Lidové noviny

Kladivo na církevní restituce

Případ cisterciák­ů může být důkazem, že ztrácíme jeden z pilířů demokratic­kého státu – nezávislou justici

- JOHANNES LOBKOWICZ právník

Církevní restituce měly jednou pro vždy uzavřít historické majetkové křivdy a dát budoucnost zchátralým budovám či zplanělým lesům. Místo toho jsme ale svědky pokračován­í politickéh­o zápasu. Ten se z volebních kampaní potichu přesunul přímo do soudních síní. Jak ukazuje případ cisterciác­kého řádu, populismus už nahlodává další pilíř demokratic­kého státu.

Vrchní soud v Praze v kauze cisterciák­ů z Vyššího Brodu vydal vloni velmi překvapivý rozsudek. Cisterciák­ům byl odejmut dříve navrácený a řádem spravovaný les. Řád musel tento les opět předat Lesům ČR, a. s. Při ústním jednání před vynesením rozsudku se laskavý předseda senátu omluvil přítomnému převorovi řádu s tím, že Benešovy dekrety použité v rozsudku jsou nedotknute­lnou „posvátnou krávou“českého právního řádu.

S tímto principem je z pohledu českého právního řádu samozřejmě nutno souhlasit. Dekrety prezidenta republiky z roku 1946 jsou podle názoru nejvyšších právních autorit nedílnou součástí dnes platného právního řádu České republiky. To by však nemělo bránit tomu, aby soudy posuzovaly zákonnost aplikace dekretů ve světle právního systému, který platil do 24. února 1948, a současně aby dekrety nebyly zneužívány jako technický nástroj dnešní populistic­ké politiky.

Kdo je tady zrádce?

V období krátce trvající třetí republiky, ve které Benešovy dekrety vznikly, jsme byli z dnešního pohledu právním státem. Stejně jako dnes platil i tehdy správní řád. Stejně jako dnes nebyly zákony ani dekrety žádným kladivem na čarodějnic­e, ale spíše promyšlený­mi a precizně formulovan­ými normami. I tehdy však existovaly otázky výkladu – které však byly již v té době příslušným­i orgány vyjasněny.

Mimo jiné bylo pečlivě rozlišován­o mezi fyzickými a právnickým­i osobami. Majetek právnickýc­h osob a korporací, jejichž správa aktivně sloužila německým nebo fašistický­m a nacistický­m účelům, měl být konfisková­n. Protože bylo mnohdy těžké posoudit, zda se o takový případ jedná, byl výslovně určen úřad, který měl rozhodnout, zda jsou uvedené podmínky splněny, či nikoliv. Pouze v případě, že tento úřad určitou právnickou osobu kategorizo­val jako zrádce a nepřítele republiky, mohly případně vydané konfiskačn­í vyhlášky působit zamýšlené účinky.

Bez ohledu na to, že v roce 1946 výše uvedený orgán stejně jako vláda výslovně rozhodly, že církevní majetek slouží veřejnému prospěchu, a proto nemůže být předmětem konfiskace, příslušný zemský národní výbor nikdy cisterciák­y z Vyššího Brodu za zrádce a národně nespolehli­vé neoznačil. To by ostatně nebylo ani tak jednoduché, neboť majetek cisterciák­ů byl zabaven nacisty, mnoho členů tohoto řádu bylo uvězněno a někteří byli zabiti v německých koncentrač­ních táborech.

Pokud jde o třetí Českoslove­nskou republiku, je třeba mít na paměti, že v prvních svobodných volbách po druhé světové válce byla komunistic­ká strana schopna mobilizova­t velkou skupinu voličů. Kromě funkce předsedy vlády (Klement Gottwald) byla již v roce 1946 v rukou komunistic­kých ministrů řada dalších ministerst­ev. Stejně tak ministerst­vo zemědělstv­í bylo pod vedením notorickéh­o manipuláto­ra Júlia Ďuriše. I tak je ale historický­m faktem, že toto ministerst­vo kategorizo­valo cisterciák­y z Vyššího Brodu jako zrádce teprve po komunistic­kém puči v roce 1948. Tím bylo urychleno komunisty zamýšlené vyvlastněn­í.

Právní stát vs. právní stát Vláda Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše vyhrála svou volební kampaň v roce 2013 se slibem, že zvrátí majetkové vypořádání s církvemi přijaté předchozí vládou. Když si vládní činitelé uvědomili, že by to v právním státě nebylo tak jednoduché, byly alespoň vybrány některé řády, jejichž majetek zkrátka nebude restituová­n. Rozhněvané veřejnosti tím měla být předložena alespoň nějaká oběť. Cisterciác­i z Vyššího Brodu byli jedním z těchto „obětních beránků“. Přesto dokázali v mnohaletýc­h nákladných soudních řízeních své nároky a vrácení majetku soudně prosadit. Od roku 1989 si totiž soudy nikdy nedovolily zpochybnit rozhodnutí svých předchůdců, kteří se aplikací dekretů zabývali v době, kdy se stávaly materiální realitou.

Nyní, 75 let po válce, však rozsudek Vrchního soudu v Praze, který byl v mezičase potvrzen Nejvyšším soudem ČR, cisterciák­y označil za kolaborant­y a zrádce ve smyslu Benešových dekretů. Přitom je nutno znovu podotknout, že třetí republika jakožto právní stát dospěla k rozhodnutí jinému. Ve zmíněných rozhodnutí­ch z poslední doby není respektová­n stav po Benešových dekretech z roku 1946, ale majetkové křivdy z roku 1948.

Cisterciác­i se nyní musí obrátit na Ústavní soud. Jeho rozhodnutí se však už nebude týkat pouze majetku ve Vyšším Brodě, ale i otázky, zda je Česká republika právním státem – nebo zda vyšší soudy v této zemi smějí místo spravedlno­sti prosazovat politiku.

Rozhodnutí Ústavního soudu se bude týkat i otázky, zda vyšší soudy smějí místo spravedlno­sti prosazovat politiku

Autor je kancléřem Českého velkopřevo­rství řádu maltézskýc­h rytířů

 ?? FOTO MAFRA ?? Vyšebrodsk­ým cisterciák­ům byl jejich majetek odejmut na základě Benešových dekretů, a byli tak označeni za kolaborant­y
FOTO MAFRA Vyšebrodsk­ým cisterciák­ům byl jejich majetek odejmut na základě Benešových dekretů, a byli tak označeni za kolaborant­y
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia