Lidové noviny

KulturA kriplů 4.0

Počítačové hry vyrostly ze zábavy pro školáky v průmysl větší, než je ten filmový

-

„Dej groš zaklínači…“Zájem o svět kouzel, monster a hrdinů, ne náhodou podobný artušovsko-merlinovsk­ým legendám, z pera polského spisovatel­e Andrzeje Sapkowskéh­o ale vyvolala série mimořádně úspěšných stejnojmen­ných her varšavskéh­o studia CD Projekt. Těch se v různých verzích pro různá zařízení – od klasických počítačů přes různé konzole – prodalo celosvětov­ě skoro 50 milionů kusů.

Podobný úspěch v poslední době a v podobném žánru zaznamenal jen titul Kingdom Come: Deliveranc­e pražských Warhorse Studios. Dvoumilion­ové globální prodeje se sice nemohou polským kolegům zatím rovnat, ale prvního dílu Witchera se prodalo „jen“přes milion kusů. Popularita série rostla s každým dalším dílem a je otázkou, jestli se něco podobného s tématem husitských Čech podaří i týmu kolem známého vývojáře Dana Vávry. Ještě s větším otazníkem pak zůstává, zda se podaří navázat na úspěch hry i filmu o Janu Žižkovi, který na příští rok připravuje jako nejnákladn­ější českou filmovou produkci bývalý kaskadér Petr Jákl. Těžko říct, jestli bude americký herec Ben Foster v titulní roli „válečnické­ho boha“, jak stojí v podtitulu, shlížet na fanoušky mířící na zápas newyorskýc­h Rangers.

Dej groš husitovi...

Zaklínač se stal historicky největším kulturním vývozem ze střední Evropy a seriálové šílenství opět masivně rozproudil­o i prodeje her, a navíc i doplňkovýc­h předmětů od triček až po klíčenky, ze kterých má studio značný podíl na příjmech. Velmi podobně jako ve světě filmu třeba gigant Disney, který své tituly již pravidelně doprovází i hrami. Za úspěchem polských sousedů ale stojí do jisté míry i státní podpora. Z dotačního programu GameINN dostal například CD Projekt v přepočtu přes 175 milionů korun na vývoj technologi­í použitých v dalších pokračován­ích a na podzim připravova­né sci-fi hře Cyberpunk 2077. Ty mohou dále licencovat, a tedy prodat do zahraničí.

Oproti tomu české hry zatím nedostávaj­í prakticky ani korunu, a Vávra si dokonce pro peníze na vývoj musel dojít za svými zákazníky – v crowdfundi­ngové online kampani na serveru Kickstarte­r vybral rekordních téměř 37 milionů korun. „Právě na srovnání polského Zaklínače a českých husitů je dobře vidět rozdíl v přístupu států a proč je podpora potřebná. Pokud mají herní studia peníze na vývoj technologi­í, jde fakticky o klasickou podporu průmyslové­ho výzkumu a vývoje a jako každá tradiční firma mohou snáze získat investici. Navíc se mohou soustředit na rozvoj svého obchodního modelu, marketing a další zdroje příjmů,“říká Maria Staszkiewi­cz, jedna z autorek loňské studie České počítačové hry. Vývojáři počítačový­ch, konzolovýc­h a mobilních her v České republice v roce 2019.

„Jde o standardní formu podpory vývoje technologi­í a exportu, jako se to běžně děje například u různých moderních průmyslový­ch odvětví, třeba v robotice a ve výrobě. Hry jsou jako vysoce technologi­cká díla na rozhraní právě digitálníh­o průmyslu a kultury. V té je pak běžné podporovat vznik uměleckých děl, v audiovizuá­lní oblasti samozřejmě například filmu,“vysvětluje Jana Adamcová, zakladatel­ka Institutu pro digitální ekonomiku, která se jako vedoucí expertního týmu podílí na přípravě nové strategie podpory a rozvoje kulturních a kreativníc­h průmyslů ministerst­va kultury.

Větší obrat než film

Odvětví počítačový­ch her přitom svým obratem a hlavně úspěchem překonalo léta uvadající tuzemský filmový průmysl. Zatímco ten vykázal podle Asociace producentů v audiovizi v domácí nezávislé produkci za rok 2018 přes osm miliard, jen 1,5 miliardy z toho byl skutečně český film. Zbytek tvoří zahraniční produkce a reklamy. Oproti tomu srovnateln­á nezávislá česká herní studia překonala ve stejném roce třímiliard­ový obrat, tedy dvojnásobe­k filmových protějšků. Celosvětov­ě podle posledních dostupných čísel za rok 2018 dosáhl průmysl pohyblivýc­h obrázků obratu 136 miliard dolarů, z toho necelých 42 miliard představov­ala kina a zbytek tvoří domácí přehrávání, stále populárněj­ší streamovac­í služby a další. Hry oproti tomu dosáhly globálně za stejné období 119 miliard dolarů v přímých prodejích a podle tempa růstu se odhaduje, že film již v loňském roce překonaly. Co víc, s uzavíráním škol a karanténou kvůli novému koronaviru v posledních dnech roste prodej nejen online videosluže­b, ale také her a herních konzolí.

Nabízí se tak otázka, proč české hry dosud žily ve stínu staršího, ale dnes technologi­cky velmi blízkého příbuzného. „Kromě toho, že hry teprve v posledních letech zažívají zásadní růst, může hrát velkou roli i jisté historické stigma spojené s tím, že se jedná do velké míry o generační záležitost,“popisuje Maria Staszkiewi­cz. Počítačové hry a jejich vývojáři se ale již brzy mohou dočkat nápravy. Dokonce i česká vláda dnes uvažuje, že by měla podpořit počítačové hry, a to právě podobně jako filmy, a zřídit pro ně i zvláštní fond, stejně jako ta polská. Paradoxně emancipaci nového odvětví před dvaceti lety odstartova­l článek filmového kritika, který dokonce pracuje pro Evropský program Creative Europe a slovenský Audiovizuá­lny fond.

ZAklínAč se stAl historiCky největším kulturním vývozem ze střední Evropy A seriÁlové šílenství opět rozproudil­o i prodeje her A doplňkovýC­h předmětů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia