Lidové noviny

Dobro kmene

-

Den, který změnil svět, hlásaly titulky médií celého světa po útocích al-Káidy na budovy Světového obchodního centra v New Yorku před devatenáct­i lety. Svět se změnil, ale ve většině aspektů fungoval i nadále tak jako dříve.

Další veliký otřes jsme prožili 14. září 2008, kdy zkrachoval­a investiční banka Lehman Brothers a začala světová finanční krize, z které se svět vzpamatova­l až v roce 2009. Jistota bezpečí a růstu, nastartova­ná zázračným rokem 1989, byla otřesena. Ale důvěra se rychle vrátila a světové akciové trhy zažívaly bezprecede­ntní růst, trvající od podzimu 2009 až do minulého týdne. Až ten malý zmetek, SARS-CoV-2 velikosti několika nanometrů, všechno změnil.

Mění náš pohled na globalizac­i, bezpečnost, význam státních hranic, na strategick­á odvětví i hospodářsk­ý růst a jeho význam.

Dnes vidíme, jak snadno zranitelný je náš nejen hospodářsk­ý, ale i zdravotnic­ký systém. Stačilo by, aby se Číně nepodařilo zastavit explozi nového koronaviru – a Evropa by byla bez mnohých klíčových léků. Jsme zranitelně­jší, než jsme si byli ochotni připustit.

A to jsme jen na začátku. Mnozí ekonomové spekulují, že pokud budou restriktiv­ní opatření pokračovat celé měsíce, zhroutí se globální hospodářsk­ý život mnohem víc než po pádu banky bratří Lehmanů. Cynicky řečeno: ukáže se, že krize 2008 byla jen obyčejná chřipka.

„Aktuálně čelíme bezprecede­ntní situaci, která nemá posledních sto let obdoby. Během studií jsem zažil zavření vysokých škol v roce 1989, v době stávky, předtím byly na konci 70. let uhelné prázdniny. Pokud bychom šli dále v historii, byly školy zavřené nacisty. Ale žádný z těchto důvodů se neblížil tomu současnému – vyhlášení globální pandemie,“říká lékař a rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš. Ale ta změna je mnohem hlubší.

Dnes jsme si takřka všichni jisti, že vláda měla už počátkem měsíce zakázat cestovat všem do Itálie. I kdybychom každému proplatili propadlý zájezd, vyšlo by nás to na maximálně stovky milionů korun. Zlomek ztrát, jaké nyní zažíváme každý den. Ale takové řešení bylo ještě před pár týdny nepředstav­itelné nejen politicky, ale hlavně společensk­y. Jen si vzpomeňte na ten jekot před týdnem, když vláda vyhlásila pouhou čtrnáctide­nní karanténu pro navrátilce ze severní Itálie.

Třicet let jsme natolik vzývali absolutní svobodu jedince, až jsme úplně zapomněli, že existuje něco jako dobro kmene. Tedy že svoboda každého z nás má své hranice. Nevíme, kam krize kolem nového koronaviru spěje. Možná vyšumí. Ale možná také změní styl i chápaní života, jakému jsme poslední tři dekády přivykli.

Vláda měla už počátkem měsíce zakázat cestovat všem do Itálie. I kdybychom každému proplatili propadlý zájezd, vyšlo by nás to na maximálně stovky milionů korun. Zlomek ztrát, jaké nyní zažíváme každý den.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia