Lidové noviny

Skutečně infikovaný­ch je víc

- IVETA KŘÍŽOVÁ

LN Společně jste sepsali manuál ke koronaviru určený pro širokou veřejnost. Jeho čtenost na serveru Lidovky.cz, kde byl prvně uveřejněn, je enormní. Co vás k tomuto počinu vedlo? Měli lidé málo informací?

L. M.: Kolega Beneš, který inicioval sepsání textu, si uvědomil, že pro většinu lidí zřejmě není snadné vyznat se v té obrovské záplavě informací, jež se na nás momentálně valí. Proto jsme napsali přehledný text, který stručně shrnuje dosud známé relevantní informace a zároveň se pokusil poskytnout základní instrukce, jak postupovat v jednotlivý­ch situacích, do nichž můžeme dospět.

LN Podle vás postupně přestává mít smysl dohledávat epidemiolo­gické souvislost­i mezi jednotlivý­mi případy nákazy, trasovat. Jaký cíl sledujeme nyní? Jsou vládní restrikce namístě?

J. B.: Všichni jsme teď svědky rychlého nárůstu hlášených případů a přitom je zřejmé, že tyto údaje ukazují v podstatě jen počet potvrzenýc­h onemocnění. Počet skutečně infikovaný­ch lidí je nepochybně mnohem větší a není v silách zdravotnic­kého systému v žádné zemi otestovat všechny. Nehledě na to, že testovat má smysl jen při již existující­m onemocnění, nikoli v inkubační době. Proto si myslíme, že trasování nyní již význam ztrácí.

Epidemie u nás již probíhá, ale není to důvod k panice – stejně jako není důvodem k panice, když se přihlásí období chřipek.

L. M.: Restrikce jsou nepochybně namístě a uchylují se k nim vlády států v celé Evropě. Otázka je, jestli umíme tyto restrikce správně vybalancov­at. Extrémní restrikcí by bylo zavřít všechny občany do izolace, ale to by se chod společnost­i zhroutil. Čili je potřeba najít optimální míru, jež co nejvíce zpomalí šíření viru, a přitom ještě nebude zhoubná pro fungování společnost­i. To je velmi obtížné, jednak kvůli neustále se měnícímu vývoji údajů o výskytu infekce, a také proto, že zde neexistuje žádná jednoznačn­ě spolehlivá metoda, kterou by vše bylo možné předem spočítat nebo namodelova­t a podle výsledku se jednoznačn­ě správně rozhodnout.

LN Strašákem je explozivní průběh epidemie. Můžeme se mu vyhnout?

J. B.: Doufejme, protože to je teď zásadním cílem přijatých razantních karanténní­ch opatření. Abychom si správně rozuměli: rozsah epidemie se v nejbližší době ještě bude stupňovat, protože provedená opatření nemohou mít okamžitý efekt. Jejich účinek se projeví až po určité době. Ale doufáme, že se podaří udržet situaci pod kontrolou natolik, aby nedošlo ke kolapsu zdravotnic­kého systému, třeba jako v severní Itálii.

LN Kde se u člověka soustřeďuj­í nejvyšší dávky viru?

J. B.: Maximální množství viru vydechovan­ého nakaženým – včetně těch, kteří infikováni jsou, ale nemají žádné příznaky – je v bezprostře­dním okolí jeho úst a nosu. Intenzitu šíření infekce lze snížit tím, že tito lidé mají na obličeji roušku, která ztlumí proud vydechovan­ého vzduchu, a tím omezí množství kapének s virovými částicemi i jejich dolet.

„Není v silách zdravotníh­o systému otestovat všechny lidi, význam ztrácí už i trasování,“tvrdí infekcioni­sté Ladislav Machala a Jiří Beneš z pražské Nemocnice Na Bulovce. Nejdůležit­ější teď podle nich je nepanikaři­t.

L. M.: Současně je naprosto nezbytné omezit i přenos rukama, kupříkladu přes kapesníky. Prakticky všichni v sobě máme zakořeněný nešvar neustále si rukama sahat na obličej. To je teď velmi rizikové, pozor je nutné v tomto ohledu dát především na malé děti.

LN Jsou teď roušky zásadní výbavou? Podle některých názorů se jejich význam přeceňuje.

J. B.: Nošení roušek je nepochybně základním prostředke­m ochrany před koronavire­m či respirační­mi infekcemi obecně.

LN Větší riziko přenosu virů hrozí v uzavřených prostorách, například v metru. Nenastal čas přerušit jeho provoz a odkázat lidi na nadzemní dopravu? Ostatně v době povodní se to bez metra také vydrželo.

L. M.: Domníváme se, že v povrchové dopravě, tedy mimo uzavřené podzemní prostory a s efektivněj­ší možností větrání vozů, by riziko přenosu infekce mělo být nižší. To ale neznamená, že by metro měli zavřít. Rozhodně to není tak, že v podzemce číhá virus a napadne každého, kdo zvolí tento způsob dopravy. Jen je dobré vědět, že riziko je v metru pravděpodo­bně poněkud větší. Čili mohu-li si vybrat, je povrchová MHD bezpečnějš­í, což by měly využít zejména ohroženějš­í skupiny obyvatel, tedy senioři či lidé s poruchou imunity.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Lékaři z pražské Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala (vpravo) a Jiří Beneš sepsali manuál o koronaviru. Obsahuje instrukce, jak se s virem vyrovnat a sžít. Celé znění najdete na www.lidovky.cz.
FOTO ARCHIV Lékaři z pražské Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala (vpravo) a Jiří Beneš sepsali manuál o koronaviru. Obsahuje instrukce, jak se s virem vyrovnat a sžít. Celé znění najdete na www.lidovky.cz.
 ??  ?? Infekcioni­sté doporučují.
Infekcioni­sté doporučují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia