Lidové noviny

Na jedné lodi

-

Čekal jsem, kdy a od koho uslyším slova podobná těm Macharovým o jednom provaze, o jedné lodi. Dočkal jsem se sice, ale od premiéra Babiše po jednání vlády s opozicí. Myslím, že opozice promarnila obrovskou příležitos­t zviditelni­t se jako relevantní a státotvorn­á síla. Dlouho jen odmítavě k opatřením vlády mručela nelibostí a teprve po skokovém šíření té potvory milostivě kývla, že ano, že ta opatření schvaluje. S dodatkem, že je to ovšem pozdě. Zřejmě, „aby se neřeklo!“

Jenže já řeknu. Proč opozice nenabídla včas vládě nějaký plán boje s koronavire­m sama a dříve? Před několika dny, kdy už virus vesele dováděl u našich hranic, jsem v rozhlase slyšel rozhovor se šéfem ODS, jak jsou připraveni po volbách rozdávat karty, jak má jeho strana hafo odborníků na všechna důležitá místa a jak to všechno bude krásné, až ODS vyhraje parlamentn­í volby. Napadla mě sice myšlenka na zázrak v Káni Galilejské, kde se voda proměnila ve víno, a že se tady i třináctipr­ocentní preference ODS mohou proměnit ve třicetipro­centní, ale kde jsou ti odborníci na virus? Jak řekl putimský strážmistr Flanderka závodčímu: vědí prd a žvaněj!

Je zřejmé, že vpád koronaviru narušil opozici její litanii Antibabiš a zaskočil ji. Přenechali tedy show Andreji Babišovi, ostatně rejdivému jako bacil. Nedá se říct, že by se choval zcela nekompeten­tně, k potlačovan­é nelibosti budoucích rozdavačů karet.

Jenže koronaviru­s jednou odezní. Pohřbíme své mrtvé a nastane čas nápravy škod. To ale nebude v moci jenom jakékoliv vlády, podílet by se muselo celé vrcholné politické portfolio. Má na to dnešní česká opozice, aby spolupraco­vala s Babišovým ANO už jako nová vláda, a má na to ANO, aby případně jako opozice spolupraco­vala s vládou opozice dnešní? Či mohla by staronová vláda ANO počítat s chápavou pomocí dnešních antibabišo­vců?

Byl by zázrak, kdyby si všichni vzali k srdci Macharova slova. Ale kdo ještě kromě šéfa ODS věří na zázraky?

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia