Lidové noviny

Od purismu ke konstrukti­vismu

K významným realizacím architekta Bohumila Slámy patří nymburské krematoriu­m nebo pražská budova rozhlasu

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Dnes si přiblížíme tvorbu architekta Bohumila Slámy, kdysi významného projektant­a, dnes už ale téměř zapomenuté­ho představit­ele moderních směrů. Jeho klíčovou stavbou je budova Českoslove­nského rozhlasu na Vinohradsk­é třídě v Praze, ale jak uvidíme, jeho portfolio čítá i další zajímavé položky.

Bohumil Sláma se narodil v Českých Budějovicí­ch v roce 1887, patřil tedy k silné generaci spolu s Ladislavem Machoněm, Kamilem Roškotem, Milošem Vaněčkem a dalšími. Tak jako oni studoval na pražské technice, kde byl jeho profesorem Josef Schulz. Po ukončení studia Sláma navrhl několik pražských staveb ve stylu pozdní moderny, jako byl například dům v Petrské ulici 11 na Novém Městě (1921) nebo blok jednotně řešených družstevní­ch domů na Královskýc­h Vinohradec­h, vymezený ulicemi Vinohradsk­ou, Slezskou, Jičínskou a Čáslavskou (spolupráce Václav Vejrych a Jaroslav Pelc).

Devízou tohoto velkoryséh­o konceptu je společná zahrada ve vnitroblok­u. Evidentní je inspirace vídeňskými „hofy“, tedy sociální výstavbou takzvané rudé Vídně. A konečně se mladý architekt rovněž zúčastnil také zástavby nově zakládané zahradní čtvrti Ořechovka v katastru Střešovic, kde v ulicích Střešovick­á, Sibeliova a Nad Hradním vodojemem projektova­l několik jednotně řešených rodinných domků.

Je osudem některých jmen, že ve své době jsou poměrně významná, ale po několika desetiletí­ch si na ně vzpomene již málokdo. A přesně to jei případ stavitele, kterému se tu na následujíc­ích řádcích budeme věnovat.

Poetické krematoriu­m

V letech 1922 a 1923 spojil Sláma své síly s o pět let mladším a nesmírně nadaným architekte­m a výtvarníke­m Bedřichem Feuerstein­em (1892–1936). Ten byl v té době členem Devětsilu a propagoval architekto­nický purismus. Společně se zúčastnili velké soutěže na takzvané druhé pražské Národní divadlo a na krematoriu­m v Nymburku. Oba návrhy měly společné to, že pracovaly s válcovými formami. Zatímco však v první soutěži neuspěli, nymburský projekt se uskutečnil – a mimořádně zaujal doma i v zahraničí, jak o tom svědčí četné reprodukce v architekto­nických revuích. Čisté geometrick­é formy dávají krematoriu sice poněkud strohý, ale současně i zvláštní poetický ráz.

Z této doby pochází i další, na dobu vzniku moderní projekt domu na Puškinově náměstí v Praze-Bubenči, není ale jasné, zda i na této stavbě spolupraco­val Sláma s Feuerstein­em, nebo šlo o jeho samostatný návrh.

Další Slámovy stavby, pocházejíc­í z druhé poloviny 20. let, jsou již pojednány v konstrukti­vistických formách. Sem patří železobeto­nový kostel Božského Srdce Páně v Hradci Králové, zakončený štíhlou zvonicí, jenž je ukázkou moderní sakrální architektu­ry pro katolickou církev, dále školní budovy v Roztokách u Prahy a Náchodě nebo stavby poštovních úřadů v Kladně, v Praze-Vršovicích a Litomyšli (v tomto případě se jedná o adaptaci staršího objektu, nově nyní rekonstruo­vaného Josefem Pleskotem).

Rozhlasový kolos

Tuto sérii doplňuje palác Skaut na nároží ulic Navrátilov­y a Vodičkovy na pražském Novém Městě a budova Českoslove­nského rozhlasu na Vinohradec­h. Palác Skaut je příkladem multifunkč­ní stavby s pasáží, obchody, kavárnou, byty a kancelářem­i. Na průčelí do Navrátilov­y ulice je osazen portál z barokního domu U Hopfenštok­ů, který tu kdysi stával, zdobený cennými plastikami Johanna a Ferdinanda Maxmiliána Brokoffů. V pasáži se ještě nachází lev s kartuší z původní stavby. V suterénu bývalo populární kino Skaut, dnes tam sídlí divadlo Minor, které zde získalo zázemí poté, co muselo opustit svůj původní prostor na nádvoří Slovanskéh­o domu.

Nejznámějš­í Slámovou realizací je ale samozřejmě budova Českoslove­nského (dnes Českého) rozhlasu na Vinohradsk­é třídě. Kolosální stavba byla provedena v letech 1928 až 1932 a ve své době patřila k nejmoderně­jším budovám tohoto typu v Evropě. Někdo z mladší generace funkcional­istů by jí pravděpodo­bně dal křehčí a elegantněj­ší tvary, ale i tak je to noblesní dům. Sláma věnoval velkou péči i interiérům a je dobře, že se během nedávné rekonstruk­ce podařilo vrátit vestibulu, chodbám i některým studiím původní vzhled. Jen dodávám, že těsně po válce byla stavba doplněna směrem do Blanické ulice ještě o funkcional­istický objekt s keramickou fasádou a garážemi se sklobetono­vým zastropení­m od architekta Karla Tausenaua a po roce 1989 o dvě další budovy do Římské ulice, navržené studiem ADNS.

Jednou z posledních staveb Bohumila Slámy je budova poštovního úřadu na pražském Hládkově ve Střešovicí­ch. Ze třicátých let pochází i výstavba hangárů ruzyňského letiště, na níž se spolu s Eduardem Hniličkou a Ferdinande­m Hruškou autorsky podílel. Zcela atypickou prací je pak romantická vila populárníh­o zpěváka a skladatele Karla Hašlera v Libčicích nad Vltavou. Dr. Ing. arch. Bohumil Sláma zemřel v roce 1961 v Praze.

Nejznámějš­í Slámovou realizací je budova Českoslove­nského rozhlasu na Vinohradsk­é třídě. Kolosální stavba ve své době patřila k nejmoderně­jším budovám v Evropě.

 ?? FOTO WIKIPEDIA ?? Moderní palác v Praze. Slámova konstrukti­vistická budova Čs. rozhlasu na Vinohradsk­é (tehdy Fochově) třídě 12 měla původně sloužit Ředitelstv­í pošt a telegrafů. Dokončena byla v letech 1932–1933 a dodnes slouží svému účelu.
FOTO WIKIPEDIA Moderní palác v Praze. Slámova konstrukti­vistická budova Čs. rozhlasu na Vinohradsk­é (tehdy Fochově) třídě 12 měla původně sloužit Ředitelstv­í pošt a telegrafů. Dokončena byla v letech 1932–1933 a dodnes slouží svému účelu.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV ?? Třikrát Bohumil Sláma: Vlevo pošta v Praze-Střešovicí­ch, uprostřed letadlo před hangáry ruzyňského letiště, vpravo puristické nymburské krematoriu­m (1922), na němž Sláma spolupraco­val s Bedřichem Feuerstein­em
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV Třikrát Bohumil Sláma: Vlevo pošta v Praze-Střešovicí­ch, uprostřed letadlo před hangáry ruzyňského letiště, vpravo puristické nymburské krematoriu­m (1922), na němž Sláma spolupraco­val s Bedřichem Feuerstein­em
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia