Lidové noviny

„Wir schaffen das!“

Krom strachu je dobré dodat víru

- Petr Kamberský

Věta spolkové kancléřky Angely Merkelové „Wir schaffen das!“(Zvládneme to) nemá v Česku dobrou pověst. Paní Merkelová ji použila v okamžiku uprchlické krize, kdy se do Evropy a do Německa zejména valily statisíce uprchlíků. V Česku je tato věta naděje vnímána spíše jako pozvánka pro miliony lidí z Asie a Afriky do Evropy. Málo chápeme Německo a jeho trauma z likvidace psychicky nemocných či Židů a jak hluboce se snaží tuto chybu tichého přihlížení genocidě již nikdy neopakovat. Skutečný význam tohoto výroku byl úplně jiný: „Ačkoli je situace extrémně těžká, nebudeme zavírat před problémy oči a vyřešíme je.“Občas se zdá, že ke všem pochopitel­ným a dramatický­m vyjádřením čelních vládních představit­elů nám schází někdo, kdo by klidně a bez nervozity řekl: „Bude to těžké, bude to bolet a bude nás to stát strašně peněz, ale zvládneme to.“

Přiznejme si, zavřené hranice znamenají úplný konec cestovního ruchu. Omezení pro hospody, kluby, kina, divadla a další znamenají zásadní propad pro celý terciární sektor alias služby. Desítky tisíc živnostník­ů jsou bez práce. A to jsme jen na začátku, zatím nikdo neví, jak hluboce se koronaviro­vá krize podepíše na průmyslu, a jako otevřená exportní ekonomika budeme bezpochyby velice krvácet.

Nehrozí nám vyhubení, ale děláme všechno pro to, abychom co nejvíce ochránili naše nejstarší. „Nejtemnějš­í hodinou národa“nazval před pár dny současnou situaci premiér Itálie Giuseppe Conte v přímé narážce na slova Winstona Churchilla z počátku druhé světové války. Za „největší zdravotní krizi celé generace“označil epidemii britský ministersk­ý předseda Boris Johnson, který neváhal dodat: „Mnozí ztratíme své blízké.“„Je smutnou realitou, že pro starší ročníky je Covid-19 dokonalá mašina na zabíjení,“říká prezident Americké asociace poskytovat­elů dlouhodobé zdravotní péče Mark Parkinson.

A my tu mašinu na zabíjení porazíme, ačkoli nás to bude stát „krev, dřinu, slzy a pot“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia