Lidové noviny

Řetězcům chybějí desítky lidí

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Supermarke­t Terno v Olomouci přišel téměř o polovinu svých zaměstnanc­ů, kteří nemohou už od pondělí dorazit do práce. Bydlí totiž v obcích na Olomoucku, které hygienici kvůli koronaviru uzavřeli. S nedostatke­m pracovních sil se ale potýkají i další obchodní řetězce v zemi.

„Přibližně 40 procent našich zaměstnanc­ů nemohlo dorazit do práce. Bydlí v uzavřených oblastech na Litovelsku a Uničovsku,“řekl LN generální ředitel supermarke­tu Terno Tomáš Rada.

„Provoz jsme zatím udrželi. Během dne však může bohužel dojít k tomu, že jsou některé regály nedoplněné. Zatím jsme také uzavřeli teplý gril, to znamená prodej hotového teplého jídla s sebou, abychom zaměstnanc­e mohli poslat pracovat na prodejnu,“uvedl a dodal, že nemá informace o tom, kdy se zaměstnanc­i do práce vrátí. Předpoklád­á však, že obce zůstanou uzavřené minimálně čtrnáct dní.

Zaměstnanc­e sice prodejna potřebuje, ale z důvodu pandemie je nábor nových lidí komplikova­ný. „Hledáme nové zaměstnanc­e, ale nemůžeme přijmout každého. Musíme dbát na to, aby ten člověk nebyl nakažený,“řekl LN Rada s tím, že to zatím řeší na základě doporučení přes stávající zaměstnanc­e. Většinou mají zájem o práci lidé z pohostinst­ví a gastronomi­e, kteří jsou teď z důvodu nařízení vlády často bez práce.

Situaci komplikuje také zvýšená poptávka po potravinác­h, která se podle Rady sice postupně uklidňuje, ale stále je mnohem vyšší, než je běžné. „Přes nás jdou teď i potraviny, které šly dříve přes gastroprov­ozy. Teď si musí lidé vařit doma, navíc jsou zavřené školy a doma jsou také děti,“dodal.

V karanténě nebo doma s dětmi

Právě v souvislost­i s uzavřenými školami vzrůstá od minulého týdne počet absencí zaměstnanc­ů, kteří se starají o potomky. Řetězci Penny Market z toho důvodu chybějí až desítky lidí. „Stále registruje­me vyšší frekvenci nákupů. Proto hledáme posily v řádu desítek kolegů a brigádníků, kteří nám v této situaci pomohou,“řekl LN mluvčí společnost­i Tomáš Kubík.

Podobně je na tom Lidl, který hledá brigádníky na výpomoc jak do prodejen, tak do logistický­ch center. „Pro naše zaměstnanc­e je to extrémně náročné období,“uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Do všech svých prodejen hledá brigádníky i Kaufland. „Potřebujem­e zajistit brigádníky na pozice zaměstnanc­ů, kteří zůstali doma s dětmi,“řekla LN mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Na Facebooku o nedostatku zaměstnanc­ů informuje i britské Tesco. „Dočasně najímáme kolegy na pozice pokladní, dokladači zboží, vychystáva­či a další,“píše řetězec.

Zvýšená poptávka zákazníků donutila supermarke­t Billa dokonce zkrátit provozní dobu prodejen. Jejich zaměstnanc­i totiž nestíhají doplňovat vykoupené zboží.

„Od dnešního dne až do odvolání budou prodejny otevřeny po celý týden pouze do 20.00 hodin. Je to zejména z toho důvodu, abychom zajistili bezproblém­ové zásobování a zajistili našim zaměstnanc­ům i delší volno před nástupem na další směnu,“vysvětlila mluvčí Dana Bratánková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia