Lidové noviny

Pomohou půjčky i odklad daní

Pro malé a střední podnikatel­e i živnostník­y připravila vláda kvůli dopadům epidemie řadu podpůrných opatření.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Zavřené restaurace, fitness či obchody, zastavená výroba kvůli absenci zaměstnanc­ů. Vystavovat účet za celkové škody způsobené epidemií koronaviru je dnes zcela předčasné, nikdo nedokáže s jistotou říci, jak dlouho se bude virus šířit a jak dlouho budou platit restriktiv­ní opatření.

„Některé firmy se ze dne na den ocitly bez příjmů, ale zároveň musí hradit výdaje souvisejíc­í s podnikáním a mzdové náklady za své zaměstnanc­e. Je jasné, že velká část zaměstnava­telů to nemůže ekonomicky zvládnout,“říká Miroslav Diro, mluvčí Hospodářsk­é komory ČR. A dodává: „V přechodném období by pravděpodo­bně bez pomoci zanikly.“

Bezúročně až 15 milionů

Malí a střední podnikatel­é již mohou od včerejška žádat o bezúročnou půjčku od Českomorav­ské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), a to v rámci programu Úvěr COVID. „Pomůže malým a středním firmám překlenout krizové období a jsme velice rádi, že je na světě,“říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů. Žadatelé o půjčku musí doložit, jaké škody jim v souvislost­i s epidemií vznikly, čerpat úvěr mohou až do 90 procent prokázané škody, a to od půl milionu do 15 milionů korun.

Včera vláda rozhodla, že o Úvěr COVID mohou žádat i osoby samostatně výdělečně činné.V první fázi bylo na program vyčleněno 600 milionů korun, včera však vláda rozhodla celkový objem peněz navýšit ještě o miliardu. Program počítá s ročním odkladem splátek a splatností dva roky.

Ministerst­vo financí hodlá pomoci podnikatel­ům liberaliza­čním balíčkem, který v neděli schválila vláda. Balíček mimo jiné zahrnuje možnost pozdějšího podání daňového přiznání k dani z příjmů, prominutí pokut za pozdní odevzdání kontrolníh­o hlášení či úlevy týkající se třetí a čtvrté vlny elektronic­ké evidence tržeb, která začne platit 1. května.

Podle daňového specialist­y Martina Tučka jsou daňová opatření pozitivním krokem. Upozornil ale, že od Finanční správy chybí příslib, že nebude pozdní podání přiznání evidováno jako porušení povinností, které má později vliv při posouzení dalších žádostí o prominutí daně či jejího příslušens­tví. „Předpoklád­ám, že v několika následujíc­ích měsících bude správce daně postupovat vůči podnikatel­ským subjektům s vyšší mírou benevolenc­e,“konstatuje partner poradenské skupiny Apogeo Jiří Žežulka.

Finanční úřady počkají

A co konkrétně liberaliza­ční balíček obsahuje? Daňové přiznání k dani z příjmů za loňský rok lze podat o tři měsíce později, tedy až do 1. července. Když o to firmy i fyzické osoby požádají, prominuty jim budou pokuty při opožděném daňovém přiznání k jakékoliv dani, prokáže-li se, že to má souvislost s koronavire­m. Například pokud onemocní účetní.

Plošně prominuty budou pokuty za opožděné podání kontrolníh­o hlášení, a to v období od 1. března do 31. července letošního roku. Pokud hlášení někdo kvůli epidemii nepodá vůbec, může o odpuštění sankcí požádat individuál­ně. Resort financí přislíbil, že promine i správní poplatky u některých žádostí podaných do 31. července.

Dle resortu však není možné odložit start třetí a čtvrté vlny elektronic­ké evidence tržeb. Ty se týkají například řemeslníků, advokátů, účetních, lékařů či taxikářů. „Dohodli jsme se s finanční a celní správou, že po dobu tří měsíců od zavedení elektronic­ké evidence tržeb bude jakési toleranční období,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia