Lidové noviny

Lidé budou umírat, varoval Johnson

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN/PRAHA Britský premiér Boris Johnson je často označován za populistu. Pravidelně opakuje, že má dost odborníků, „kteří vše jen pletou“, a radám akademické veřejnosti odmítá ve většině případech naslouchat i jeho hlavní poradce Dominic Cummings. Když ale ve Spojeném království udeřila krize kolem koronaviru, Johnson odložil svou rétoriku stranou.

„Je to nejhorší zdravotní krize za generace,“uvedl ve čtvrtečním projevu k národu šéf britské vlády. Vyhlásil, že země vstupuje do druhé fáze bojů s nebezpečno­u nákazou – šíření viru už se nesnaží zabránit, jen ho zpomalit.

Od chvíle, co koronaviru­s zasáhl Britské ostrovy, Boris Johnson naslouchal expertům. Při každém veřejném vystoupení vedle něj stojí hlavní vědecký poradce Patrick Vallance a hlavní zdravotnic­ký poradce Chris Whitty. Ve čtvrtečním projevu se premiér nesnažil malovat situaci lepší, než je.

„Někteří lidé nazývají nákazu jen další běžnou chřipkou. Bohužel nic nemůže být více vzdálené pravdě,“řekl Johnson v odkazu na dosavadní rétoriku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ještě začátkem týdne opakoval, že nebezpečný virus je „jen chřipka s jiným jménem“. Premiér spoluobčan­ům vzkázal, že další úmrtí jsou nevyhnutel­ná. „Musím to vám, britské veřejnosti, říci na rovinu: více rodin předčasně přijde o své milované,“prohlásil.

Nakažených mohou být tisíce „Je zjevné, že koronaviru­s se dál šíří a bude se v příštích měsících dál šířit ve světě i v naší zemi,“citoval z Johnsonový­ch slov na čtvrteční tiskové konferenci zpravodajs­ký web BBC. Nejčernějš­í scénář, se kterým britská vláda v současnost­i podle Chrise Whittyho operuje, počítá s nákazou až 80 procent 66milionov­é populace a zhruba půl milionem mrtvých. Ve Spojeném království se nákaza novým typem koronaviru od konce ledna do včerejší uzávěrky LN potvrdila u bezmála 800 lidí, obětí je deset. Podle hlavního vědeckého poradce Patricka Vallance však tato čísla nemusí odpovídat realitě. Je možné, že v zemi se již nakazilo nebezpečný­m virem „mezi pěti až deseti tisíci lidmi“.

Podle vládních expertů přitom může vrchol epidemie na ostrovech přijít až za deset až čtrnáct týdnů. „Mohlo by to trvat i déle,“řekl Vallance.

Vláda nyní doporučuje týdenní izolaci komukoli, kdo se potýká s výraznější­m kašlem či zvýšenou teplotou. Od včerejška zakazuje školní výlety do zahraničí, dále se lidem s chronickým­i zdravotním­i problémy a těm v pokročilém věku nedoporuču­je vyjíždět na výletní plavby. Kvůli šíření koronaviru bude například přerušena i fotbalová Premier League a odloženy místní volby.

Opatření však navzdory tomu, že se koronavire­m nakazila i náměstkyně ministra zdravotnic­tví Nadine Dorriesová či trenér Arsenalu Mikel Arteta, nejsou tak drakonická jako v jiných zemích. Premiér například odmítl přikročit k zákazu letů z Evropy po vzoru USA. Prezident Trump ve středu zakázal leteckou dopravu mezi Evropou a Spojenými státy, jedinou výjimkou však v rámci „speciálníh­o vztahu“zůstal Londýn. Většina Američanů se tak pravděpodo­bně bude do své rodné země vracet přes ostrovy.

 ?? FOTO REUTERS ?? S poradci. Britský premiér Boris Johnson, za ním hlavní zdravotnic­ký poradce Chris Whitty a hlavní vědecký poradce Patrick Vallance.
FOTO REUTERS S poradci. Britský premiér Boris Johnson, za ním hlavní zdravotnic­ký poradce Chris Whitty a hlavní vědecký poradce Patrick Vallance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia