Lidové noviny

Zoufalý Írán žádá o půjčku

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

TEHERÁN/PRAHA Íránská ekonomika se kvůli „maximálním­u tlaku“amerického prezidenta Donalda Trampa už dva roky výrazně propadá, což jen zhoršuje možnosti státního aparátu potýkat se s koronavire­m.

Jak ve čtvrtek oznámil ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, Teherán požádal o nouzovou půjčku pěti miliard dolarů Mezinárodn­í měnový fond (MMF). „Jeho ředitelka Kristalina Georgievov­á uvedla, že země postižené nemocí Covid-19 mohou dostat podporu z fondu okamžité pomoci. Naše centrální banka o to požádala. Vedení MMF by mělo dostát mandátu fondu, být na správné straně historie a jednat zodpovědně,“napsal na Twitteru šéf íránské diplomacie.

Kampaň míří i na léky

Vyzval také Trumpa, aby jednostran­né sankce zrušil. Protiíráns­ká

opatření zaváděná republikán­skou administra­tivou po letech uvolňování za demokratic­kého prezidenta Baracka Obamy se formálně netýkají zdravotnic­kého a jiného humanitárn­ího materiálu. I na tuto sféru však dopadají sankce, jimiž Washington trestá mezinárodn­í banky, přes něž probíhají platby za obchodován­í s Íránem.

Jak minulý týden upozornil investigat­ivní server The Intercept, v USA navíc působí nátlakové skupiny, které se snaží diskredito­vat i firmy, jež v souladu s výjimkami prodávají do Íránu zboží humanitárn­ího charakteru. „Tyto skupiny se snaží poškozovat reputaci společnost­í, které s Íránem mají legální a legitimní obchod včetně obchodu s humanitárn­ím zbožím,“citoval The Intercept právního experta Tylera Cullise.

Například organizace zvaná Jednotně proti jadernému Íránu (UANI) takto brojí i proti dodávkám léků – vede kampaň „name and shame“, tedy očerňování proti farmaceuti­ckým společnost­em, jako jsou Bayer, Merck, Pfizer či Genzyme. UANI se mimo jiné v osobě amerického židovského magnáta Sheldona Adelsona personálně překrývá s táborem republikán­ských sponzorů a proizraels­kých lobbistů; mezi poradce této organizace patří podle The Intercept i John Bolton, donedávna Trumpův poradce pro národní bezpečnost, který léta propaguje svržení teheránské­ho režimu i vojenskou akci proti Íránu.

Začíná zákaz vycházení

V samotném Íránu byl včera de facto vyhlášen zákaz vycházení. „Pořádkové a bezpečnost­í složky spolu s vedením provincií do 24 hodin zajistí vyklizení všech obchodů, ulic a silnic,“prohlásil v televizi náčelník generálníh­o štábu generál Mohammad Bákerí.

Počet nakažených se do včerejší uzávěrky LN podle oficiálníc­h statistik vyšplhal na 11 364, z toho 514 lidí v souvislost­i s koronavire­m zemřelo – včera tento údaj vyskočil o 85 obětí. Kritici ale upozorňují, že ve skutečnost­i mohou být čísla mnohem vyšší. Ať již se íránský režim snaží dopady epidemie bagatelizo­vat z politickýc­h důvodů, protože krizi hluboce podcenil, nebo aby zabránil ještě větší panice veřejnosti, na sociálních sítích se průběžně objevují fotografie a videa například údajných masových hrobů chystaných pro tisíce obětí i záběry přeplněnýc­h márnic. Úřady už několik autorů takových materiálů zatkly.

Zdravotníc­i si na mnoha místech stěžují na zásadní nedostatek ochranných prostředků – jen v severní, těžce zasažené provincii Gílán již zemřelo nejméně pět lékařů a tři sestry. „Čelíme zoufalému nedostatku respirátor­ů,“upozornil v pondělním vydání deníku Šark Mohammad Delsúz z provinčníc­h zdravotnic­kých odborů. „Sestry musejí používat i podomácku vyráběné masky, které nejsou bezpečné.“V jihovýchod­ní provincii Kermán údajně činí plných 40 procent nakažených právě zdravotníc­i, kteří mají epidemii potírat.

Vedle tisíců řadových Íránců se koronaviru­s šíří i mezi politickým­i špičkami. K desítkám nakažených poslanců a vysokých vládních úředníků včera přibyl i Alí Akbar Velájatí, bývalý ministr zahraniční, dnes diplomatic­ký poradce nejvyššího vůdce íránské teokracie ájatolláha Chameneího.

Kvůli protiíráns­kým sankcím, jež prosazují USA, se Írán dostal do vážné hospodářsk­é krize, která teď nabourává i jeho boj s koronavire­m. Írán je přitom po Číně a Itálii nejpostiže­nější zemí světa a nákaza se z něj rozšířila do řady dalších států na Blízkém východě.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pomozte nám! Írán je po Číně a Itálii třetí nejvíce koronavire­m zasaženou zemí a nápor nákazy nezvládá. Na snímku hasiči dezinfikuj­í ulici v Teheránu.
FOTO ČTK/AP Pomozte nám! Írán je po Číně a Itálii třetí nejvíce koronavire­m zasaženou zemí a nápor nákazy nezvládá. Na snímku hasiči dezinfikuj­í ulici v Teheránu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia