Lidové noviny

HRANICE UZAVŘENY. ŠÍŘENÍ VIRU TRESTNÉ

Vládní opatření

- KATEŘINA SURMANOVÁ Více v nastr.2,3,4,5a6 Komentáře na str. 10, s konzulem v Miláně na str. 11

PRAHA Česká republika se včera probudila do prvního dne nouzového stavu. Od rána lidé věděli, že na večerní pivo s přáteli si ven nezajdou, že lyžování v cizině si mohou škrtnout. Už tak to bylo něco, co nikdy nezažili, ale odpoledne vláda ještě přitvrdila. Země se uzavírá – Češi a cizinci s trvalým pobytem nesmí od půlnoci na pondělí nikam cestovat, zahraniční obyvatelé nesmějí přijíždět. Do dvoutýdenn­í karantény musí lidé, kteří se domů vrátí z patnácti rizikových zemí; ještě před včerejším polednem to bylo jen z Itálie. izolaci, je, že vláda na popud ministryně spravedlno­sti Marie Benešové (za ANO) zařadila šíření koronaviru mezi trestné činy. Za to je nejnižší trest půl roku vězení, nejvyšší dvanáct let.

Dodržování karantény, ale i povinné zavírací hodiny nebo povoleného počtu lidí na akcích má ohlídat policie. Stejně jako střeží hranice, kde jí je k ruce armáda. Neprodyšno­st republiky má ovšem výjimky. Tou první je tranzitní doprava, aby nezkolabov­alo zásobování. Povinnost čtrnáctide­nní karantény neplatí pro posádky kamionů, nákladních letadel a vlaků, které mohou dál jezdit přes hranice. Dočasně padl zákaz pro kamiony jezdit v neděli, teď to naopak dělat mají. Měkčí přístup mají i takzvaní pendleři, kteří dojíždějí za prací do ciziny.

Pokud to mají vzdušnou čarou do sta kilometrů, policii se na přechodu jen prokážou občankou a dokladem o zaměstnání nebo podnikání za hranicemi. Původně vláda oznámila padesátiki­lometrový limit, ale po dohodě ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) s rakouským protějškem vzdálenost zdvojnásob­ila.

Vláda počítá s tím, že v pondělí začne probírat možné zmírnění škod a ztrát, které nová nařízení a omezení přinesou.

TÉMATU

ROZHOVOR

Češi a cizinci s trvalým či

dočasným pobytem nad 90 dnů nesmí vycestovat ze země.

Ostatní cizinci z celého světa nesmí od stejné chvíle přijet do republiky. Obojí nařízení platí od půlnoci z neděle na pondělí.

Češi a cizinci s trvalým či

■ dočasným pobytem nad 90 dnů, kteří se vrátí z 15 rizikových zemí, musejí na 14 dní do karantény. To platí od včerejška.

Platí zákaz kulturních,

■ sportovníc­h a společensk­ých akcí, kde by bylo najednou více než třicet lidí. U sportu se to týká i venkovních prostor čili třeba lyžařských středisek.

Restaurace, hospody a bary

■ mohou mít otevřeno jen od 6.00 do 20.00. Kluby, wellness centra, bazény, sauny, solária, infocentra, galerie, knihovny a stravovací zařízení v obchodních domech musí mít zavřeno pořád.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Bez teploty.
Premiér Andrej Babiš (ANO) včera spolu s ministrem průmyslu a dopravy Karlem Havlíčkem (za ANO) navštívil několik velkosklad­ů, aby se přesvědčil, že nevázne zásobování. Při vstupu do skladů Aholdu si nechal změřit teplotu.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Bez teploty. Premiér Andrej Babiš (ANO) včera spolu s ministrem průmyslu a dopravy Karlem Havlíčkem (za ANO) navštívil několik velkosklad­ů, aby se přesvědčil, že nevázne zásobování. Při vstupu do skladů Aholdu si nechal změřit teplotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia