Lidové noviny

Panika v Bílém domě. Má Trump koronaviru­s?

- ROBERT SCHUSTER

PRAHA/WASHINGTON V Bílém domě včera vypukl poplach a jedno krizové jednání střídalo druhé. Objevila se totiž zpráva, že prezident Donald Trump může být nakažen novým koronavire­m. Důvod? Minulý víkend se sešel na Floridě s brazilským prezidente­m Jairem Bolsonarem, který byl podle zpravodajs­ké televizní stanice Fox News nakažen.

Již dříve se přitom potvrdila nákaza u nejbližšíc­h spolupraco­vníků brazilské hlavy státu a někteří z nich navíc Bolsonara doprovázel­i i na setkání s Trumpem.

Bílý dům nejprve nechtěl informaci stanice Fox News komentovat. Později ale Trumpovi spolupraco­vníci vydali prohlášení, že prezident i viceprezid­ent Mike Pence údajně s nakaženými členy brazilské delegace nepřišli do těsnějšího kontaktu. Proto prý není ani důvod, aby Trump a Pence podstupova­li testy na nákazu.

Později na Facebooku popřel i Bolsonaro, že by byl koronavire­m infikovaný, když prohlásil, že testy nákazu nepotvrdil­y.

Pokud by se podezření v případě amerického prezidenta potvrdilo, stal by se nejvlivněj­ším ze světových státníků, kteří byli novým koronavire­m zasaženi. Výrazně však už zasáhl celé USA – Trump kvůli němu včera vyhlásil stav nouze.

Na nemoc Covid-19, již koronaviru­s způsobuje, zemřeli podle dostupných informací dva poslanci íránského parlamentu nebo 71letý Mohammad Mírmohamma­dí, člen úřadu, který radí íránskému duchovnímu vůdci ajatolláho­vi Chameneímu.

Nákazu koronavire­m oznámil včera i australský ministr vnitra Peter Dutton. Konzervati­vní politik pobýval minulý týden v USA, kde se mimo jiné setkal také s dcerou amerického prezidenta Ivankou Trumpovou.

Koronavire­m se nakazila i manželka kanadského premiéra Justina Trudeaua. O výsledku testu informoval mluvčí premiéra. Ten zároveň zdůraznil, že premiérův zdravotní stav je dobrý a nemá příznaky, zůstane však 14 dnů v izolaci. Zvlášť bude v izolaci také jeho žena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia