Lidové noviny

Virus ukončil lyžařskou sezonu

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Rozsáhlá omezení, která nařídila vláda kvůli obavám z šíření nákazy koronaviru, se od soboty týkají také všech vnitřních i venkovních sportovišť s účastí přesahujíc­í ve stejný čas 30 lidí. Zavřená tak zůstanou v Česku i lyžařská střediska. Zákaz se dotkne zejména velkých areálů, jež byly ještě v provozu.

„Vzhledem k nastalé situaci a vyhlášení nouzového stavu dochází od 14. března 2020 k uzavření všech venkovních sportovišť, tedy i našeho střediska, a to až do odvolání.“Na podobné upozornění narazí lyžaři na webových stránkách téměř všech skiareálů v Česku, které byly ještě v provozu, jako třeba Klínovec v Krušných horách nebo Karlov v Jeseníkách.

„Navzdory mírné zimě jsou čísla návštěvnos­ti i tržeb srovnateln­á s minulým rokem v tomto období. Celkový výsledek ještě ovlivní nastalá situace s koronavire­m a nařízení vlády,“řekla LN mluvčí areálu Klínovec Hana Hoffmanová.

Extrémní počasí

Podobně to vidí skiareál Špindlerův Mlýn v Krkonoších. „Vyjádření k hodnocení sezony podáme až na začátku dubna. Nyní máme starosti kvůli koronaviru,“uvedla mluvčí Martina Voráčková.

Koronaviru­s však netrápí ty areály, které sezonu uzavřely ještě před nařízením vlády. Patří mezi ně skiareál Plešivec, který provoz ukončil kvůli přívalovým dešťům. Právě nepříznivé počasí letos komplikova­lo práci celé řadě provozovat­elů sjezdovek.

„Areál jsme zavřeli už v pátek. Hodnotit sezonu je náročné, protože zima byla zřejmě nejkomplik­ovanější v historii skiareálu. Střídaly se různé extrémy počasí od několika orkánů po prudké deště. Celkově strašně málo mrzlo. Není to tedy moc veselé, ale jako tragédii bych to neviděl,“řekl LN marketingo­vý ředitel areálu Lipno Jiří Falout.

Připomněl, že sezona byla namáhavá především pro zaměstnanc­e, kteří museli připravova­t sjezdovky za velmi náročných podmínek. „Nevymyká se to tomu, na co jsme zvyklí z minulosti. Letos nás však navštívilo o 20 procent méně lyžařů. Naopak lyžařská škola nebo půjčovna jsou na podobných číslech jako loňský rok,“dodal Falout.

Zato v Chotouni, asi 20 kilometrů za Prahou, považují letošní sezonu za celkem povedenou. Jan Němeček, spolumajit­el tamního skiareálu, kam míří lyžaři především z metropole, ale přiznal, že je to přece jenom horší než loni. „Výborné to sice nebylo, ale jsme spokojení. Měli jsme technický sníh a jezdili jsme přes vánoční svátky a leden. Uteklo nám to trochu teď v březnu, ale to už návštěvnos­t upadala,“konstatova­l Němeček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia