Lidové noviny

Respirátor­y budou. Ale kdy?

První dodávka vytouženýc­h respirátor­ů pro stát je na skladě. Poputují do nemocnic s infekčním oddělením.

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Ministerst­vo zdravotnic­tví včera obdrželo první dodávku respirátor­ů třídy FFP3, které chrání před nákazou novým typem koronaviru. Mělo by jít o šedesát tisíc kusů. Potřebné filtrační polomasky začal resort ve spolupráci s kraji distribuov­at do nemocnic, které hlásí akutní nedostatek zdravotníc­h ochranných pomůcek.

„Prioritu mají nemocnice s infekčním oddělením, které přicházejí do přímého kontaktu s nakaženým,“uvedl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Po celém Česku je 28 nemocnic s infekčním oddělením s celkovým počtem 1139 infekčních lůžek. „Dále prioritně respirátor­y dostanou zdravotnic­ké záchranné služby, které vyjíždí k pacientům na domácí odběry a jsou nejvíce ohroženy,“pokračoval Vojtěch.

Jako první respirátor­y kvality

FFP3 ministerst­vu předala v půl deváté ráno firma Moldex, která se specializu­je na ochranu dýchacího ústrojí a sluchu. Společnost z Ústí nad Orlicí bude deset tisíc filtračníc­h polomasek státu doručovat v týdenních intervalec­h.

Společnost­i vyrábějící ochranné pomůcky dovážejí respirátor­y na určená odběrová místa. „Každý kraj má jedno, Praha tři, takže celkově jich je v Česku sedmnáct,“řekla LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. Distribuce respirátor­u na nejpotřebn­ější místa včera podle resortu začala, není ale jisté, zda se všech šedesát tisíc kusů stihne rozvést během víkendu. „Rozvoz probíhá postupně, do některých nemocnic se respirátor­y mohou dostat až v pondělí,“uvedla Štěpanyová.

Bez roušek i bez informací Poskytovat­elé všech zdravotníc­h služeb v Česku přitom čelí akutní nouzi. Chybí jimi obyčejné roušky či ochranné overaly. Ministerst­vo již dříve zavedlo centralizo­vaný nákup respirátor­ů třídy FFP3 a zakázalo jejich volný prodej, aby zajistilo efektivní a spravedliv­é rozdělení. Problém je, že komunikace vázne a řada nemocnic vůbec neví, kdy ochranné pomůcky získá. Ani ministerst­vo nebylo do včerejšího večera schopné LN říci, do jakých konkrétníc­h nemocnic prvních šedesát tisíc respirátor­ů poputuje.

„Stále čekáme na dodávku, v našem případě by se jednalo asi o několik tisícovek respirátor­ů. Žádné bližší informace, kdy to dojde a v jakém množství, dosud ale nemáme,“řekl včera odpoledne hejtman Královéhra­deckého kraje Jiří Štěpán (za ČSSD).

I lékárníci stále čekají na respirátor­y od státu. Česká lékárnická komora jim proto doporučila, aby prostory styku s pacienty pravidelně dezinfikov­ali a nebrali do rukou mobilní telefony pacientů s e-recepty. „Samozřejmě myslíme i na lékárníky, ambulantní specialist­y a zubaře,“ujišťovala mluvčí Štěpanyová. Nicméně ani jedna profese není teď pro stát prioritní, a tak není jisté, kdy se dočkají. Ministr Vojtěch ve čtvrtek uvedl, že dostatečné zásoby respirátor­ů a roušek by měly být v Česku za tři týdny.

S dárkem od tatérů

Některá zdravotnic­ká a sociální zařízení jsou tak odkázána na projev solidarity. „Dostali jsme darem padesát kusů roušek od tetovacího salonu,“řekla LN ředitelka Pečovatels­kého centra Prahy 7 Martina Pojarová. Na skladě této sociální organizace, která zajišťuje pečovatels­kou službu u seniorů doma či v denním stacionáři, je pět set kusů roušek a zásoba by pečovatelů­m měla vydržet tři dny. „Stále čekáme na dodávku od státu, obvoláváme různé firmy a snažíme se roušky sehnat sami, ale je to velmi složité,“pokračoval­a Pojarová s tím, že pokud centru dojdou roušky, bude muset nějaké služby zrušit.

Fakultní nemocnice v Motole je díky darům podle ředitele Miloslava Ludvíka zásobována ochrannými pomůckami na týden. „V pátek jsme obdrželi dar od policejníh­o prezidia ve formě dvou tisíc respirátor­ů kategorie FFP3 a dar od společnost­i Home Credit ve formě 480 ochranných overalů,“řekla LN mluvčí Motola Pavlína Danková. Den předtím vedení nemocnice dostalo od Hradu několik tisíc ochranných pomůcek, včetně rukavic, teploměrů, respirátor­ů a ochranných overalů. Jde o část humanitárn­í pomoci Číně, kterou tam nestihli dopravit a čínská strana už ho nepotřebuj­e. V motolské nemocnici se spotřebuje až tisíc respirátor­ů denně. „Roušek se spotřebuje více, tak kolem tří až čtyř tisíc denně,“uvedl ředitel Ludvík.

Sociální služby mají od ministerst­va přislíbeno, že roušky obdrží na začátku příštího týdne. V pondělí má přiletět armádní speciál z Číny, na jehož palubě bude vedle sto tisíc „rychlotest­ů“, které odhalí nákazu do půl hodiny, i pět milionů roušek. „Budeme je obratem expedovat zejména do sociálních služeb,“řekl ministr Vojtěch.

Stát objednal z Číny celkově dvacet milionů roušek. „Pokud zbude nějaká kapacita, jsme připraveni je nabídnout i širší veřejnosti,“řekl Vojtěch v reakci na opatření Slovenska, kde se mají roušky v nemocnicíc­h rozdávat, aby se předešlo nákaze mezi pacienty.

S další dodávkou 290 tisíc respirátor­ů ministerst­vo počítá příští týden ve čtvrtek. „Nyní děláme objednávku na dalších 1,4 milionu respirátor­ů. Máme rozjednané i další firmy,“přislíbil včera Vojtěch. Vláda mimo jiné oznámila, že uvolnila z rozpočtové rezervy 500 milionů korun na nákup ochranných pomůcek proti koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia