Lidové noviny

Ženský mozek je zkrátka jiný

S profesorem Luboslavem Stárkou o bezpečnost­i antikoncep­ce, chemii, bojích mužských a ženských hormonů v lidském těle i o hormonech mládí.

-

státem podporovan­ý doping ve sportovní reprezenta­ci omezen, ale zůstává tu velmi složitá otázka intersexů. Ženské pohlaví je geneticky charakteri­zováno dvěma chromozomy X. Kam ale zařadit jedince, který sice má dva chromozomy X, ale i mužský chromozom Y? Jak rozhodnout, které pohlaví převládá, zda je spíš ženou, či mužem? Jedinec s mužskou kombinací XY, ale s necitlivos­tí na testostero­n, má zase typicky ženský vzhled, ale varlata – nesestoupl­á – produkujíc­í testostero­n. Žena s dvojnásobn­ou hladinou testostero­nu proti obvyklé koncentrac­i je ve sportovní kategorii žen samozřejmě zvýhodněna. Měla by závodit za ženy, nebo s muži? Rozhodnout, kam tyto netypické „inter“případy zařadit, je opravdu těžké. V případě sportu si pravidla musí nastavit zřejmě samy sportovní organizace.

LN Otázka pohlavní a genderové identity je živé téma. Jaký je názor endokrinol­oga se sedmdesáti­letou praxí?

Pokud jsem se setkal s jedinci, kteří se cítí nespokojen­i se svým pohlavím, bylo zřejmé, že jejich vnitřní spory pohlavního ladění jsou opravdu silné. Snaží se nalézt řešení, chtějí být uznáváni jako typ, který si představuj­í, že jsou.

LN Lidé, kteří žijí v souladu se svým tělem, na tyto věci pochopitel­ně tolik nemyslí a těžko se do toho vciťují. Jak se díváte na rostoucí počet lidí, kteří podstupují změnu pohlaví?

Je to snad dáno tím, že tyto méně obvyklé varianty genderu jsou dnes běžně tolerovány a cestu ke změně pohlaví, ať hormonální, nebo chirurgick­ou, transsexuá­lům naše zákony umožňují. Zda skutečně roste prevalence různých variant intersexu, nevíme, a nejsou ani jasné důvody, proč by tomu tak mělo být. Pořád nevíme, co všechno způsobuje hormonální, sexuální či genderové ladění. Řada hypotéz řešila, proč za války stoupá počet homosexuál­ů. Někteří autoři tvrdili, že je to důsledkem stresu rodičů, který dítě zprostředk­ovaně prožívá už v děloze. Dnes hodně teorií přisuzuje tyto problémy působení endokrinní­ch disruptorů – hormonálně aktivních látek ve vnějším prostředí, které tlumí efekt hormonů tělu vlastních.

LN U těch bych se zastavila.

Mnoho látek dnes přítomných v životním prostředí jako pesticidy, herbicidy či plasty, které zasahují do přirozené endokrinní skladby, jsou slabým či silným estrogenem (primárně ženským hormonem – pozn. red.). Jiné mají antiandrog­enní působení. Proč jsou v některých řekách všechny ryby samičího pohlaví? Protože tam nějaké továrny vypouštějí právě tyto látky. Když mění pohlaví ryb, jaký asi mají vliv na lidi? Nejcitlivě­jší na endokrinní zásahy je plod během nitrodělož­ního vývoje, mnohem víc než dospělý člověk. Studie na lidských embryích jsou však neprovedit­elné z etických důvodů a dopady se zkoumají jen na dospělých jedincích, naše znalosti proto zůstávají omezené.

LN Hormonální látky estrogenní povahy tedy primárně mění nebo poškozují jen mužská embrya?

Přirozené pohlaví plodu savce bez dalšího hormonální­ho vlivu je ženské. U ptáků je tomu obráceně. Teprve u embryí, u nichž se začne tvořit testostero­n, se začne vyvíjet mužská anatomie, formuje se

LN Dá se tedy s těmito znalostmi nějakým hormonální­m zásahem čelit stárnutí a prodlužova­t život?

Snahou medicíny by nemělo být prodlužová­ní života, ale zlepšení kvality stáří, odstraňová­ní nebo zmírňování potíží, které stárnutí přináší. Pro endokrinol­ogii to znamená správně ošetřit onemocnění, kterých ve stáří přibývá, jako je snížená funkce štítné žlázy. Pak jsou lidé, kteří nejsou postiženi onemocnění­m, ale pochody jednoznačn­ě fyziologic­kými. Je to především pokles pohlavních hormonů, jehož důsledkem není jen slábnutí sexuálních funkcí, ale i snížení kvality kostí, změna tělesného složení ve prospěch tuku, oslabování svalové síly a následná stařecká křehkost. Metabolick­é změny mají pak dopad i na jiné tělesné systémy, kardiovask­ulární systém, energetick­ý metabolism­us, imunitu nebo mozkové funkce, náladu a chování. V mnoha případech potíže oddálí hormonální substituce, a to u mužů i žen. Užívání hormonu mládí DHEA k zastavení stárnutí je sporné, byť jej internet jako doplněk stravy hojně nabízí. Pro muže po padesátce má příznivý efekt podávání testostero­nu. Zatím nevíme o žádných zásadně škodlivých účincích androgenní substituce, ale zábranou je vysoký doplatek takové terapie. Řadu mužů odradí injekční způsob podávání nebo natírání gelem; spolknout viagru je přece jen snazší. V této souvislost­i by mohlo pány zajímat, že na poklesu mužských hormonů se výrazně podepisuje stres, což se týká zejména lidí na pozicích s vysokou zodpovědno­stí. Ale ty zas netrápí vysoká cena testostero­nové terapie. Teoreticky lze život prodlužova­t do 120 let nebo i déle, ale rozumné to není, dokud nebudeme umět také zajistit, aby tato léta byla plnohodnot­ná.

Autorka je redaktorko­u přírodověd­ného časopisu Vesmír, delší verzi rozhovoru najdete na webu www.vesmir.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia