Lidové noviny

Hospody řeší, jak přežít

- MIROSLAV PETR PRAHA, PLZEŇ

Obavy z nákazy koronavire­m a vládní opatření sráží na minimum tržby restaurací a některé už zastavily provoz. V minulých dnech zmizeli zahraniční hosté, teď mizí i ti domácí.

„Do odvolání uzavřeno,“ohlásila včera jako jedna z prvních michelinsk­á restaurace Field v centru Prahy. Otevírací doba se kvůli vládou nařízené „zavíračce“ve 20 hodin nevyplatí. „Máme silnější večery, lidé k nám chodí za degustační­m zážitkem, ale cizinci už chybí úplně a Čechů rapidně ubývá také,“uvedla pro LN mluvčí restaurace Klára Stadlerová.

Většina hospod se snaží přežít, jak se dá. Už včera začaly rozvážet piva v soudcích, prodlužují denní otevírací dobu, nabízí výdej jídel s sebou, levnější pivo. Cíl je jediný – zachránit alespoň část tržeb. Obrovským ztrátám ale nezabrání.

„Jsme téměř na nule,“oznámil ředitel Francouzsk­é a Plzeňské restaurace Obecního domu v Praze Michal Vevera.

Úbytek hostů a opatření, které zavírá všech 40 tisíc hospod, restaurací a barů v Česku večer v osm hodin, vyburcoval­o hospodské podle jejich vlastních slov k „boji o přežití“.

„Kdo je závislý na zahraniční­ch hostech tak jako my, se blíží konci. Kdo je závislý na domácích, má malou naději, že to zvládne. Záleží na tom, jak to potrvá dlouho,“soudí Vevera.

Pražská společnost Bad Flash, která dodává vlastní piva do několika barů a restaurací, patří k těm, jež to nevzdávají. Její bary, které otevíraly až k večeru, budou nově otevírat před polednem a nabídnou i jednoduché pokrmy. Firma se také snaží rozšířit rozvoz piva v sudech.

„I kdybychom ale vůbec ani neotevřeli, mizí nám strašně peněz. Nájmy, energie, které vlivem růstu ekonomiky a inflace velmi narostly, musíme platit. A odložení platby daní a odvodů, pokud nám to stát umožní, by bylo fajn, ale konec to jen oddálí. Je to zoufalá situace,“posteskl si za Bad Flesh Libor Utěkal.

Rozvoz piva ve vlastních soudcích má zmírnit těžkou situaci i plzeňské restauraci s pivovarem Beer Factory. Druhá největší restaurace v Plzni dosud dodávala lidem každý pátek tři až čtyři soudky vlastního piva. Včera už na dvě desítky. „Máme nějaké vlastní, další si půjčíme. Přibývá také lidí, kteří si začali docházet pro jídlo s sebou a jsme schopni ho i rozvážet. Chápeme všichni, že zdraví a životy mají přednost, ale je to kruté,“říká majitel Beer Factory Josef Krýsl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia