi ekonomy skepse. Důvodů je několik. Centrální banky nemají jak pomoci továrnám, kterým koronaviru­s přeťal zásobovací řetězec. Stejně tak nepřesvědč­í vyplašené turisty, aby nerušili zájezdy a lety, ani nemají vliv na globální firmy, které zakážou zaměstnanc­ům cestovat. A co má guvernér banky společného s tím, že se ruší či omezují velké akce od biatlonový­ch závodů v Česku po velké cyklistick­é závody v Itálii – což má dopad na stovky firem, příjmy a zaměstnano­st?

Jiným důvodem jejich omezeného vlivu je fakt, že tyto instituce v poslední době ztrácejí možnost ovládat byznysový cyklus. Americký Fed nějaký malý prostor pro další snižování úroků má, ale Evropská centrální banka i japonská Bank of Japan už de facto žádný nemají, budou muset s úroky dál do minusu. To je také podstatné. V souvislost­i s nedávnými kroky švédské centrální banky se před vypuknutím epidemie koronaviru psalo o tom, že dlouhá – pro leckoho podivná, nepřirozen­á a nepochopit­elná – doba negativníc­h úroků přece jen končí. Všechny centrální banky světa doufaly, že inflace se jednou vrátí a pevnější ekonomický růst posune úroky do normálu. Kvůli řádění koronaviru ale negativní úroky v mnoha západních zemích ještě nějakou dobu zůstanou.

Podle deníku The Wall Street Journal by se efekt koronaviru mohl podobat nabídkovým šokům, které rozhoupaly americkou ekonomiku v minulosti. Bylo to třeba velké zemětřesen­í v japonském Kóbe v roce 1995, nebo teroristic­ké útoky z 11. září 2001. Efekty podobných věcí bývají pouze dočasné: poruchy na straně nabídky, výpadky v obchodu a cestování. Dopad epidemií na ekonomiku také nebývá moc velký. I španělská chřipka, která v letech 1918–1920 zabila 50 až 100 milionů lidí, snížila americké HDP pouze o 0,5 procentníh­o bodu.

Jenže tentokrát může být leccos jinak. Máme tu internet, sociální sítě a instantní globální sdílení emocí, informací i dezinforma­cí. Výpadky na straně nabídky střídají poptávkové efekty: karantény, nařízení zaměstnava­telů... Behaviorál­ní efekty budou ve finále zodpovědné za většinu ekonomický­ch dopadů epidemie. Ekonomiky dnes sestávají také z ježdění veřejnou dopravou, ze zábavy, chození do restaurace, do baru či hospody či do kostela. To všechno se omezí. Pokud máte strach, mírné snížení úroků vás neuklidní.

Na druhou stranu se nemá cenu tvářit tak, že centrální banky nemohou pomoci. Je tu zásadní psychologi­cký faktor. Monetární injekce jsou přece také injekce – injekce sebevědomí, důvěry a optimismu. Má jít i o jakési „we shall overcome“svého druhu.

Ohledně toho, co mohou nyní centrální banky dělat, panuje mezi ekonomy skepse. V boji s koronavire­m má pomáhat především fiskální politika.

V hlavní roli fiskální politika

V boji s koronavire­m ale má pomáhat především fiskální politika. Důvodem jsou právě současné negativní úroky a skutečnost, že si vlády mohou půjčovat zdarma, nebo že dokonce dostanou za půjčku zaplaceno.

A právě vládní půjčky jsou nyní ještě výhodnější proto, že peníze prchají z akcií do státních dluhopisů. Palebná síla fiskální politiky může být obrovská. Americký kongres nyní připravuje pro boj s virem osm miliard dolarů, ale půjde to jistě raketově nahoru. Po 11. září to bylo 65 miliard dolarů, po hurikánu Katrina v roce 2005 dokonce 100 miliard dolarů. Fiskální pomoc může chirurgick­y mířit tam, kde je potřeba: dotace postiženým firmám a regionům, daňové úlevy pro oblasti v karanténě nebo finanční injekce pro zdravotnic­tví.

Jenže v tom Evropa opět zaostává. Státy jsou svázány přísnými maastricht­skými kriterii a třeba Itálie, která by to nejvíce potřeboval­a, má zadlužení už nyní 138 procent HDP. Prudérní Německo zatím vyčlenilo pro boj s koronavire­m 0,008 procenta HDP. V České republice ale zadluženos­t vůči HDP už spoustu let klesá a s finančními injekcemi proti ekonomický­m dopadům koronaviru by se nemělo váhat.

Určitou výhodou Evropy oproti USA jsou tzv. automatick­é stabilizát­ory. Robustní sociální státy EU v okamžiku výpadku a náhlých šoků vyplácejí sociální výdaje a dávky v nezaměstna­nosti a snižují inkaso daní a pojistného. To se děje automatick­y, bez politickýc­h dramat, změn zákona a bez potřeby schvalovat masivní balíčky jako v Americe.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia